lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Budú u nás možné utajené pôrody?

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 25.8.2004
späť
Späť

Poslať
 

Je známe, že na Slovensku bolo zaznamenané zníženie počtu interupcií v porovnaní s uplynulými rokmi. Veľký vplyv má na to väčšia dostupnosť antikoncepcie a lepšia informovanosť. Stále však počujeme v médiách správy o tragických udalostiach usmrtenia novorodencov matkami po pôrode, ktorý je často aj bez lekárskej starostlivosti. V súčasnosti prichádza nový návrh, ktorý by mal zabezpečiť matkám anonymitu a deťom nájsť ľahšie novú rodinu.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) navrhuje, aby ženy mali možnosť využiť utajené pôrody v zdravotníckom zariadení alebo anonymné pôrody mimo takéhoto zariadenia. Ako uviedol podpredseda vlády a KDH Daniel Lipšic, chceli by prispieť k tomu, aby budúce matky v ťažkej životnej situácii nemuseli voliť cestu interrupcie.  Kresťanskí demokrati návrhom sledujú zníženie počtu potratov a pomoc ženám v krajnej núdzi, ktoré nemôžu vychovávať svoje dieťa. Anonymné pôrody by podľa nich mali vylúčiť také závažné trestné činy, akým je napríklad zbavovanie sa nechcených narodených detí odhodením do kontajnera.


Ministerstvo spravodlivosti SR v rámci nového zákona o rodine navrhuje možnosť utajených pôrodov, pri ktorých žena môže porodiť v nemocnici, ale údaje o nej zostanú utajené.

"Utajené pôrody sú lepšia alternatíva ako anonymné, pretože matka porodí v nemocnici, teda v zariadení určenom na pôrod detí, ale nikto nechce kriminalizovať ani anonymné pôrody, tak ako nie sú kriminalizované ani dnes," zdôraznil Lipšic. Podľa návrhu Lipšicovho rezortu bude nemocnica, v ktorej žena požiadala o utajený pôrod, porodila dieťa a zanechala ho v nej, povinná viesť špeciálnu zdravotnú dokumentáciu oddelene od zdravotnej dokumentácie ostatných pacientov. Nebudú mať do nej prístup iné osoby okrem ošetrujúceho lekára a údaje bude ďalej centrálne viesť Ministerstvo zdravotníctva SR pre prípad zdravotných komplikácií dieťaťa v budúcnosti.

Poslanecký návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti sa líši v tom, že po skončení hospitalizácie sa zdravotnícka dokumentácia ženy zapečatí ako celok a jej otvorenie bude možné iba na základe rozhodnutia súdu. Poslanci okrem toho navrhujú, aby mala žena, ktorá do zdravotníckeho zariadenia prinesie dieťa, porodené mimo neho, právo na úplnú anonymitu svojich osobných údajov v súvislosti s pôrodom. Zdravotnícke zariadenie v takom prípade nebude vyžadovať osobné údaje matky dieťaťa, respektíve osoby, ktorá dieťa do zdravotníckeho zariadenia priniesla.

Copyright©2004 TASR

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!