lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Orechy 2

  Spracoval(a) : Mária Novická
Dátum : 28.7.2000
späť
Späť

Poslať
 

Na svahoch amerických Ánd sa oddávna pestovala podzemnica olejná. Jej plody - arašidy, sa po objavení Ameriky rozšírili do Afriky aj Ázie, ujali sa dokonca aj v Európe. Spolu so zemiakmi a kukuricou patrili ešte na začiatku nášho storočia medzi najpestovanejšie druhy na americkom kontinente.
Hoci sú obľúbenou pochúťkou aj u nás, nepripravujeme z nich toľko pokrmov ako z vlašských orechov. Možno je to dobré, pretože sú náchylné na plesne a patria však k najčastejším potravinovým alergénom. Lekári varujú, že už pri požití jedného, dvoch plesnivých orechov, môže nastať silná životu nebezpečná reakcia organizmu, preto by sme mali dávať pozor na ich skladovanie a nedávať ich jesť deťom do troch rokov, ktoré ešte nevedia rozoznať, či je orech plesnivý. Aj deti predškolského veku by mali jesť radšej orechy balené, ktoré bývajú kontrolované, aspoň čo sa týka plesní. Dávajte im orechy nepražené, napriek tomu, že pražené im asi budú chutiť lepšie. Všetky orechy sú významným zdrojom vitamínu E a tiamínu, ktorý sa pražením ničí.
O orechoch sa hovorí aj ako o potrave pre mozog. Mnohí odborníci poukazujú na podobnosť jadier vlašských orechov s ľudským mozgom a zdôrazňujú ich prínos pre vegetatívnu aj centrálnu nervovú sústavu. Liečivý účinok orechov na nervy spočíva vo vysokom obsahu horčíka, vápnika, fosforu, medi a zinku, rovnako ako vitamínov skupiny B. Pre nízky podiel sodíka sa odporúčajú ľuďom s chorobami obličiek. Sú tiež jedným z najbohatších rastlinných zdrojov vitamínu E, ktorý okrem iného spomaľuje proces starnutia buniek. Organizmu tiež poskytujú zinok, dôležitý pre činnosť imunitného systému, pre zdravé vlasy, pokožku a nechty. Vlašské orechy tvoria základ stravy dlhovekých Abcházcov, žijúcich na Kaukaze. Možno práve orechy sú tým zázračným prostriedkom na predĺženie života. Ak máte mlsný jazýček a nechce sa vám prežúvať, môžete si pripraviť orechové, mandľové mlieko. Postup je rovnaký ako pri príprave kokosového mlieka. Pre istotu ho zopakujeme. Do pohára s mliekom alebo vodou vložíte na pár hodín nastrúhané vlašské orechy alebo mandle, potom zmes prelisujeme v čistej gáze alebo plátenku. S lyžičkou medu chutí výborne a ak ho vypijete tesne pred spaním, prinesie vám krásne sny.

Nezabúdajte, že medzi orechy patria aj para orechy, kešu, mandle, lieskové orechy a pistácie.

Nevýhody:
Zle skladované orechy obsahujú mykotoxíny, v tropických krajinách môžu dokonca obsahovať plesnivé orechy aj aflatoxíny, ktoré spôsobujú rakovinu pečene. Pri konzumácii orechov buďte opatrní, hrozí zadusenie, dávajte najmä pozor na deti, ktoré by do piatich rokov mali jesť iba mleté orechy. Vyslovene nebezpečné sú nedozreté mandle, z ktorých hrozí otrava kyanovodíkom. Vo svete je veľmi rozšírená najmä alergia na arašidy. Býva to celoživotná záležitosť a treba pri nej byť opatrný aj pri konzumácii orechového pečiva, zmrzliny, čínskej kuchyne.

Diskusia k článku:

to je taká somarina!
Neregistrovaný - kristína, 14.10.2004 11:20,
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!