lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Hydratovať, hydratovať, hydratovať… alebo čo radí dermatologička

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 25.7.2005
späť
Späť

Poslať
 

MUDr. Andrea Vocilková odpovedá na dermatologické otázky návštevníkov webovej stránky www.dovekozmetika.sk. Vyberáme najčastejšie kladené otázky pacientov, ktorí majú dermatologické problémy so suchou alebo  málo hydratovanou pokožkou.

1. Veľmi suchá pokožka
Suchosť pokožky spolu so sklonom k tvorbe zápalov alebo aj ekzémov patrí v súčasnosti medzi veľmi časté problém, s ktorými prichádzajú pacienti ku kožnému lekárovi.. Dá sa povedať, že ide o civilizačný problém. Každý človek je individualita, a preto sa nedá odporučiť  jeden univerzálny ošetrujúci prípravok. Rozdiel je aj v tom, o ktoré miesta je potrebné starať sa viac. Iné prípravky sa hodia na premastenie tváre, iné na telo a ďalšie na namáhanú pokožku rúk. Taktiež ročné obdobia môžu mať vplyv na výber najvhodnejšieho kozmetického alebo aj  liečebného prostriedku. Pokiaľ máte suchú či dokonca veľmi suchú pokožku, odporúčam na nejaký čas vynechať všetky hygienické a kozmetické prostriedky, o ktorých neviete určite, či vašej pleti vyhovujú. Obmedzte umývanie, úplne vynechajte kúpeľ, radšej sa sprchujte. Používajte iba vlažnú vodu, mydlom umývajte iba miesta, kde je to nevyhnutné. Ak bude koža v niektorých partiách presušená, ľahko do nej vklepte malé množstvo bravčovej nesolenej masti  – zvyšok odsajte servítkou. Môžete skúsiť tiež Dove výživný krém alebo Dove výživné telové mlieko. Čím jednoduchšie je zloženie prípravku, tým ľahšie je v prípade ťažkostí pátranie po negatívnych faktoroch. Pokiaľ sa stav nezlepší, bude pravdepodobne návšteva lekára nevyhnutná.


2. Suchá koža, ekzém a používanie hydratačných krémov v zime
Suchosť pokožky a s tým spojený vznik ložiskových zmien je u osôb, ktoré trpia ekzémom, dosť obvyklým problémom. Zhoršenie nastáva spravidla v jesennom a zimnom období. Prvou známkou, že sa niečo deje, býva suchosť a jemné olupovanie, často sa objavujú aj jednotlivé svrbiace červené ložiská. Koža každého z nás je vybavená určitým stupňom odolnosti pokožky voči vonkajším vplyvom, a tak pokiaľ sa podarí zvládnuť začínajúce ťažkosti vhodným ošetrením a zvýšeným dodržiavaním prevencie, nemusí k závažnejšiemu rozvoju chorobných zmien vôbec dôjsť. Ľudia, ktorí trpia alergiami (sennou nádchou, astmou a zvlášť atopickým ekzémom), majú k problémom s presušenou kožou výraznejší sklon. Nález na koži sa zhorší, ak dochádza k opakovanému pôsobeniu negatívnych faktorov. Priebeh môže byť akútny - spravidla ak sú ťažkosti vyvolané látkami so silným dráždivým účinkom - alebo chronický - pri opakovanom pôsobení niektorých bežne pôsobiacich prostriedkov, ktoré opakovane narušujú kožnú bariéru (alkalické mydlá, detergenty, organické rozpúšťadlá a pod.). Počas zimného obdobia sa tiež uplatňuje vplyv chladu. Neliečená alebo nesprávne ošetrovaná pokožka, ktorá nesie známky podráždenia, býva náchylnejšia k rozvoju rôznych ďalších typov ekzémov. Okrem ochrany pred pôsobením vyvolávajúcich vplyvov (obmedzenie práce vo vlhku, kontaktu s detergentmi a organickými rozpúšťadlami) je vhodné sústrediť sa na ošetrenie kože pred záťažou a najmä po nej. Výber vhodného rehabilitačného prostriedku závisí od aktuálneho stavu kože. Hydratačné prípravky nie je  vhodné používať krátko pred vystavením kože vplyvu chladu, pre večerné ošetrenie ale väčšinou vyhovujú aj počas zimy. Z hydratačného radu Dove Vám môžem odporučiť Dove výživný krém alebo Dove výživné telové mlieko. Pre osoby, ktoré trpia ekzémom, je však vhodné konzultovať výber vhodných prípravkov určených na hygienu aj premastenie  pokožky s ošetrujúcim lekárom, prípadne sa poradiť v lekárni.


Diskusia k článku:

dlnpfv dfxcjspn exckqoi nsgjhemy obnlmzkcj akhfd joambtrf
Neregistrovaný - uqzag uyox, 8.9.2007 14:56, ezdgwovr(`na`)mail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!