lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Koža – najväčší orgán ľudského tela

  Spracoval(a) : Janka
Dátum : 20.7.2001
späť
Späť

Poslať
 

Koža pokrýva telo a oddeľuje tak vnútorné prostredie organizmu od vonkajšieho prostredia. Plocha kože u dospelého človeka dosahuje 1,6 – 1,8 m2, čo z nej robí najväčší orgán ľudského tela. Najtenšia je na očných viečkach.

Koža plní mnoho funkcií:

  • ochrannú – tvorí bariéru medzi vnútorným a vonkajší prostredím, chráni telo pred vniknutím škodlivých látok, mikroorganizmov a UV žiarenia,
  • zmyslovú – v koži sú uložené nervové zakončenia,
  • termoregulačnú – stálu teplotu tela udržuje pomocou potných žliaz,
  • skladovaciu funkciu – v podkožnom väzive sa skladuje tuk, ktorý má okrem zásobnej funkcie aj funkciu mechanickú a izolačnú,
  • vylučovaciu – okrem obličiek je dôležitým orgánom na vylučovanie chemických látok z tela,
  • rezorpčnú – absorbuje dýchacie plyny a látky rozpustené v tukoch,
  • estetickú funkciu a komunikačnú – napr. podľa červenania sa a potenia je možné zistiť psychické rozpoloženie človeka.

 

Koža sa skladá z troch základných vrstiev: pokožky, zamše a podkožného väziva. Vlasy, chlpy, nechty a kožné žľazy sa označujú za kožné deriváty.

 

Aktivity, pri ktorých sa najviac potíme, alebo prečo sa vôbec potíme?

 

Potenie je prirodzený proces, ktorým si telo udržiava optimálnu teplotu a zbavuje sa škodlivých látok. Ak by náš organizmus o túto funkciu prišiel, hrozilo by nám riziko narušenia zdravia až úmrtia. Potenie prebieha počas celého nášho života už od narodenia. Potením sa telo zbavuje tepla, ktoré v ňom neustále vzniká (dokonca aj keď sme v pokoji alebo spíme), či už pri práci svalov alebo metabolických procesoch.

Potné žľazy sa nachádzajú v druhej vrstve - zamši. Aktivitu potných žliaz kontroluje autonómny nervový systém. Priemerne máme 3 – 4 milióny potných žliaz. Z anatomického hľadiska ich delíme na malé (ekrinné) a veľké (apokrinné) žľazy. Malé potné žľazy fungujú u človeka od narodenia. Nachádzajú sa na celom tele, najviac ich je na dlaniach, chodidlách, hrudníku a čele. Reagujú predovšetkým na vonkajšie podnety (teplo, fyzická námaha) a plnia termoregulačnú funkciu. Pot, ktorý produkujú, zvlhčuje povrch kože a odparovaním ho ochladzuje. Veľké potné žľazy sa nachádzajú najmä v podpazuší, oblasti genitálií a okolo prsných bradaviek. Stávajú sa funkčné s nástupom puberty.

 

Pot, ktorý sa vytvára v týchto žľazách, obsahuje bielkoviny a mastné kyseliny, takže je hustejší a má žltú farbu, čo je dôvodom škvŕn na odevoch.

Potné žľazy reagujú aj na psychické podnety. Významne sa aktivujú pri sexuálnom vzrušení a podieľajú sa na vzniku špecifickej vône každého človeka. Potenie je často odpoveďou na náš emocionálny stav. Keď sme nervózni, zvyšuje sa nervová aktivita, ktorá má vplyv na potné žľazy, predovšetkým tie na dlaniach a v podpazuší - „studený pot nám steká po tele“. V prípade potenia z tepla často chvíľu trvá, kým sa začneme skutočne potiť, zatiaľ čo v prípade emocionálneho potenia máme podpazušie a dlane mokré v priebehu niekoľkých sekúnd. Navyše, pot vznikajúci pri emocionálnom potení spravidla obsahuje viac látok, ktoré rozkladajú baktérie a preto je jeho pach výraznejší. Samotný pot je v podstate bez „vône a zápachu“, nepríjemný pach vzniká až vtedy, keď baktérie na koži a chĺpkoch začnú rozkladať bielkoviny a mastné kyseliny obsiahnuté v pote z veľkých žliaz. Okrem toho teplo v podpazuší vytvára vhodné podmienky na množenie baktérií, preto je veľmi dôležité starať sa o túto časť tela.

 

 

Nevyhnutná hygiena, pomocná ruka s názvom dezodorant

 

Ak sa chceme cítiť svieži a sebaistí celý deň, okrem samozrejmej základnej hygieny nám pomôžu dezodoranty a antiperspiranty.

Dezodoranty obsahujú dezinfekčné prostriedky s antibakteriálnym účinkom, ktoré obmedzujú vznik nepríjemného zápachu. Spravidla obsahujú alkohol, ktorý veľmi rýchlo vyprchá. Ich účinok je krátkodobý, a preto ich treba používať niekoľkokrát denne. Dezodoranty neobmedzujú tvorbu potu, ktorý sa tvorí aj po ich použití, iba zamedzujú zápach.

Antiperspiranty obsahujú aktívnu zložku, ktorá obmedzuje tvorbu potu. Antiperspiranty tak obmedzujú nielen vznik nepríjemného zápachu, ale priamo znižujú tvorbu potu a množenie baktérií, ktoré pot rozkladajú.

 

Biologická verzus spoločenská stránka – návod, ako si vybrať ten správny dezodorant

 

Treba vždy brať do úvahy stránku biologickú aj spoločenskú. Antiperspiranty nie je vhodné používať pri športovaní, vo veľmi teplom prostredí, kde by mohlo hroziť prehriatie. V týchto situáciách treba dbať na dostatočný príjem tekutín, umytie sa vlažnou vodou a voľbu vhodného odevu z ľahkých prírodných vzdušných materiálov, ktorý neprilieha tesne k telu.

 

Pri spoločenských udalostiach, stretnutiach a  bežných podmienkach je, naopak, použitie dezodorantov alebo antiperspirantov vhodné, dodajú nám pocit sucha, čistoty a sviežosti, čo znižuje mieru napätia a obáv, či pôsobíme na iných ľudí príjemne. Zároveň tak môžeme obmedziť aj emocionálne podmienené potenie, čím sa posilní priaznivý efekt dezodorantov a antiperspirantov.

 

Príjemný pocit sviežosti po celý deň

 

Existuje viacero produktov, ktoré ponúkajú „zaručený recept“ v boji proti nepríjemným fľakom v podpazuší. Len niektoré z nich však naozaj prinášajú želaný výsledok a to po celý deň – 24 hodín v kuse!

 

Vďaka bohatej ponuke Fa dezodorantov, deosprejov a deostickov si budete môcť vychutnávať príjemný pocit sviežosti a bezpečia počas celého dňa.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!