lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Špargľa

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 23.8.2000
späť
Späť

Poslať
 


Jar je obdobím prvých skvostných darov prírody, v ktorých sa skrývajú nielen príjemné chute, ale aj potrebné vitamíny. Medzi takéto príjemné chute určite patrí aj chuť čerstvej špargle.

Má sezónu iba sedem týždňov a jej výhodou je, že je dobrým pomocníkom pri chudnutí. Pôsobí odvodňujúco a podporuje látkovú premenu. Je aj dôležitým zdrojom vitamínu E, ktorý dodáva bunkám kyslík. Táto delikatesa by Vás mala ochrániť aj pred šedým zákalom, pretože obsahuje látku zvanú glutation.


Poznáme tri druhy špargle.
- biela špargľa má jemnú chuť, vypichuje sa spod zeme a hodia sa k nej jemné omáčky
- zelená špargľa rastie nad zemou, je jemná a jej spodná časť sa zlúpe, má korenistú chuť a hodí sa k aromatickým omáčkam
- fialová špargľa sa vypichuje spod zeme keď prerazia na vrch hlavičky, má aromatickú chuť a hodia sa k nej korenisté omáčky

Kvalita špargle na trhu býva veľmi rozdielna. Najlepšia je úplne čerstvá. Na reze musí byť vlhká, konce nesmú byť hnedé a výhonky musia ešte „vŕzgať“.
Ak špargľu nespracujete v deň nákupu, odložte ju zabalenú v mokrej utierke do chladničky. Vydrží vám dva dni. Špargľu viažeme do viazaničiek, zviažeme ju hore aj dolu a varíme asi 20 minút v trochu osolenej a osladenej vode. Varíme ju vo vysokých nádobách, kde sa varí šetrnejšie ako v iných pretože pri varení musí plávať vo vode. Uvarenú špargľu necháme odkvapkať. Po uvarení má ostať trochu chrumkavá. Vývar zo špargle sa hodí na omáčky a polievky.
Špargľa dodáva nášmu telu vitamín A, B1 a B2, minerálne látky ako kalcium, fosfor a kálium. Zelená špargľa je bohatá na vitamín A a C.

Takže ak nastane sezóna šparglí, skúste si spraviť raz do týždňa špargľový deň, zjedzte asi 1 až 2 kilá a pite iba minerálku uvidíte že schudnete a budete sa cítiť vo forme a čo je hlavné dodáte svojmu telu potrebné vitamíny.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!