lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Doprajte si zdravšiu stravu

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 25.8.2005
späť
Späť

Poslať
 

V súčasnosti sa čoraz viac a častejšie hovorí o zdravom štýle života, životospráve či prevencii a to aj v súvislosti so stravovaním. Takmer pri každej príprave jedla totiž použijeme na jeho úpravu soľ alebo tuk. Títo každodenný pomocníci pri varení v sebe skrývajú nielen pozitívne, ale aj negatívne stránky.

Ich škodlivosť sa stala takpovediac „verejným tajomstvom“. O soli sa všeobecne vie, že v tele zadržiava vodu a zvyšuje tak krvný tlak, čo môže viesť až k hypertenzii (vysokému krvnému tlaku). Najškodlivejšie na soli je pritom samotné NaCl, teda to, čo nazývame kuchynská soľ. Na chemické procesy, ktoré v tele prebiehajú pritom stačí 1 gram soli denne, pretože ju konzumujeme aj v potravinách. Bezpečné množstvo sa pohybuje okolo 8 až 10 gramov. Pri návykoch a zdravšom stravovaní by sa malo začať už u detí. Návyk na slanú chuť sa vyvíja postupne, nadbytočný prísun soli ničí chuťové bunky a tým sa stráca citlivosť na slanú chuť. Pri obmedzovaní konzumácie soli je dobré vedieť, ktoré potraviny jej obsahujú veľa a ktoré naopak málo. Vo všeobecnosti tie, ktoré sú prisáľané, ako napríklad slané arašidy, čipsy, všetky prídavky do polievok, údené potraviny, niektoré pekárenské výrobky a minerálky. Zvlášť v letných mesiacoch pri dodržiavaní pitného režimu je dobré všimnúť si obsah sodíka v nej a vybrať si takú, ktorá ho obsahuje čo najmenej.

Potraviny prirodzene neobsahujú len soľ, ale aj tuk. Nie všetky tuky sú však škodlivé, ale konzumujeme ich príliš veľa a spravidla nevhodné. Prospešné tuky sú predovšetkým tuky rastlinného pôvodu, obsahujúce navyše správne spektrum mastných kyselín. Nezdravé sú tuky živočíšne, ktoré podporujú artériosklerózu, teda kôrnatenie ciev. Potrebné je dodať, že výnimku v živočíšnych tukoch tvoria ryby. Tie obsahujú zdravé a navyše vhodné množstvo tukov. Konzumácia tuku spôsobuje aj nadváhu, obezitu, cukrovku, hlavne druhého typu a poruchy metabolizmu tuku a cholesterolu. Nadváhou a obezitou, ktorá je druhou najčastejšou príčinou smrti, trpí viac ako polovica svetovej populácie, na Slovensku s ňou má problémy viac ako 1,5 milióna ľudí. Z rastlinných tukov sú najzdravšie olivový a repkový olej a veľa ho obsahujú aj orechy. Živočíšne tuky, naopak, je dobré čo najviac obmedzovať, s výnimkou rýb.

Na množstvo prijatých tukov a solí je potrebné dávať pozor už pri tepelnom spracovaní potravín, pretože už samotný spôsob uvarenia jedla predurčuje jeho „koeficient zdravia“. Pri bežnom varení totiž potraviny strácajú soli, ktoré v sebe obsahujú a my ich musíme dosoľovať, aby boli opäť chutné. Správna voľba varných nádob je teda rovnako dôležitá ako samotné varenie. V súčasnosti sa ako najvhodnejší materiál ukázala kombinácia chrómu a niklu, ktorá nehrdzavie a nepodlieha oxidácii. Ide o chirurgickú oceľ lisovanú za studena, o ktorej je známe, že je prakticky nezničiteľná a doživotná záruka hovorí sama za seba.  Vďaka vlastnostiam tohto ušľachtilého materiálu môžeme v dnešnej dobe variť bez soli, teda využívame len prírodné minerálne soli obsiahnuté v potravinách. Medzi spoločnosti, ktoré sa špecializujú na vysoko kvalitné, multifunkčné nádoby patrí Zepter. Systém predaja týchto nádob, je veľmi dôležitý a má svoj účel. Kvalita a funkčnosť týchto nádob sa prejaví len pri ich správnom používaní. Nádoby pracujú na princípe varenia v pare, pri ktorom si aj bez pridania soli potraviny zachovávajú svoju pôvodnú chuť. Tepelné spracovanie bez vody umožňuje fakt, že väčšina potravín ju v sebe už obsahuje. Pri spracovaní potravín na tuku pri vysokej teplote (180 °C) sa tvoria substacie – akrolein, ktorý je podozrivý z rakovinových účinkov. Karcinogény vznikajú aj pri pečení na panvici, kde bývajú miesta s vyššou teplotou.  Pripravovať potraviny bez tuku umožňuje fakt, že aj to najchudšie mäso už tuky obsahuje a pečie sa len vo vlastnej šťave.
Viac informácií o zdravom varení získate na homeart@zepter.sk.


Diskusia k článku:

Bez tuku a vody sa dobre zdravé jedlo pripraví aj v hlinenom pekáči a je to určite lacnejššie ako Zepter
Neregistrovaný - Mary, 13.9.2005 14:42
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!