lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Jedálníček budúcej mamy

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 10.7.2002
späť
Späť

Poslať
 

Počas horúcich dní takmer nikto nemá chuť na vysokokalorické jedlá, mäso alebo ryby. Ako zostaviť letný jedálny lístok takým spôsobom, aby jeho zložky neboli len chutné, ale aby takisto zabezpečili prísun potrebných živín pre budúcu mamičku a jej  dieťatko?


Dôležitá zelenina a ovocie
Tehotná žena nemusí jesť za dvoch v zmysle kalórií, ale nemala by ani chudnúť. Jej strava by mala byť pestrá, bohatá na bielkoviny, vitamíny a minerálne zložky. Leto je vynikajúce obdobie na využívanie bohatstva ovocia a zeleniny, ktoré organizmu dodávajú množstvo minerálnych zložiek a flavonoidov, ako aj veľké množstvo vitamínov ako sú vitamín C, karotenoidy (provitamín A) a kyselinu listovú. Hodné odporúčania sú najmä paprika, kapusta, šalát, petržlenová vňať, brokolica, mrkva, karfiol a strukoviny. Veľmi cenné sú aj paradajky, ktoré obsahujú lykopén – karotenoid, veľmi dôležitý pri predchádzaní chorôb krvného obehu a nádorových ochorení. Zelené druhy zeleniny (brokolica, šalát, špargľa, kapusta) a strukoviny obsahujú železo a kyselinu listovú, ktoré zabraňujú neurologickému poškodeniu plodu. Flavonoidy, pochádzajúce zo zeleniny a ovocia majú antioxidačné účinky, predchádzajú vzniku sklerózy, nádorov a pravdepodobne aj vysokého krvného tlaku. Z ovocia možno najviac odporučiť: jahody, maliny, ríbezle, egreš, jablká, ale aj   pomaranče, černice a melóny. Obsahujú veľa vitamínu C a vlákninu.

Diéta najlepšej šance
V lete je vhodné jesť viac zeleniny a ovocia ako zvyčajne, ale jedálny lístok nemôže byť založený výlučne na nich, pretože tehotná žena musí jesť aj pečivo, ryby, mäso a bielkoviny, ak nie je už viac rokov  vegetariánkou. Potom je každá rada zbytočná. Lekári tvrdia, že je lepšie, aby sa v období tehotenstva vzdala ženy prísnej vegetariánskej stravy, ktorá vylučuje všetky živočíšne produkty. Dlhodobé vegetariánstvo môže najmä počas tehotenstva spôsobiť nedostatok  niektorých dôležitých živín. Moja osobná skúsenosť je dobrá. Faktom je, že som dva razy do týždňa jedla ryby a veľa jedál  zo sóje a šošovice, ale všetko bolo v poriadku a syn je zdravší ako deti na okolí.  

Čo jesť a na čo
Vo všeobecnosti by ste mali v lete jedávať asi takto:
5-6-krát denne obilniny:  tmavý chlieb a pečivo, ovsené vločky a pod. – sú to produkty bohaté na vlákninu, minerálne zložky, vitamíny.
700-100 g denne zeleniny a ovocia: môžu to byť ovocie a zelenina konzumované v celku, v šalátoch a čiastočne aj v podobe štiav.
3-4 poháre mlieka denne – čiastočne ho možno nahradiť jogurtom, kefírom alebo cmarom. Mlieko a mliečne výrobky sú prakticky jediným zdrojom dobre vstrebateľného vápnika.
2-krát týždenne ryby – najlepšie morské (sleď, makrela, losos). Obsahujú mastné kyseliny omega-3, ktoré predchádzajú chorobám srdca. Mimoriadne dôležité sú v treťom trimestri tehotenstva, pretože sú dôležité pre rozvoj mozgu a sietnice dieťaťa. 
1-2-krát denne chudé mäso – ktoré je o.i. zdrojom plnohodnotných  bielkovín a železa, ktorého potreba v období tehotenstva narastá.

Tuky treba obmedzovať
Budúca mamička by mala konzumovať predovšetkým rastlinné tuky: slnečnicový, repkový a olivový olej. Nemala by používať tvrdé margaríny. Nie sú vhodné, pretože obsahujú izoméry transmastných kyselín, ktoré zvyšujú koncentráciu cholesterolu v krvi, čo negatívne vplýva na rozvoj plodu.
Počas tehotenstva sa vyhýbajte aj tyčinkám, čokoláde, kupovaným zákuskom (najmä s krémom). Sú kalorické a obsahujú veľa cholesterolu.
Leto je vynikajúci čas na to, aby ste boli v pohybe, cvičili gymnastiku a prechádzali sa na čerstvom vzduchu, plávali a tak zabezpečili dostatok kyslíka sebe aj dieťatku. Pohyb na slnku (nie pridlhý) umožňuje pokožke vytvárať si vitamín D, čím sa zlepšuje vstrebávanie vápnika, takého potrebného najmä počas tehotenstva. 

 


Diskusia k článku:

To sú poloinformácie. Napr. repkový olej je škodlivý, voľakedy sa používal iba v strojárstve - preto je lacný. A naopak, čokoláda je zdravá,kakaové bôby obsahujú v sebe takú istú látku, ako červené hrozno - (preto je červené víno doporučované -1-2 dl denne). A neviem prečo si všetci vegetariáni myslia, že ich stravovanie je najlepšie a že majú patent na rozum. Ja osobne tiež nejedávam vľa mäsa, ale aby som to dávala na obdiv? Jeden pán profesor (medicíny!) nám povedal, že najzdravší zo všetkých tukov je bravčová masť, pretože neobsahuje nijaké chemikálie, ako napr, všetky rastlinné tuky-Rama, Flora, atď. je v nich veľa ťažkých kovov, najviac niklu. Takže najlepšie je sa stravovať ako voľakedy naše prababky - a nie ako vegetariánky.
Neregistrovaný - masa, 10.7.2002 14:24
Hm, tiez si myslim, ze su to poloinformacie. Obmedzovanie tukov v tehotenstve? Naopak, vsetci lekari tvrdia, ze nemalo zien v tehotenstve ma tendenciu stravovat sa lepsie ako zvycajne, a prvym krokom je obmedzenie tukov a to je velka chyba. Samozrejme treba sa vyhybat skrytym tukom (cokolada, sladkosti, masove vyrobky) a tiez niektorym margarinom a podobne, ale naopak konzumacia olivoveho oleja a podobne je vyslovene odporucana pre zdravy rozvoj plodu. Ja by som povedala, ze v tehotenstve sa netreba stravovat za dvoch, ale dvakrat kvalitnejsie!!! A ked uz chcete o tom urobit clanok, preco nepoziadat o vyjadrenie nejakeho kutocneho odbornika?
Neregistrovaný - Zvedavko, 10.7.2002 15:00, Zvedavko(`na`)aol.com
z mojich skusenosti zase pamatam, ze po comkolvek mi bolo strasne zle az do sameho konca tehotenstva a teda som bola rada, ked som do seba nieco dostala. suchy rozok a studene mlieko nieje prave hit zdravej vyzivy, co? dieta si z tela matky zoberie vsetko, co potrebuje, ide o to, aby telo matky nestradalo, miminko v brusku strada iba za dlhodobo nepriaznivych okolnosti (hlad pocas vojny)/
Neregistrovaný - elka-telka, 11.7.2002 14:52
SOM 8mesiaci zbierala som 24hodinovy moc a vysledky bolui 81bielkovyn zo vsetkeho tak co to ma znamenat po kontrolov bilo57
Neregistrovaný - , 7.6.2008 14:30, miska163(`na`)azet.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!