lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nová metóda odvykania od fajčenia zvyšuje pravdepodobnosť úspechu až dvojnásobne

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 18.9.2006
späť
Späť

Poslať
 

Čo s fajčiarmi, ktorí si nevedia predstaviť, že by si zrazu už nezapálili a ktorých pokusy o odvykanie končia po prvej abstinenčnej kríze? Pre túto väčšinu fajčiarov, ktorí nie sú schopní prestať naraz, je určená metóda Reduction To Stop (RTS), alebo postupného obmedzovania fajčenia, ktorá pomáha rozšíriť pole fajčiarov úspešne bojujúcich so svojou závislosťou. Nový liečebný postup závislosti od tabaku je výsledkom práce medzinárodnej skupiny odborníkov na problematiku fajčenia. Dôležitú úlohu hrá pri tomto spôsobe odvykania náhradná nikotínová liečba, ktorej využitie zvyšuje účinnosť metódy.

„Fajčenie tabaku je v našej spoločnosti najrozšírenejšou preventabilnou príčinou predčasnej straty zdravia. Jedným z najväčších problémov je odvykanie od fajčenia, pretože často je prítomná silná nikotínová závislosť, ktorá mimoriadne sťažuje a často aj zabraňuje úspešnému odvykaniu. Nová metóda postupného znižovania počtu vyfajčených cigariet dáva poskytuje alternatívu aj ľuďom, ktorí momentálne nie sú schopní úplne prestať fajčiť a tým nám dáva možnosť pomoci pre oveľa väčšiu časť fajčiarov, ako doteraz používané metódy odvykania“, povedal MUDr. Tibor Baška, PhD., epidemiológ pracujúci v jesseniovej lekárskej fakulte UK v Martine a prezident Národnej koalície pre kontrolu tabaku v SROV.

Novú metódu „obmedzením k nefajčeniu“ je možné rozdeliť do štyroch základných fáz. Prvá etapa by sa dala popísať mottom: „Začíname obmedzovať.“ Na počiatku etapy, ktorá trvá šesť týždňov, si fajčiar nastaví ciele pre obmedzenie dennej spotreby tabaku a zároveň dátum, dokedy chce dosiahnuť celkové zníženie počtu vyfajčených cigariet. Počas prvej fázy sa odporúča obmedziť spotrebu cigariet o 50 %. Abstinenčné príznaky pomáhajú fajčiarom potlačiť prípravky náhradnej nikotínovej liečby.

Počas druhej fázy, medzi šiestym týždňom a šiestym mesiacom, fajčiar pokračuje v znižovaní počtu vyfajčených cigariet s konečným cieľom prestať úplne. Aj v tejto etape fajčiar prekonáva príznaky fyzickej závislosti pomocou náhradnej nikotínovej liečby. Do šiestich mesiacov by sa mal fajčiar cítiť pripravený na úplnú abstinenciu.

Tretí krok je možné nazvať: „Prestávame fajčiť.“ Do deviatich mesiacov postupného obmedzovania fajčenia by mal fajčiar prestať úplne. Abstinenčné príznaky by mal počas nasledujúcich troch mesiacov minimalizovať užívaním prostriedkov náhradnej nikotínovej liečby.

V poslednej etape, ktorá trvá do jedného roku, bývalý fajčiar postupne znižuje užívanie prostriedkov náhradnej nikotínovej liečby až dovtedy, keď ich prestane celkom využívať.

„Skončiť s fajčením som skúšal aspoň šesťkrát, ale k fajčeniu som sa vždy vrátil. Pretože som bol silný fajčiar, nemohol som sa vzdať cigariet naraz. Preto som uvítal novú metódu redukcie fajčenia. Odvykací program som podstúpil už pred viac ako mesiacom a do súčasnosti sa mi podarilo znížiť počet cigariet na polovicu,“ povedal Peter Straka, účastník odvykacieho programu redukcie fajčenia.

A aké má metóda RTS výsledky? Náhradná nikotínová liečba teda zvyšuje úspešnosť postupu „obmedzením k nefajčeniu“ na dvojnásobok .

Prípravky náhradnej nikotínovej liečby, ktoré sa využívajú pri RTS
Na Slovensku sa vhodným klientom postup RTS odporúča prostredníctvom telefonickej poradne na odvykanie od fajčenia (0850 111 682). Pre postupné odvykanie od fajčenia su vhodné žuvačky, Užívanie prípravkov Nicorette podporila aj Svetová zdravotnícka organizácia .

Žuvačky
Žuvačky Nicorette pomáhajú odvykajúcim fajčiarom v momente objavenia sa chuti na cigaretu. Sú vhodné pre fajčiarov, ktorí fajčia nárazovo v priebehu dňa. Vyrábajú sa v troch príchutiach. Každý chuťový variant obsahuje 2 mg alebo 4 mg nikotínu. Novinkou medzi žuvačkami je prípravok Nicorette Freshmint, ktorý vďaka jednoduchšiemu žuvaniu a sviežej mätovej chuti robí odvykanie opäť o niečo jednoduchšie. Všetky žuvačky Nicorette je potrebné žuvať prerušovane pre lepšie vstrebanie nikotínu.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!