lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nedostatok tekutín ohrozuje najmä ženy a deti

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 2.7.2002
späť
Späť

Poslať
 

Voda je nevyhnutná pre optimálny chod tela a aj preto, aby sa organizmus mohol zbaviť škodlivín, ktoré vznikajú pri látkovej výmene. Preto je alarmujúce, že najmä ženy a deti podľa výskumov pijú príliš málo. Väčšina matiek dokonca ani netuší, čo všetko môže spôsobiť nedostatok tekutín.
Pre deti aj dospelých je veľmi dôležité  piť hneď ráno. V noci sa totiž potíme / dospelí vypotia 0,5 – 1 liter tekutín za noc a v lete, počas horúcich nocí, to môže byť ešte viac/, preto treba doplniť rezervy, čo najskôr..
Pre deti do šesť rokov je pitie dôležité preto, lebo ich organizmus  nevie s tekutinami hospodáriť tak ako organizmus dospelých. Takisto sa viac pohybujú a viac vypotia a vydýchajú.  V zime treba počítať s tým, že sliznice dýchacích ciest vysušuje aj ústredné kúrenie v bytoch a škôlkach.

Nezvykajme si na sladké
Piť neustále tú istú balenú vodu je rovnaké, ako keby sme neustále jedli jedno a to isté jedlo. Aj nápoje je vhodné striedať.
Kvalitné balené vody sú síce výborné, ale obsahujú rôzne množstvá minerálov. Pri dlhodobom pití sa môže stať, že telo dostáva niektorých minerálov priveľa a iných zase málo. Ešte výraznejší je tento problém pri minerálkach, ktoré sú silne mineralizované. Preto je vhodné vypiť len 2-3 poháre denne. Užitočné sú napríklad minerálky s vyšším obsahom horčíka, ktorého máme v bežnej strave málo. Mimoriadne kritickí  sú odborníci najmä k limonádam a sirupom, ktoré bývajú spravidla presladené. Cukror zvyšuje riziko vzniku zubného kazu, ale najmä namiesto toho, aby smäd uhasil, ešte ho zväčšuje. Rekordmanmi, pokiaľ ide o množstvo cukru, sú kolové nápoje. Zároveň obsahujú kofeín, ktorý môže u detí vyvolať podráždenosť, poruchy spánku alebo bolesti hlavy.
Džúsy sú najlepšie vytlačené doma z čerstvého ovocia. Z kupovaných sú vhodné nesladené a stopercentné, ktoré však ľahko prekyslia žalúdok a preto ich odborníci odporúčajú riediť.

Kedy potrebujeme najviac piť
Najviac potrebujeme piť, keď je horúco, pri športe alebo telesnej námahe – čiže vtedy, keď sa viac potíme.   U detí je to obzvlášť dôležité, pretože majú v pomere k váhe väčší povrch tela a ľahšie sa prehrejú. Veľký nedostatok tekutín majú aj pri horúčkach, ale najmä pri hnačke a zvracaní.
Viac piť potrebujú aj ľudia, ktorí s obľubou jedávajú tučné, ale najmä slané jedlá: zemiakové lupienky, solené arašídy, sušienky, hranolky, údeniny alebo vyprážaný syr.  Pre deti nie sú tieto jedlá vôbec vhodné a preto, ak sa ich najedia, mali by rodičia dohliadnuť, aby sa poriadne napili.

Čo nám neprospieva
●Káva, ktorá je u nás veľmi obľúbená, nepatrí medzi ideálne nápoje. Dráždi žalúdočné steny ale najmä je močopudná a tak nás núti tekutiny vylučovať.
●Čaje? Lepšie sú ovocné a bylinné ako silné čierne, v ktorých je teín, respektíve kofeín.
●Mlieko nie je nápoj vhodný na uhasenie smädu. Je totiž skôr tekutou výživou ako nápojom. To isté platí o kakau.
●Deti by mali dostávať čo najmenej nápojov v prášku, tonik (je v ňom chinín) alebo energetických nápojov (obsahujú kofeín alebo iné stimulačné látky).
●Pre ženy sa môže stať spestrením ponuky pivo a víno, samozrejme v minimálnom množstve, ale najlepšia je aj tak obyčajná voda.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!