lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Číňania krútia hlavami, aké jedlá sa pripisujú ich kuchyni

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 30.7.2004
späť
Späť

Poslať
 

Čínska kuchyňa si vydobila postavenie na celom svete vedľa preslávenej kuchyne talianskej, či francúzskej. Aj u nás nájdeme v každom väčšom meste okrem pizzerie i čínsku reštauráciu. V Bratislave ich nájdeme niekoľko. Dalo by sa povedať, že v poslednej dobe takáto forma reštautácii je nový boom.

S masívnym príchodom Číňanov do USA súvisí aj prínos nových jedálnych návykov a nových reštaurácii, ktoré sa inšpirovali čínskou národnou kuchyňou. 

Keď Cuo Kchuan-sün prišiel na návštevu do USA, sadol si do čínskej reštaurácie a nestačil sa čudovať nad názvami jedál, ktoré údajne pochádzajú z jeho rodnej krajiny. Najväčším hitom v zámorí je totiž kuracie mäso pomenované po jeho prapraprastarom otcovi, generálovi Cuo Cung-tchangovi, hrdinovi z bitiek vzbúrencov proti stúpencom dynastie Čching.

Avšak variácie na toto meno sú v každej reštaurácie odlišné a niekedy dosť kuriózne - General Tso, General Chao, General Zhou, ba dokonca General Ching, čo už je absurdné. Vždy však ide o šťavnaté kocky z kuracieho stehna v sladko-štipľavej omáčke.

Takýto pokrm však v Čínskej ľudovej republike sotvakto pozná, no generál Cuo, narodený v roku 1812 v provincii Chu-nan, je Číňanom veľmi dobre známy. Kuchárskym detektívom sa horko-ťažko podarilo vypátrať jeden recept na kuracinu z tejto oblasti, ktorý údajne nesie meno po legendárnom generálovi, no nikto si nevie vysvetliť, ako k tomu došlo - je to len obyčajné osmažené kurča.

Mimo Číny je rozšírených veľa jedál, o ktorých v krajine Stredu nikto nikdy nechyroval. Chop suey - vari najznámejšie čínske jedlo - vymyslel údajne čínsky podnikavec v 19. storočí a začal ho variť v Chicagu. Veľmi populárna je chrumkavá čínska kačica so slivkovou omáčkou, ktorá sa však veľmi odlišuje od pôvodnej priesvitnej pomarančovej omáčky - no tá sa nikdy z kačacieho mäsa nerobila, ani sa ku kačiciam nepodáva. V Pekingu sa kačica podáva s pórovou omáčkou a uhorkami, ktoré sa esteticky rozmiestnia na tanieri okolo plátkov hydiny.

Základným pravidlom čínskej kuchyne je dodržiavanie štyroch zásad, vďaka ktorým sa vytvorí dokonale zladený celok. Ide o harmóniu chuti, vône, farby a kompozície. Nech už sú Vaše skúsenosti s čínskymi reštauráciami akékoľvek, neodškriepiteľný je fakt, že našincov si táto kuchyňa podmanila. Slovenské rodiny si často doprajú „čínu“ aj doma, aj keď aj na ňu by Číňania možno s údivom pozerali. No dôležité je to, že srdcia si získala svojou rýchlou prípravou, ľahkosťou a príchuťou exotiky.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!