lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Obohaťte si pitný režim o cereálne nápoje

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 30.8.2014
späť
Späť

Poslať
 

Vláknina má dôležité miesto medzi zložkami potravín, ktoré podporujú zdravie. Jej význam  je predovšetkým pri prevencii niektorých civilizačných chorôb a jej nedostatočný príjem sa podieľa na vzniku celého radu ochorení najmä tráviaceho ústrojenstva. Podľa názoru odborníkov by mal denný príjem vlákniny predstavovať asi 25-35 gramov vlákniny, čo však väčšina z nás nedodržiava. Vlákninu pritom obsahuje množstvo potravín a možno ju získať aj z niektorých nápojov, takže môže byť aj neoddeliteľnou  súčasťou pitného režimu.

„Cereálne nápoje sú v súčasnosti nielen moderné, ale zo zdravotného hľadiska aj vítané. Je to kombinácia príjmu nutrične hodnotných cereálií a zároveň obohatenie pitného režimu. Cereálny nápoj dodá organizmu celú škálu dôležitých ochranných nutrientov s mnohými zdravotnými benefitmi, ktoré sa uplatňujú pri prevencii tzv. civilizačných ochorení,“ uviedla odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová.

Vlákninu môžeme rozdeliť na dva typy – nerozpustnú a rozpustnú. Rozpustná vláknina má schopnosť absorbovať vodu a zväčšovať svoj objem (bobtnať). To človeka viac zasýti a nemá pocit hladu, preto sú cereálne nápoje vhodné aj pri redukčných diétach a rovnako aj pri detoxikácii organizmu. Medzi nápoje s obsahom vlákniny sa popri ovocných džúsoch, sójových a mliečnych nápojoch zaraďujú aj cereálne nápoje. Napríklad dve šálky CARO ORIGINÁL  (3 dcl) obsahujú 3,6 gramov vlákniny, čo predstavuje viac ako 10 % odporúčanej dennej  dávky.

Načo nám je vláknina

Rozpustná vláknina, ktorá je aj súčasťou cereálnych nápojov CARO, má pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Podporuje prechod stravy tráviacim traktom, ovplyvňuje trávenie a vstrebávanie cukrov. Potraviny aj nápoje s vysokým obsahom vlákniny majú často výhodný (nízky) glykemický index, to znamená, že energia z nich sa uvoľňuje len pozvoľna a pocit hladu sa dostavuje neskôr.  Vláknina reguluje aj vstrebávanie tukov v krvi a podporuje rast a zloženie črevnej mikroflóry. Upravuje rýchlosť prechodu potravín cez tráviaci trakt a pomáha tak odvádzať odpadové látky z tela. Dostatok vlákniny pozitívne pôsobí na náš zdravotný stav a vláknine sa prisudzuje preventívna funkcia proti rakovine hrubého čreva, kardiovaskulárnym chorobám alebo nadváhe.

 

Okrem niektorých druhov nápojov sa nachádza v ovocí, strukovinách alebo zemiakoch. V cereálnych nápojoch sa najčastejšie ako zdroj rozpustnej vlákniny využíva inulín získaný z koreňa čakanky. Táto surovina sladkastej chuti zvyšuje vstrebávanie vápnika a jej výhodou je aj minimálna energetická hodnota.

Nerozpustná vláknina odstraňuje nečistoty v črevách a podporuje ich činnosť. Jej zdrojom je zelenina, celozrnné výrobky alebo niektoré nápoje.

Kto veľa pije, zdravo žije

Keďže vláknina na seba viaže viac vody, je dôležité, najmä počas nastávajúcich horúcich letných dní  dbať na  dostatočný príjem tekutín. Aby bola vodná bilancia vyrovnaná,  potrebuje dospelý človek asi 40 ml tekutín na kg hmotnosti, čo v priemere predstavuje 2,5 až 3 litre. Z toho je 1,5 až 2 litre z tekutín, zvyšok prijímame v konzumovaných jedlách. Pri extrémnych podmienkach a vysokých horúčavách sa potreba tekutín zvyšuje až zdvojnásobuje.


Ak každý nový deň začneme nápojom, zlepšíme si krvný obeh, prečistíme črevá a obličky. Dôležitá je aj správna teplota nápoja, ktorá by mala byť 8 – 10 °C, príliš studený nápoj smäd neuhasí, naopak, smäd sa ešte zvýši. Ideálnym osviežujúcim nápojom je pramenitá voda, hodnotné a zdravé sú zeleninové a ovocné šťavy, džúsy a džúsové streky, bylinkové, ovocné čaje, a určite aj nápoje obohatené vlákninou,“ hovorí MUDr. Béderová.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!