lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Všetko ide, keď chcete

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 30.7.2002
späť
Späť

Poslať
 

Všetci čo fajčia, vedia, že odhodlať sa k poslednému šluku je síce ľahké, ale už prvý deň bez cigarety si vyberá daň v podobe psychickej i fyzickej nepohody. Neskôr nastanú regulárne  abstinenčné syndrómy a potom vám napadne, že okrem týchto problémov budete ešte musieť bojovať s nadváhou. A čo je paradoxné, spoločnosť málokedy odsúdi fajčiarku,  ale obézna žena to má naozaj ťažké. Život bez cigarety však nemusí znamenať život s nadbytočnými kilami.


Princíp fajčenia spočíva v tom, že  tri sekundy po prvom šluku vám mozog vyšle do tela celý rad pozitívnych signálov, ktoré eliminujú stres, napätia, vyvolajú pocit pohody, bezstarostnosti. Nikotín v krvi pomáha mozgu vysielať signál sily, nedovolí nám zaspať, máme pocit, že nepoznáme duševnú únavu. Mnohé fajčiarky tvrdia, že im po cigarete lepšie trávi, ale čo si nevedia vynachváliť je, že majú menšiu chuť do jedlu. Menej už vravia , či  dokonca si nechcú uvedomiť , že každá cigareta je naozaj klincom do cievneho systému, s tým úzko súvisia problémy s tlakom, kŕčovými žilami, fajčenie urýchľuje latentne skryté rakovinové bujnenie a oslabuje imunitný systém. Je pôvodcom častých  zápalov priedušiek a ochorení horných dýchacích ciest, vrátane pľúc.
Napokon vedci zistili, že jeho zdanlivá výhoda- nechutenstvo, je vlastne tiež veľmi nebezpečná, pretože všetci máme vybudovaný už od narodenia systém, koľko, ako, akej kvality a chuti potravín máme zjesť. Telo vie,  ktoré potraviny nás budú harmonizovať a udržiavať pri živote zdravých. Pôsobenie nikotínu na mozog spôsobí, že sa systém rozpadne. Telo nevie ako má spracovávať potraviny a vzniká celá plejáda „malých“ zdravotných problémov, od pálenia záhy po zápchu alebo naopak hnačky, migrény atď. Hoci vyzerajú neškodne, už tu sa začína boj o život. Ako má pracovať náš žalúdok, keď zrazu nedostáva svoju podporu trávenia, pri odvykaní od cigariet je celý organizmus zmätený, začína pracovať skratovito a to je vlastne príčina, prečo mnohí ľudia pri odvykacích kúrach stlstnú. Oklamaný mozog už nie je príčinou, že telo čerpá zo zásob, ale kalórie, ktoré nespracujeme sa premieňajú na tuky

Možno vám teraz napadlo, že medzi fajčiarmi je aj celý rad „tlsťochov“. Je to tým, že nikotín síce spôsobuje nechuť, ale nepôsobí ako regulátor harmonizácie vnútorných pochodov. Ak je človek  silná konštrukcia, málo sa pohybuje, má dedičný sklon k tlstnutiu, nezdravý spôsob života, nedokáže z neho ani nikotín urobiť navonok chudú trosku. Zabíja ho zvnútra. Veď človek nemusí byť práve hladný, aby si dal pivečko, koňačik, kakao, kolu. A váha stúpa . Dôležité sú aj vžité stereotypy. Fajčiar s pocitom spolupatričnosti ponúka cigaretu, čím začína rozhovor. Bez tohoto rituálu, je len veľmi ťažko schopný nadviazať kontakt. Nahradiť tento zvyk sa dá nosením mentolových cukríkov. Presypte si ich do peknej škatuľky, ktorá vám bude pripomínať puzdro na cigarety a ponúkajte ich. Obľúbeným zapaľovačom si môžete očisťovať svoje ruky, a kontaktovať sa cez neho s ohňom, keď sa vám zdá, že vaše odhodlanie prestať fajčiť , klesá. Zo začiatku vám pomôže aj žuvačka, alebo cmúľanie pera. Ak budete radšej cmúľať čokoládovú tyčinku , vyberajte si zo sladkostí určených diabetikom. Pravidelne sa vážte /raz za týždeň/ a keď váha stúpa, prestaňte konzumovať po 18 hodine. Najviac sa tlstne sedem –osem týždňov po poslednej cigarete. Preto treba dbať najmä vtedy, ale aj prvý rok po skončení fajčenia na pravidelné stravovanie , v malých porciách, s obmedzením sladkostí, chleba, mastných a vyprážaných jedál. Jedálny lístok musí obsahovať veľa zeleniny, ovocia a veľa tekutín. Najmenej dva, ale radšej tri, tri a pol litra denne. Keď dodržíte tieto odporúčania, môžete prestať fajčiť bez obáv z toho, že neprimerane priberiete.


 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!