lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pri ceste na dovolenku sa dá ušetriť až 33 % nákladov na pohonné hmoty

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 25.7.2008
späť
Späť

Poslať
 

Až jednu tretinu pohonných látok môže vodičom ušetriť dodržiavanie niektorých zásad úspornej jazdy. Väčšina slovenských dovolenkárov využíva pri ceste na dovolenku vlastné auto. Rastúce ceny pohonných látok sa tak priamo prenášajú do zvýšených výdavkov na letnú dovolenku. Preto odborníci ŠKODA AUTO Slovensko pripravili pre slovenských vodičov zhrnutie základných zásad úspornej jazdy. Štýl jazdy a starostlivosť o vozidlo môžu výrazne ovplyvniť konečnú sumu, ktorú vodič vynaloží na pohonné látky.

Kontrola technického stavu vozidla – motor, filtre, pneumatiky
Pred cestou do zahraničia by mal každý vodič navštíviť autorizovaný servis svojej značky a auto podrobiť prehliadke. Ak zanedbá túto návštevu, ľahko sa môže stať, že zle nastavený motor auta zvýši spotrebu aj o  20 %. Zanesené filtre zvýšia spotrebu o ďalších 10 %, ku ktorým sa pridáva aj znížená životnosť automobilu, a tým zvyšovanie nákladov. Dôležité je aj udržovanie správneho tlaku v pneumatikách. Dostatočné nafúknutie pneumatík ušetrí až 3 % pohonných hmôt. Zimné pneumatiky používané pri teplotách nad 10 °C zvyšujú spotrebu až o 0,3 l/100 km. Neoriginálne aerodynamické doplnky, otvorené okno alebo lapače nečistôt za kolesami zvyšujú spotrebu a naopak, dobré sú plastové puklice z originálneho príslušenstva na kolesách, ktoré znižujú aerodynamický odpor vozidla.

Plynulá jazda
Štýl jazdy brzda - plyn, hnanie motora do zbytočne vysokých otáčok pri rozbiehaní a neprimerane vysoká rýchlosť zvýši spotrebu paliva v meste o 5 % a na diaľnici dokonca až o 33 %. Preto treba jazdiť plynule, predvídať situácie a využívať v maximálne možnej miere dojazd, dynamiku pohybujúceho sa vozidla a hlavne brzdenie motorom. Hlavne pred semaformi a kolónami áut sa neoplatí pridávať a vzápätí brzdiť. Je dôležité udržiavať stabilnú rýchlosť po celý čas.

Jazdiť pomalšie a menej používať klimatizáciu
Najekonomickejšia je rýchlosť medzi 50 až 60 km/h. Na diaľnici je z hľadiska spotreby najlepšie ísť 90 km/h. Pri zrýchlení napríklad na 130 km/h stúpne spotreba až o 3 litre. Pri rýchlosti 90 km/h je spotreba o  15 % nižšia ako pri 105 km/h. Spotrebu zvyšuje aj zapnutá klimatizácia. Merania ukázali, že na to, aby sa teplota vnútri vozidla znížila z 31 °C na 22 °C, spotrebovali testovacia autá medzi 2,5 až 4,2 litrov/100 km. Takto zvýšená spotreba však trvá len približne prvé tri minúty.

Nepotrebná záťaž
Strešné nosiče, bicykle a hlavne prívesný vozík za autom plný batožiny sú žrúti paliva, ktorí vedia spôsobiť vír v nádrži. Ak je to možné, treba uložiť čiastočne rozmontované bicykle do kufra auta, prípadne použiť nosič, ktorý sa upevňuje na zadnej časti auta. Odborníci taktiež odporúčajú používať aerodynamické, uzavreté strešné boxy z originálneho príslušenstva ktoré sú navrhnuté a testované výrobcom s cieľom minimalizovať ich vlastný aerodynamický odpor. Zníži sa tak odpor vzduchu celého vozidla a tým aj spotreba. Každých 100 kg batožiny dokáže zdvihnúť spotrebu o 4 %, strešný nosič v závislosti od rýchlosti pridá k spotrebe pohonných hmôt ďalších 10-20 %.

Ďalšie tipy ako ušetriť
• Pri ceste cez viacero krajín sa oplatí zistiť si dopredu, v ktorej krajine sú najvýhodnejšie ceny pohonných hmôt a natankovať v nej plnú nádrž.
• Informácia palubného počítača automobilu o aktuálnej spotrebe umožňuje prispôsobiť štýl jazdy tak, aby najviac vyhovoval autu.
• Pri jazde večer je možné ušetriť na vypnutej klimatizácii.
• Použitie tempomatu umožňuje udržať stabilnú rýchlosť na diaľnici a zníži spotrebu.
• Satelitná navigácia umožňuje vyhnúť sa dlhému blúdeniu na neznámych miestach.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!