lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
V práci neodhaľujte priveľa nahej pokožky

  Spracoval(a) : Iveta Michalíková
Dátum : 10.9.2003
späť
Späť

Poslať
 

Módni návrhári diktujú najnovšie trendy, ich modely však sotvaktorá žena nosí do práce. V bohémskych profesiách sa tolerujú aj odvážnejšie módne kreácie, no podnikateľky, manažérky, finančníčky, obchodníčky či riadiace pracovníčky musia dávať prednosť elegancii. A ako vravia znalci: Elegancia znamená zaostávať krôčik za módou.


Rozprávať o ženskej elegancii je veľmi ťažké, pretože na rozdiel od mužskej, ktorá je stabilná ako skala Gibraltáru, podlieha v oveľa väčšej miere ustavične sa meniacim módnym trendom. Slepé nasledovanie módy síce vedie k výstrelkom, no sotvaktorú dámu možno presvedčiť o tom, že elegantný rovná sa nemoderný. Podobne ako klasické divadlo zachovávalo jednotu miesta, deja a času, aj elegancia rešpektuje tri pravidlá: vek, čas a okolnosti. Tie isté šaty vyzerajú na mladej manažérke inak než na zrelej žene, pretože podľa zákona tekutín naberajú tvar nádoby, čiže tela. Džínsy v koncertnej sále vyvolajú rovnaké pobavenie na tvárach prítomných ako extravagantná róba na rokovaní riadiacich pracovníkov.

POHĽAD DO ŠATNÍKA
Múdrejšia podnikateľka investuje svoj čas i peniaze skôr do kvality než do množstva. Dobrú značku možno poznať už na prvý pohľad, svoju hodnotu však nevykrikuje priveľmi nahlas do sveta. No výrečný je strih, materiál, vypracovanie, detaily... Základ garderóby, ktorej kombináciou skladáme odevné kreácie do práce, je sukňový a nohavicový kostým. No pozor, nohavice vyniknú len na vysokej a štíhlej postave. Klasické kostýmy sú z vlny, džerzeja, úpletu alebo tvídu. Pri výbere a skúšaní si doprajte dosť času, aby ste dôkladne zvážili, ako ladí s inými kusmi odevov vo vašom šatníku. Netreba sa báť farebných i vzorkových kombinácií, pozor však, aby sa sukňa či nohavice a sako nebili. V zime skôr dominujú tmavšie odtiene: čierna, sivá, tmavozelená, tmavomodrá alebo červená, v lete farebnú škálu nič neobmedzuje. A vždy je vkusná biela a čierna. Mimochodom: čierna je najelegantnejšia a nepatrí len k večernej róbe. Ak sa každý deň stretávate s klientmi, putujete od schôdzky k ďalšej, prípadne jedno rokovanie vedenia strieda druhé, zabudnite na minisukne, odvážne veľké rozparky aj priliehavé nohavice ku členkom. Ležérnejší štýl obliekania si môže dovoliť len žena, ktorá nepracuje denne so zákazníkmi a nerokuje s partnermi. Elegantné sú kostýmčeky pripomínajúce klasiku Coco Chanelovej, ktoré možno drobnými zmenami roky obnovovať. Tmavé zamatové kostýmy vyberajte zo šatníka radšej vtedy, keď sa chystáte do spoločnosti večer. Šiat nemusíte mať plnú skriňu, no kupujte kvalitu a vynikajúce strihy. Ponúkajú navyše ďalšiu možnosť kombinácie – aspoň so sakom či hoci atypickým blejzrom. Pozor, nejde len o to, aby ste dobre vyzerali, ale aby ste sa v nich aj pohodlne pohybovali. Dáma, ktorá sa vo svojom oblečení cíti istá, správa sa prirodzenejšie a uvoľnenejšie. Zatiaľ väčšina žien hľadá inšpirácie v módnych časopisoch, prípadne na prehliadkach, a sotva každá ôsma sa poradí s odborníkom.

BLÚZKY, OPASKY, ŠPERKY
Základné stavebné časti šatníka dopĺňa blúzka. Biela vynikne v každom kostýme - ak sa teda ráno neviete rozhodnúť, pri voľbe tejto farby sa pomýliť nemôžete. Platí však zásada, že odtiene dopĺňajú alebo kontrastujú s farbami sukne či nohavíc a saka. Ku klasickému kostýmu patrí jednoduchá blúzka, priveľmi strohý oživíte vzorkovanou. K vhodným materiálom patrí popelín, džerzej, kašmír a hodváb. Mušelín, hodvábny žoržet či brokát si odložte na večerné príležitosti. Výstrih odkrývajúci priveľa nahej pokožky, blúzka bez rukávov alebo príliš priesvitná odhaľujúca čipky bielizne má na pracovisku červenú. Podobné rafinovanosti si nechajte na večer alebo na víkend.
Pánsky opasok ma len jedinú úlohu: držať nohavice. Dámsky však patrí k dôležitým tvarujúcim prvkom a priťahuje pohľady na štíhly driek. Modeluje siluetu šiat, zdôrazňuje hranicu blúzky a sukne či nohavíc. Elegantná dáma by mala mať niekoľko pekných opaskov - s koženým si nikdy hanbu neurobí. Tvary kovovej spony i materiál podliehajú diktátu módy, klasický kostým si však žiada skôr jednoduchosť a štýlovú čistotu. Pred cestou do práce neradno vybrakovať šperkovnicu a navešať na seba takmer celý jej obsah. Jednoduchá retiazka alebo náhrdelník z drobných perál a náušnice sú až-až. Aj s prsteňmi zaobchádzajte opatrne - vystačíte s obrúčkou doplnenou maximálne jedným iným. A majte na pamäti, že prsteň vynikne len na dlhom a štíhlom prste.

TOPÁNKY A DOPLNKY
Mokasíny sa hodia na vychádzky do prírody. Ku kostýmu patria klasické jednoduché lodičky. Elegantná dáma do nich ani v najhorúcejšom lete neobuje bosú nohu, lebo vie, že k nim patria pančuchy. Zabudnite na topánky so štrasovými ozdobami či farebnými perličkami - patria len k večerným šatám. Výšku a šírku opätku diktuje alebo móda, alebo nevyhnutnosť vydržať celý deň na nohách bez vzlykania od bolesti. Zodratými podpätkami a poškrabanými špicami topánok sotva presvedčíte vedenie, že potrebujete zvýšiť plat. Farebne nemusia ladiť s kabelkou, s farbou oblečenia však v každom prípade. Všeobecná zásada pripomína, že topánky aj kabelka by mali byť z toho istého materiálu, neradno teda kombinovať jeden doplnok z kože s druhým zo semišu a pod. Príjemne spestria a oživia oblečenie rôzne šály a šatky - existujú desiatky spôsobov, ako si ich atraktívne uviazať.

AK CHCETE ROZOSMIAŤ ČI POBÚRIŤ
Nielen podnikateľka, ale aj žena pohybujúca sa pracovne v menej konzervatívnom prostredí vie, že si nemôže dovoliť nosiť leginy s rozgajdaným svetrom, nohavicovú sukňu s lodičkami, vzorkované pančuchy, výstrednú bižutériu, výstrihy a minisukne viac odhaľujúce než zakrývajúce. A keď sa na pracovisku okolo seba pozorne rozhliadnete, isto tento výpočet doplníte ďalšími príkladmi prehreškov voči vkusu a štýlu. Ale to je problém tých druhých.


Diskusia k článku:

zase zavist?
Neregistrovaný - , 11.9.2003 17:12
to bolo ako myslene?ako zase o zavisti alebo zavist k zenskemu pohlaviu?
Neregistrovaný - lulu, 12.9.2003 09:53
tie prehresky znamenaju menejcennost?
Neregistrovaný - , 12.9.2003 13:10
nie,podla mna to je myslene ako to ze nie kazdy ma vkus alebo dokaze vsetko vhodne skombinovat.neznamena to hned ze je snad nejako menejcenny,alebo ano?
Neregistrovaný - , 12.9.2003 14:00
pripada mi to povysovanie sa nad niekoho
Neregistrovaný - , 12.9.2003 14:46
To nie je pravda, su to vsebecne zname fakty o sposobe obliekamia sa v urcitych situaciach. Neznamy autor...teda zena...si asi zakomplexovana z nevery svojho partnera.
Neregistrovaný - Morgana, 12.9.2003 21:39
to nie je pravda,to su fakty :-))) ... pravda sa nervna fakty?tak si vyber
Neregistrovaný - , 16.9.2003 08:55
"A majte na pamäti, že prsteň vynikne len na dlhom a štíhlom prste."Tomu veľmi nerozumiem autorka má problém so ženami, ktoré nie sú vychudnuté na kosť?
Neregistrovaný - Simona, 8.5.2004 19:41
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!