lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Blahodarné účinky Zeleného čaju

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 8.8.2000
späť
Späť

Poslať
 

Opäť sa chystá vlna teplých dní a naša pokožka bude zasa vystavená horúcim slnečným lúčom. Napriek varovaniu lekárov a módnemu trendu bledej kože, si akosi po rokoch vymývania mozgu na tému krásne bronzové telo, nevieme zvyknúť na belobu. Účinky slnka pomôže niekedy stlmiť namiesto drahého pleťového mlieka, výborný zelený čaj.
Znalci obľubujú zelený čaj hlavne pre jeho originálnu, lahodnú a ničím nezameniteľnú arómu. Odborníci však zistili, že tento čaj môže poskytovať aj ochranu pred nádorovými ochoreniami kože. V laboratóriu toto ochorenie umelo vyvolali u pohryzených zvierat tak, že im natierali kožu silnými karcinogénnymi látkami. Výsledok? Koža zvierat ošetrená lístkami zeleného čaju, pôsobeniu týchto látok tvrdošijne odolávala. Zaujímavé na tom je, že im popri tom zmizli niektoré kožné útvary ako napr. bradavice.
Túto ochrannú vlastnosť zeleného čaju vedci pripisujú tzv. polyfenolom, ktoré zelené lístky obsahujú. Zvieratá, ktoré ich počas pokusu prijímali v potrave, boli chránené dokonca aj proti škodlivým účinkom UV – žiarenia. Nezabudnite si preto na dovolenku pribaliť pár lístkov zeleného čaju. Pri jeho kúpe buďte ostražitý.
K čaju sa nesmie dostať kyslík, ktorý ho znehodnocuje, musí byť krásne zelený aj v sušenom stave a musí mať dostatočne veľké lístočky. Väčšinou u nás predávajú zelené čaje takmer hnedej farby, čo svedčí o ich veľmi nízkej kvalite. Keď si kúpite dobrý zelený čaj, skladujte ho na tmavom suchom mieste, v porcelánových alebo plechových škatuliach. Lepšie sú plechové, lebo sa cestou na dovolenku nerozbijú.
Zelený čaj sa často predáva aj v krásnych škatuliach, do ktorých si potom môžete odkladať trebárs gombíky alebo cukríky. Príprava zeleného čaju sa od prípravy čierneho čaju líši tým, že voda po zovretí sa nechá pár minút ochladiť a až potom sa čaj zaleje. Inak je postup rovnaký. Do horúceho džbánu nasypeme čaj, približne jednu lyžičku na šálku a až keď sa lístočky zohrejú, zalejeme ich vodou. Tri minúty ho necháme lúhovať ak potrebujeme, aby mal povzbudzujúce účinky a 5 minút ak chceme získať upokojujúci čaj. Večer by sa mal piť čaj dobre vylúhovaný, aby nenastali problémy so spánkom. Ak vám trocha studeného čaju zostane, urobte si z neho zábal na oči. Poriadne namočte dva vatové tampóny a na desať minút si ich dajte na privreté oči. Takýto zábal pomáha aj proti opuchom. Dobré je, umývať si tvár, aspoň raz do týždňa, zeleným čajom.
Zistilo sa dokonca, že odvar zo zeleného čaju je významným pomocníkom pri boji proti plesniam a tak neváhajte a raz za týždeň si urobte kúpeľ, do ktorého vlejete aspoň 2 litre dobre vylúhovaného zeleného čaju.

Diskusia k článku:

Prosim Vas, keby ste uviedli ktory druh zeleneho caju (japonsky zeleny caj - existuje niekolko druhov, cinsky zeleny caj - existuje niekolko druhov) ma ake ucinky a ake su postupy pri ich uprave. Pripadne Vas prosim, ak viete odporucit vhodnu literaturu. Dakujem .
Neregistrovaný - Viki, 20.9.2000 19:45, vikmed(`na`)post.sk
Prosim Vas, keby ste uviedli ktory druh zeleneho caju (japonsky zeleny caj - existuje niekolko druhov, cinsky zeleny caj - existuje niekolko druhov) ma ake ucinky a ake su postupy pri ich uprave. Pripadne Vas prosim, ak viete odporucit vhodnu literaturu. Dakujem .
Neregistrovaný - Viki, 20.9.2000 19:45, vikmed(`na`)post.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!