lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Na ostrí vlásku

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 10.9.2001
späť
Späť

Poslať
 

Stomatológovia sú presvedčení, že dôkladne vyčistené zuby by nám mali slúžiť až do sedemdesiateho roku života. Čistením zubov sa musíme brániť: baktériám neustále prítomným v ústnej dutine, ktoré sa živia zvyškami jedla a neúnavne vytvárajú na zuboch povlak. Tento neustále podlieha procesu mineralizácie, čiže jednoduchšie povedané tvrdnutiu. Ak zvyšky neodstránime včas (po 72 hodinách by sme sa už snažili márne), povlak sa premení na žltkastobielu hmotu. To je zubný kameň.

Akú kefku?
Tradičné zubné kefky majú rôzny stupeň tvrdosti: sú mäkké, stredné a tvrdé. Deti a ľudia s citlivými ďasnami alebo paradentózou by mali používať výlučne mäkké kefky, pre ostatných je najbezpečnejšie používanie stredne tvrdých. Existujú aj zubné kefky so silnejším vlasom v strede (aby umyli zuby dôkladnejšie) a mäkkými na okrajoch (aby neporanili ďasná). Pre človeka so zdravými ďasnami je najvhodnejšia kefka so zošikmeným vlasom a s malou alebo zužujúcou sa hlavičkou. Jej veľkosť závisí od veľkosti zubov. Ak sú veľké, ľahšie ich umyjeme väčšou kefkou, ale vtedy sa ťažšie dostaneme k hlbšie položeným miestam. Preto sú univerzálnejšie kefky, ktoré sa na koncoch zužujú.
Dizajn rúčky nemá zdravotný význam. Rúčka zubnej kefky by mala byť predovšetkým pohodlná na každodenné používanie. Praktické sú gumové rúčky alebo s gumovými prvkami, vďaka ktorým sa kefka nešmýka v ruke a možno s ňou ľubovoľne manévrovať.

Elektrické – pre unáhlených
Vďaka ultrarýchlym oscilačným pohybom hlavičky elektrickej zubnej kefky (približne 8-tisíc pohybov za minútu) sa zubná pasta premieňa na mikropenu, ktorá sa dostane aj do všetkých ťažko dostupných miest a odstraňuje odtiaľ zubný kameň. V prípade elektrickej kefky si treba osvojiť istú techniku: ľahkým tlakom presúvať hlavicu z jedného zuba na druhý. A to je všetko. Najnovšie a najmodernejšie sú elektrické kefky typu sonicaire, ktoré zvukovými vlnami (260 Hz) rozdrvia zubný kameň a sú jemnejšie k ďasnám aj citlivým zubom.

Čistenie nitkou
Bez ohľadu na to, akú vynikajúcu kefku používame, mali by sme čistenie dopĺňať aj dentálnou niťou (kefka odstraňuje iba 60 percent zubného povlaku), pretože kefka nedosiahne do medzizubných priestorov. Blízko položené zuby omnoho lepšie očistí dentálna niť (angl.floss) s plochým priemerom. Existujú aj minipásky (angl.tape), ktorými sa zase lepšie odstraňujú nečistoty z väčších priestorov medzi zubami.

Pastujte s rozumom
Pasta na zuby obsahuje látky, ktoré slúžia na mechanické čistenie zubného povlaku, ako aj penivé zložky, ktoré uľahčujú odstránenie najdrobnejších častíc, ktoré sa dostali do zákutí, ktoré sú pre kefku nedostupné. Najdôležitejšou zložkou pasty by mal byť fluor, ktorý zabraňuje rozpúšťaniu zubnej skloviny, spevňuje ju a posilňuje jej odolnosť voči pôsobeniu škodlivých kyselín vylučovaných baktériami. Pri kupovaní zubnej pasty by sme si mali všimnúť jej chemické zloženie. Vyberajme si pasty, ktoré obsahujú:
- aminofluoridy (organické zlúčeniny fluoru, ktoré sú najzdravšie pre zuby)
- bisabolol (výťažok z harmančeka s upokojujúcim účinkom)
- d-panthenol ktorý ošetruje ďasná
- glycerín alebo propylénový glykol s hydratačnými účinkami
-

Žuvajte na zdravie
Žuvanie žuvačky (samozrejme bez cukru) povzbudzuje vylučovanie slín – po 20 minútach sa zvyšuje až trojnásobne! Sliny obsahujú látky, ktoré ničia baktérie a okrem mechanického vyplachovania zvyškov pokrmov neutralizuje kyseliny, vylučované baktériami. Okrem toho obsahuje vápnik a fosforečnany, ktoré pri zväčšenom pH vnikajú do skloviny a reminalizujú ju. V dôsledku toho môžu dokonca vyliečiť prvé poškodenia zubnej skloviny.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!