lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Paradajky majú blahodarný vplyv

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 16.7.2004
späť
Späť

Poslať
 

Červené guľky sa na nás smejú z debničiek na tržnici počas celého leta. Nenechajme ich bez povšimnutia! Okrem toho, že je to výborný tip ako rýchlo pripraviť večeru v podobe šalátu s Parmezánom a olivovým olejom, či omáčky na cestoviny s bylinkami, predstavujú zásobu látok, ktoré sú zárukou zdravia a vitality.

Odborníci na správnu výživu už dlhšiu dobu vedia o preventívnych účinkoch rajčín na organizmus človeka. Pravdepodobne ste sa už stretli s tým, že paradajky ochraňujú proti rakovine prostaty a tráviaceho ústrojenstva. Obsahujú lykopén, pravdepodobne najsilnejší antioxydant medzi karotenoidmi, čo sú zlúčeniny zafarbujúce ovocie a zeleninu do oranžova.  Jeden z nich, ß- karotén sa v tele mení na vitamín A. Jeho nedostatok sa spája s koronárnymi chorobami, ochoreniami sietnice, ktoré môžu viesť až k slepote. Vyšší príjem ß- karoténu napomáha imunitnému systému a redukuje poškodenia kože vzniknuté nadmerným slnením.

Výskumníci zistili, že osoby s nízkou koncentráciou lykopénu v krvi majú hrubšie steny ciev v porovnaní s ľuďmi, čo mali v krvi vysoký obsah tejto látky. Zhrubnuté steny ciev môžu byť prvým príznakom artériosklerózy. Aby ste do stravy zakomponovali čo najviac lykopénu, mali by ste konzumovať okrem surových paradajok čo najviac paradajkových produktov - či už paradajkovú omáčku alebo polievku. Spracované paradajky totiž zvyčajne obsahujú viac lykopénu ako surové. Ďalšími vynikajúcimi zdrojmi lykopénu sú melóny a červené grapefruity.

Paradajky obsahujú aj ďalšie nutričné hodnoty ako sú vitamín C, E a flavonoidy.
Lykopén, ktorý obsahujú napr. aj jablká a šípky sa na rozdiel od iných účinných prírodných látok  varením neznehodnotí. Zvýšenie množstva ß-karoténu a ďalších karotenoidov v potrave sa všeobecne považuje za efektívnejšie ako užívanie týchto výživových doplnkov vo forme tabliet, pretože ďalšie nutrienty v potrave pôsobia vzájomne s karotenoidmi.

Ďalšie plus paradajok
- V prvom rade sú bohaté na draslík. O draslíku je známe, že pomáha odvodňovať organizmus a bude sympatický najmä tým, ktorí sa neustále cítia "naliaty vodou". 
- Ďalšia cennosť paradajky (iba zrelej ) je primeraný obsah vlákniny, čo všeobecný liek pre tých, ktorí majú "lenivé črevo" a sťažujú si na nafúknuté brucho.
- Treťou silnou stránkou tejto zeleniny je zmes minerálov a vitamínov, ktorá vytvára pre organizmus podmienky pre efektívnejšie využitie energie získanej z uhľovodíkov a zabraňuje tak, aby sa hromadili v podobe tukových zásob. 
- Ďalším pozitívom paradajky je jej schopnosť pôsobiť ako prírodný zaháňač hladu. Obsahuje zinok, selén a iné prvky, ktoré sú schopné ovplyvňovať mozgové centrá hladu a vytvárajú tak predčasný pocit sýtosti. Takže odporúčanie: zjedzte jednu paradajku ihneď po jedle. Predídete chuti na sladký dezert. 
- Piaty a posledný bod týkajúci sa odtučňovacích schopností paradajok je, že obsahujú 95% vody.

Najnovší výskum Harvardskej školy verejného zdravia v americkom Bostone, na ktorom sa zúčastnilo 40.000 dobrovoľníčiek, blahodarný vplyv rajčín na organizmus potvrdil. Ženy, ktoré siahli po paradajkách sedemkrát v týždni alebo ešte častejšie, trpeli na ochorenia srdca a obehového systému oveľa zriedkavejšie, ako tie, ktoré paradajky do svojho jedálnička nezahrnuli. K podobným výsledkom dospeli aj odborníci zo Spolkového inštitútu výživy v Berlíne. Tí zistili, že na zníženie hladiny tzv.zlého cholesterolu v krvi postačí vypiť denne pohár paradajkovej šťavy.


Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!