lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Na zdravie!

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 20.8.2002
späť
Späť

Poslať
 

Aj u nás na Slovensku sa už usídlil zvyk záhradných párty, večerných stretnutí a rôznych spoločenských podujatí, kde si aj Ladies, môžu trochu vypiť. Keď píšem trochu, myslím trochu. Nedávno som bola na oslave narodenín, v krásnej horskej chate, hrala tam živá hudba a jedla a pitia bolo od výmyslu sveta. Kým mužom alkohol zvyšoval adrenalín a občas zaiskrilo, ženám prehlboval vrásky. Uvedomila som si, že nie je nič škaredšie, ako žena s uvoľnenými kútikmi úst, so skleným pohľadom, radodajným postojom a rozmazanými šminkami. Aj taký býva obraz ženy, ktorá nevie piť.

A vedieť piť, je tiež umenie. Dôležitý je výber. Pre ženy je vhodné šampanské, dobré vínko, špeciálna whisky, miešané nápoje a podľa lekárov aj pivo. Tu jasne platí proti gustu žiaden dišputát. Napriek tomu, za dámske pivo sa považuje Velvet. Jeho zdravotné a chuťové vlastnosti sú rovnako skvelé ako u ostatných značiek..
Degustácia nápojov je mimoriadne vážna záležitosť. Iba „sedlaňa“ do seba môže liať mok najvyššej kvality bez trošky úcty a bez noblesy. V každej kvapke výnimočných značiek alkoholu je zakliata stáročia trvajúca tradícia, práca ľudských rúk a sila prírody.

Champagne
Dámam patrí do rúk najmä pohár iskrivých bubliniek, ktoré všeobecne nazývame šampanské. Pravé  šampanské pochádza z jedinej oblasti na svete, francúzskeho kraju Champagne východne od Parížskej panvy. Podľa Versaillskej dohody z roku 1919 a Madridskej zmluvy z roku 1961 je názov Champagne vo väčšine zemí chránenou značkou.

Objav tohto perlivého moku sa pripisuje mníchovi Dôm Perignonovi, ktorý sa staral o vinice a pivnice opátstva Hautvillers a úspešne experimentoval. Ako reformátor používal vtedy objavené korkové uzávery a podpísal sa pod vznik legendy. Opátstvo dnes vlastní podnik Moet at Chandon.  Jedno z najlepších a najdrahších šampanských na svete, nesie meno Dom Perignon.

U nás získate fľaštičku tak cca za 6 000 SK, preto by bolo neprimerané lôchať ho ako vodu z vodovodu. Výroba pravého šampanského je obmedzená veľmi prísnymi pravidlami a nesmie prekročiť stanovené limity. Existuje presne geograficky aj rozlohou obmedzená plocha, na ktorej sa pestuje hrozno z ktorého môže vzniknúť šampanské. Výroba tiež nie je jednoduchá.

Ak sa chcete prezentovať ako dáma, mali by  ste pravé šampanské od sektu, ktorý niektorý výrobcovia vyrábajú a predávajú ako šampanské rozoznať. Jeho vineta musí obsahovať tieto poznávacie znaky:  Francúzske označenie CHAMPAGNE,  pod ním značku, kontrolné číslo v dolnej časti vinety situované doprostred, obsah umiestnený v pravej dolnej časti vinety, označenie miesta výroby umiestnené obvykle pod značkou, obsah alkoholu a označenie druhu /sec – sladké, brut – suché.../. Ďalšou poznávacou známkou je korkový uzáver, na ktorom sa skvejú písmená GRAND VIN DE CHAMPAGNE.

A jedine dáma na úrovni vie, že jahody, ananás či broskyne nepokazia jej nápoj. Naopak, táto kombinácia je mimoriadne rozpaľujúca.


Diskusia k článku:

šampanské? nemusí byť, nie som na sladké lepky, asi nie som dáma, ale Veltlínom zeleným alebo Ryzlingom vlašským nepohrdem (mňam suché biele) a najlepšie je s olivami.
Neregistrovaný - Bellezza , 21.8.2002 09:37
viete vysvetliť ten "radodajný postoj"?:))) žeby každá mala tento spôsob postoja, i ked si dá len jeden pohárik?
Neregistrovaný - smile, 21.8.2002 10:01
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!