lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Rakovina krčka maternice je závažným zdravotným problémom žien

  Spracoval(a) : Diana Dobrucká
Dátum : 27.8.2007
späť
Späť

Poslať
 

O rakovine krčka maternice
Rakovina krčka maternice (cervikálny karcinóm) je významným zdravotným problémom na globálnej ako aj na európskej úrovni, a zároveň závažnou zdravotnou, psychickou a sociálnou záťažou žien po celom svete. Rakovinou krčka maternice trpí veľa žien na celom svete.

Každý rok sa rakovina krčka maternice v Európe diagnostikuje u približne 60 000 žien, pričom táto diagnóza zároveň zapríčiňuje 30 000 úmrtí. Na Slovensku sa každoročne diagnostikuje rakovina krčka maternice u približne 550 žien a 200 žien v dôsledku tohto ochorenia zomiera.  Ešte oveľa vyšší počet žien, na Slovensku približne 40 tisíc ročne, má abnormálne výsledky cytologického vyšetrenia, ktoré u nich a ich blízkych vyvolávajú veľké znepokojenie a obavy. Zistilo sa, že proces vyšetrenia a ďalšieho sledovania žien s abnormálnymi výsledkami cytologického vyšetrenia môže mať zničujúci psychologický účinok ochorenia na ženy a ich rodiny.

Ochorenie pritom môže postihnúť už ženy v dospievajúcom veku, hoci priemerný vek žien s diagnostikovanou rakovinou krčka maternice sa pohybuje okolo 35 rokov. Predčasná smrť v dôsledku rakoviny krčka maternice často postihuje ženy v najlepšom veku, napr. keď vychovávajú deti a starajú sa o rodinu, keď sú zaneprázdnené svojou prácou alebo keď aktívne pomáhajú spoločnosti. Celkové spoločenské, ekonomické a citové dôsledky rakoviny krčka maternice sú aj preto nevyčísliteľné.

Napriek tomu však veľa žien nemá dostatok informácií o príčinách vzniku, priebehu, či  možnostiach prevencie rakoviny krčka maternice.

Príčiny vzniku rakoviny krčka maternice
Rakovina krčka maternice nie je dedičné ochorenie, ako si mnohí myslia. Počas posledných 30 rokov vedci z celého sveta dokázali, že rakovinu krčka maternice vyvolávajú určité typy vírusu, ktorý sa nazýva ľudský papilómavírus alebo HPV. HPV je veľmi rozšírený vírus, ktorý sa ľahko prenáša pohlavným stykom alebo pri intímnom kontakte s kožou v oblasti vonkajších pohlavných orgánov. Riziko HPV infekcie tak vzniká už pri prvej sexuálnej aktivite a môže pretrvávať počas celého života ženy. Preto je každá sexuálne aktívna žena ohrozená touto vírusovou infekciou – bez ohľadu na vek, či rodinnú anamnézu.

Až 80% sexuálne aktívnych žien sa počas svojho života nakazí niektorým typom vírusu HPV. Náš imunitný systém našťastie zvíťazí nad väčšinou infekcií aj bez toho, aby sme o nich vedeli. Ale ak infekcia niektorými vysoko rizikovými typmi vírusu HPV pretrváva, môže viesť ku vzniku rakoviny krčka maternice. Včasné štádiá zmien na krčku maternice nesprevádzajú žiadne príznaky. Z buniek infikovaných vírusom môžu postupne vzniknúť predrakovinové zmeny a neskôr aj rakovina krčka maternice. Zvyčajne to však trvá viac rokov, pokiaľ sa tieto zmeny nepodarí odhaliť skôr. Veľmi dôležité z hľadiska diagnostiky zmien na krčku maternice zapríčinených vírusovou infekciou HPV, je preto pravidelné cytologické vyšetrenie. Vďaka včasnému odhaleniu predrakovinových zmien na krčku maternice pomocou cytologického vyšetrenia sa už podarilo zachrániť množstvo životov...

Riziko pretrvávajúcej infekcie rakovinotvornými vírusmi HPV zvyšujú viaceré sprievodné faktory. K takým patria napríklad dlhodobé užívanie orálnej antikoncepcie, vysoký počet tehotenstiev, iné sexuálne prenosné infekcie, ale aj fajčenie, či začiatok sexuálnej aktivity
v nižšom veku.

Čo je HPV
HPV je vysoko nákazlivý, bežný vírus. Existuje viac ako 100 typov HPV, z ktorých väčšina je neškodná a vyvoláva len asymptomatickú infekciu. Približne 40 typov sa prenáša pohlavným stykom a postihuje sliznicu pohlavného systému. Pätnásť z nich je onkogénnych , t.j. môžu spôsobiť vznik rakoviny krčka maternice alebo prekancerózne lézie (predrakovinové zmeny). Ostatné - nízkorizikové typy HPV môžu spôsobiť vznik genitálnych bradavíc, alebo lézie nízkeho stupňa na krčku maternice.

Prítomnosť HPV infekcie pri rakovine krčka maternice je 99,7%. Tento údaj potvrdzuje, že pretrvávajúca infekcia rakovinotvornými typmi HPV je nevyhnutnou príčinou vzniku rakoviny krčka maternice. Objaveniu spojenia medzi infekciou HPV a rakovinou krčka maternice sa prisudzuje rovnaký význam, ako objavu spojenia medzi fajčením a rakovinou pľúc.

Za vznik rakoviny krčka maternice sú vo viac ako 71,5% všetkých prípadov zodpovedné typy HPV 16 a 18. HPV typy 45 a 31 sú 3. a 4. najčastejším onkogénnym typom HPV. Všetky štyri menované typy majú spolu za následok viac ako 80% všetkých prípadov rakoviny krčka maternice.

Prevencia rakoviny krčka maternice
Rakovine krčka maternice sa dá predísť. Pre všetky ženy je preto mimoriadne dôležité každoročné cytologické vyšetrenie steru z krčka maternice. Vďaka tomu sa dajú diagnostikovať prípadné zmeny na sliznici krčka maternice, ktoré môžu byť včasnými prejavmi rakoviny. Aj keď samotné vyšetrenie nezabráni vírusovej infekcii, umožňuje zachytiť ochorenie v rannom štádiu, kedy je možné často ženu rýchlo, ľahko a aj úspešne liečiť.

Pri cytologickom vyšetrení gynekológ urobí pomocou špeciálnej kefky šetrne odber buniek z povrchu krčka maternice. Odobraté bunky sa vyšetria pod mikroskopom, pričom sa v nich zisťujú prípadné zmeny. Ak sa zmeny potvrdia, gynekológ odporučí pacientke ďalší postup
a možnú liečbu. Ani v takomto prípade však netreba podliehať panike – abnormálne výsledky cytologického vyšetrenia sú pomerne časté a nemusia automaticky znamenať rakovinu krčka maternice. Mierne bunkové zmeny sa totiž často spontánne vyliečia. V takomto prípade gynekológ pravdepodobne odporučí opakovanie vyšetrenia, prípadne možnú liečbu.

Aj keď niektoré ženy považujú cytologické vyšetrenie za nedôstojné alebo nepríjemné, obyčajne nebolí, je veľmi jednoduché a rýchle. Navyše, stačí sa mu podrobiť len raz za rok.

Očkovanie proti rakovine krčka maternice
Cytologické vyšetrenie umožňuje identifikovať abnormálne a prekancerózne bunky krčka maternice, no nie je prevenciou príčiny vzniku rakoviny karcinómu krčka maternice, t.j. pretrvávajúcej infekcie onkogénnymi typmi HPV.

Tímy zdravotníkov v mnohých európskych krajinách preto v súčasnosti pracujú na nových preventívnych a diagnostických nástrojoch, zameraných na rakovinu krčka maternice. K týmto sľubným novinkám patria aj inovatívne vakcíny proti onkogénnym typom HPV. Vakcíny by mali znížiť riziko vzniku rakoviny krčka maternice až o 70% a v kombinácii s organizovaným skríningom by mohli znížiť výskyt rakoviny krčka maternice až o 94 percent.

Prevencia rakoviny krčka maternice prostredníctvom očkovania je možné z toho dôvodu, že príčinou vzniku rakoviny krčka maternice je vírus, konkrétne pretrvávajúca infekcia rakovinotvornými typmi ľudského papilomavírusu (HPV).


Diskusia k článku:

nedostatocna informacia...zabudli ste napisat od akeho roku zivota sa mozu zeny/dievcata/ ockovat, uviest dolnu aj hornu vekovu hranicu!
Neregistrovaný - mama, 27.8.2007 10:24
dá sa proti tomuto očkovať?
Neregistrovaný - jasomja, 27.8.2007 14:34
Prečo poisťovne nehradia očkovanie, ak je choroba taká nebezpečná? Ako prevenciu ? Máme na alkoholikov, feťákov a iné skupiny, prečo nechránime aj dievčatá a ženy? VAkcína stojí cc 15 000,- niečo by mali uhradiť aj poisťovne.
Neregistrovaný - Darqa, 27.8.2007 19:20
kde sa spomenie rakovina krcka maternica, tam sa spomina len to, ze je vyvolany HPV a ten sa prenasa sex. stykom. Mne toto ochorenie zistili a este som sexualne nezila. Kto mi da odpoved na to, co to sposobilo mne?
Neregistrovaný - gabca, 28.8.2007 14:57
never vsetkemu, vela veci aj v oblasti zdravotnictva je iba propagandou...v tomto pripade propagacia vakciny!... rakovinu krcka maternice, tak ako ine typy CA nemusi sposobovat iba HPV. ked sa bunky tvz. zblaznia, nepotrebujes k tomu sex. :-( ...drzim Ti palce, aby Tvoj organizmus spravne zareagoval a bojoval!
Neregistrovaný - mama, 29.8.2007 13:31
mojej spoluziacke zo SŠ bola zistena rakovina vajecnika, tiez nebola este sexualne aktivna. No co bolo najhorsie, ze jej lekarka najskor povedala, ze to nic nie je, ze je vraj gravidna!! spoluziacka uz medzi nami zial nie je, po niekolkych operaciach a ozarovani bojovala rok a ako cerstva 18stka zomrela. Lekari nepostupovali zrovna najrozumnejsie, mozno keby sa k problemu postavili radikalne hned od pociatku, mohla tu este byt....krutost zivota neobchadza ani velmi mlade dievcata...
Neregistrovaný - iba ja..., 29.8.2007 13:38
ako naozaj su niekedy tieto zarucene informacie pre mna ranou do srdca. Vsade citam, ze tieto formy sposobuje virus prenasany sex. stykom, riziko zvysuje fajcenie, promiskuita, nezdravy zivotny styl a neviem co. Ja este nie som sexualne aktivna, zijem zdravo, nikdy som nefajcila. Tak potom preco???? Myslim pozitivne, ale tieto propagandisticke informacie ma vzdy nahnevaju.
Neregistrovaný - gabca, 30.8.2007 08:54
Je to istym spôsobom propaganda, ale ja si myslím, že je dobré, že sa o tom hovorí. Či už o tom, že keď sa nebudeme natierať, môžme dostať rak. kože alebo že je potrebné - a vlastne jediná prevencia chodiť na pravidelné prehliadky ku gynekologovi - sono mamografia a pod. Veľmi ma prekvapí, že stále niektoré ženy ani nevedia, čo to mamografia je a nie ešte aby na ňu išli. Je smutné, že veľa žien sa o svoje zdravie nestará a ešte smutnejšie, keď sa dočítam, že na rak. umierajú také mladé dievčatá (viď vyššie)...Existujú vakcíny, veľa sa hovorí o prevencii, samovyšetrení, mamografii do 15 dní, tak to asi treba využiť a nečakať a dúfať, že "práve mne" sa nič nestane...
Neregistrovaný - didi, 30.8.2007 16:08
...vakcina nie je ziadmou zarukou!...tak ma napadlo, kde mame zaruku, ze nam prave vakcinacia "nepomoze" skratit zivot... a potom, ved ockovanie je obmedzene vekovou hranicou (od 9r. - do 26r.) a co tridsiatnicky?!...prave zeny, ktore vychovavaju este male deti!... ockovanie sa mi zda prehnane drahe a prilis vekovo ohranicene. no a prevencia?? aj tie co maju pravidelnu prevenciu mozu jedneho dna zostat nemilo prekvapene :-(, a to iba preto, ze nie kazdy CA sa da vcasne diagnostikovat, vacsinou byva neskoro. zial, mam pocit, ze to prinasa civilizacia...dnes ani nevieme co zjeme, co dychame, co pouzivame na ohrev jedla/mikrovlnky/, ake deodoranty pouzivame, nesledujeme ich zlozenie... a tak dalej, je toho velmi vela a potom sa stane, ze sa nase vlastne telo postavi proti nam...
Neregistrovaný - mama, 30.8.2007 22:30
....moju mamu zase obvodná p.doktorka stále liečila na vnútorný zápal žily na stehne z vnútornej strany liekom DETRALEX skoro 1,5 roka,nakoniec to je rakovina krčka maternice,takto reagovali uzliny k tomu pridružené,mávala opuchnutú nohu,nemohla poriadne chodiť,ale bol to zápal žily,ktorého negatívny výsledok potvrdili na cievnej ambulancií,ale doktorka aj tak liečila zápal,....dnes je po ožiaroch 1,5 mesiaca a v septembri ide na kontrolné CT,uvidíme,....
Neregistrovaný - dalia26, 31.8.2007 08:53
Dalia, uff! tak to teda veľa odvahy a pevnych nervov!!! lekara mate pravo zalovat a nevahala by som ani minutu!!!! to je zavazne pochybenie v diagnostike a naco je komu zly diagnostik?!...mamicka teraz na nieco take sil mat nebude, ale Ty by si mohla! 1,5roka?! cim myslela, sa pytam?!!
Neregistrovaný - mama, 31.8.2007 14:59
Ja som mala stale horsie cytologicke testy (od mojich 22 rokov som chodila na cytologiu kazde dva mesiace, uz mi z toho naozaj sibalo). Mala som ranku na krcku maternice, ale nechceli ju odstranit. Vraj som este mlada, nerodila som, atd. Az sa raz testy velmi zhorsili a zistili mi tento virus. No lenze to som ja bola tesne po odchode do zahranicia. Tak mi testy zopakovali v zahranici a o mesiac som bola na operacnom stole. Teraz chodim na pravidelne kontroly a musim povedat, ze od operacie zatial nc zleho nezistili. Tak dufam, ze uz budem ok, dalsie testy ma cakaju v decembri. Nie je to sranda. Ockovanie je pravdepodobne tak ohranicene, lebo vtedy sa asi najviac vyskytuje moznost ziaskania virusu. Inak vraj ak ho raz uz dostanes, tak uz z tvojho tela neodide, preto treba byt pod kontrolou.
Neregistrovaný - Talina, 1.9.2007 15:01
je vhodny vek na sex 15?
Neregistrovaný - aaa, 1.9.2007 21:33
no dnes uz deti zacinaju ovela skor. zial.
Neregistrovaný - Talina, 2.9.2007 08:41
Mama...tým,že budeme žalovať lekárku sa aj tak mame zdravie nevráti,...ona z toho vykľučkuje ako každá iná,...mama je zatiaľ v pohode,dnes má kontrolu v BA,zatiaľ je to ok,...dostali sme sa do rúk perfektnému primárovi,a tiež primárke na oddelení,kde ležala,a to veľmi pomôže psychike,keď jej to zistili,lekárka len povedala:nuž každý sme omylní,tak aspoň že je to tak,ako to je,...na tie slová nezabudnem nikdy,pretože ju poznám,...a k liečbe:najlepší liek na prvom mieste je určite PSYCHIKA,...keď tá začne upadať,tak aj stav sa zhoršuje,...
Neregistrovaný - dalia, 3.9.2007 08:58
rozhodne nie je 15 rokov vhodný vek na sex!!!!! rozhodne nie!
Neregistrovaný - mama, 3.9.2007 11:12
čo znamená, ked mám výsledok vyšetrenia krčka na 2. stupen.. vraj je tam viac stupnov.. hodnotí sa to na základe tej stupnice.. len neviem, čo to je ten 2.stupen..
Neregistrovaný - neregistrovaný, 3.9.2007 19:06
mne lekárka povedala pred pár dnami že to očkovanie nieje vôbec ohraničené vekom.Tak teraz ako?..
Neregistrovaný - , 10.9.2007 18:36
Ahojte, doteraz ma cztologia nezaujimala, chodila som na pravidelne kontrolz raz rocne, naposledy oktober minuly rok, tak som sla aj teraz. a bum to co bolo pred rokom v poriadku zrazu nie je. cytologia 3-4, cakaju ma dalsie testy a potom v novembri operacia. Nastastie mam skveleho partnera a uzasnych priatelov a hold vdka bohu za pani dr. Cukasovu, ktorej nestacilo len sa pozriet / volnym okom bol krcok nadherny/, ale vzala ster a vysledok az taky nadherny nie je. nastastie sa to objavilo skoro, takze dufam, ze vsetko bude ok. Drzte mi palce a baby nepodcenujte gynekologicke vysetrenia. Vyberte si lekara tak ako ja, ktory vam v klude a hlavne zrozumitelne vysvetli. pa pa mima
Neregistrovaný - mima, 16.10.2007 14:02
ahojte, rovnako ako vyssie aj ja by som rada vedela co znamena "dvojka" ako vysledok vysetrenia krcka maternice. o pol roka mam ist na kontrolu...vdaka
Neregistrovaný - , 24.10.2007 16:59
ahojte aj ja som jedna s tych co si vypocula diagnozu rakovina krcka maternice nasledovala velka operacia ozarovanie a chemoska som 4mesiace po liecbe a chodim kazde 3 mesiace na kontroly vyzera to velmi dobre ale ten strach co si clovek uzil sa ani neda opisat ani povedat len dufam ze sa taketo nieco neprihodi mojim dceram kazdej zene aj dievcatam prajem aby sa im vyhol ten nepodareny vyrus
Neregistrovaný - georgina, 30.10.2007 18:14
mozem mat so svojim partnerom pohlavny styk pocas ockovania vakcinou(6mesiacov)????
Neregistrovaný - nicole, 11.11.2007 16:29, luki3(`na`)azet.sk
Baby, tuto máte užitočnú infošku, o tom, čo znamenajú výsledky z cytológie - nestresujte,a k máte 1 a 2. Trojka je podozrivé, ale ešte nestresujte - može to byť zmena na bunkách vyvolaná infekciou, akurát 4 a 5 sú zlé: je to rakovina na krčku. P1 a P2 znamenajú, že v steroch sa nenašli abnormálne bunky. P3 sú už prítomné abnormálne bunky, ktoré môžu byť výsledkom chronických infekcií alebo už majú predrakovinový charakter. V tomto prípade treba cytológiu v krátkom čase opakovať, prípadne vykonať malý chirurgický zákrok, aby sa mohla určiť definitívna, histologicky potvrdená diagnóza. P4 a P5 už zanmená nález rakovinových buniek v cytologickom stere a pacientka sa musí podrobiť primeranej liečbe podľa rozhodnutia lekára.
Neregistrovaný - , 16.11.2007 09:57
Nechcem vas holky plasit co sa tyka cisiel cytologie ja som mala vzdy vysledok dvojkovy a som po velkej operacii s diágnozou rakovina krcku maternice pisala som o tom a preto sa nesmieme ziadna spoliehat na tu peknu dvojecku a co len najmensi problem treba prebrat s lekarom a nie ze si povieme ze ta malickost nestoji za navstevu u lekara z vlastnej skusenosti kazdej odporucujem navstivte svojich lekarov a svoje aj male malicke problemi s nim preberte aby s toho nakoniec nebol velky problem nikdy by ma nenapadlo ze pri takych vysledkoch mi nakoniec oznamia tu nestastnu diagnozu ale vdaka lekarom som na velmi dobrej ceste k uplnemu uzdraveniu dakujem dr. MAREKOVEJ aj primarovi dr.LENGYELOVI a sestickam a ostasnym lekarom z onkologickeho ustavu v BRATISLAVE
Neregistrovaný - GEORGINA, 22.11.2007 20:19
Od zahranicnych onkologov som sa dozvedela ze rakovina krcka maternice je podla najnovsich vyskumov velmi casto kvoli fajceniu..a viac ako kvoli HPV....podla vyskumov zeny silne fajciarky dostanu rakovinu krcka maternice castejsie ako rakovinu pluc...Moja mama je silny fajciar dlhe roky a nezila silnym sexualnym zivotom uz dlhe roky a zistili jej rakovinu krcka maternice sposobenu fajcenim...takze ja osobne si myslim ze zeny ktore su silne fajciarky dostanu rakovinu krcka maternice skor ako zeny ktore ziju silnym sexulanym zivotom.....a treba na to mysliet...
Neregistrovaný - , 7.12.2007 15:49
Mam kamaratku lekarku,ockovanie je najvhodnejsie do 12 rokov, a ak mate uz cin, to mozete rovno peniaze vyhodit. Lekari za predpisanie vakciny maju pekne peniaze. Detom do 12 rokov to predpisuje pediater, okolo 1 000-1200 je ta jedna vakcina lacnejsia, nez pre zeny. Ja konkretne mam cin1 a som sa dnes dozvedela, asi mam promiskutneho partnera, lebo inac by som ju nemala. Drzim vsetkym palceky. Skyle
Neregistrovaný - skyle, 29.1.2008 16:24
Mama, ockuju sa dievcata o 10-12 rokov ako aj chlapci, hlavne ti su nositelia a hlavne oni by mali byt zaockovani. Horna hranica je do 26 rokov.
Neregistrovaný - skyle, 29.1.2008 16:27
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!