lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako spoznať stresovú inkontinenciu?

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 26.9.2006
späť
Späť

Poslať
 

Problémy s udržaním moču sa delia na dva hlavné typy: inkontinenciu stresovú a urgentnú. Tá druhá sa prejavuje náhlymi záchvatmi potreby močenia, zatiaľ čo pri tej prvej moč uniká v okamihoch, keď sú napínané  (teda stresované) brušné svaly – napríklad pri smiechu, kašli alebo predkláňaní.

Zatiaľ čo stresová inkontinencia postihuje skôr mladšie ženy (tvorí tri štvrtiny prípadov u žien mladších ako 40 rokov), urgentná inkontinencia je častejšia u starších žien (tri štvrtiny prípadov u žien po šesťdesiatke). Ženy medzi týmito vekovými hranicami sú ohrozené oboma typmi ťažkostí. Tie sa pritom od seba výrazne líšia v príčinách. Zatiaľ čo stresovú inkontinenciu spôsobujú zvyčajne oslabené svaly panvového dna, pri urgentnej inkontinencii môže ísť o problémy močového mechúra a svalov, ktoré ho ovládajú. Aj preto je dôležité, aby bol typ inkontinencie správne rozpoznaný čo najskôr. Odborníci z Kalifornskej univerzity v San Francisku (University of California in San Francisco) preto sformulovali trojicu otázok, ktoré pomôžu jednoznačne určiť, o aký typ problémov ide.

Prvá otázka znie: „Došlo u vás v posledných troch mesiacoch k úniku moču (hoci aj malého množstva)?“
Odpoveď „nie“ znamená, že dopytovanie skončilo. V prípade odpovede „áno“ nasleduje otázka:
„Kedy k úniku došlo? Pri fyzickej činnosti. Objavilo sa nutkanie k močeniu a nebolo možné dobehnúť na toaletu včas. Bez fyzickej činnosti a bez pocitu urgentnosti.“ Dopytovaní pritom zaškrtávajú všetky odpovede, ktoré pre nich platia.
Posledná otázka znie: „Kedy k úniku moču dochádza najčastejšie?“ v ponuke odpovedí je zoznam rôznych situácií, ktoré môžu nastať, z nich si dopytovaný vyberá jednu odpoveď. Tá je potom rozhodujúca. Ak ide o nejakú fyzickú činnosť, inkontinencia je stresová, ak sa prejavuje nečakane a naliehavo, ide o urgentné ťažkosti, ak neplatí ani jedna z možností, bude príčina inde, a ak sa rovnako často prejavujú urgentné a stresové ťažkosti, ide najskôr o tzv. zmiešanú inkontinenciu.

To, že tento test skutočne funguje, dokázala štúdia, ktorej sa zúčastnilo viac ako 300 žien vo veku nad 40 rokov, ktoré mali neliečené problémy s udržaním moču aspoň 7 rokov. Ukázalo sa, že vďaka testu sa podarilo správne určiť viac ako tri štvrtiny ochorení. Aj preto ho jeho autori odporúčajú praktickým lekárom a ďalším zdravotníckym zariadeniam.

Cvičenie a zdravá strava ochránia pred inkontinenciou
Problémy s udržaním moču sú veľmi časté, odhaduje sa, že postihujú až tretinu žien. Nadpriemerne sú nimi pritom ohrozené diabetičky – podľa odhadov cukrovka II. typu (teda tá, ktorá sa rozvíja až počas života a nevyžaduje vždy aplikáciu inzulínu) zvyšuje riziko inkontinencie moču o 50 až 70 percent. Preto sa vedci z Univerzity George Washingtona v Rockville v štáte Maryland (George Washington University in Rockville, Maryland) zaoberali tým, ako je možné diabetičky pred ťažkosťami chrániť.
Štúdie sa zúčastnili takmer dve tisícky žien, ktoré mali nadváhu (index BMI 35 a viac) a boli tak ohrozené vznikom diabetes. Jedna skupina žien začala cvičiť a zmenila svoj jedálniček, druhá dostávala len liek metformin a v tretej skupine boli ženy, ktoré dostávali neúčinnú látku. Účastníčky mali v priemere 50 rokov a v štúdii vydržali priemerne necelé tri roky. Počas tohto obdobia schudli ženy, ktoré cvičili a lepšie sa stravovali, priemerne skoro tri a pol kila, zatiaľ čo užívateľky metforminu len jeden a pol kila. Ženy, ktoré dostávali neúčinné placebo dokonca pol kila pribrali. Rozdiely boli aj v tom, u koľkých žien sa cukrovka skutočne rozvinula: medzi cvičiacimi sa tak stalo asi 15 percentám, medzi užívateľkami metforminu asi 24 percentám a zo žien, ktoré užívali placebo, dostala cukrovku takmer tretina.

Významný rozdiel bol medzi ženami pozorovaný tiež v tom, koľko z nich ohrozila inkontinencia moču. Zatiaľ čo u cvičiacich žien sa vyskytla v necelých 40 percentách prípadov, v ostatných skupinách sa blížila k polovici. Najvýraznejší rozdiel bol medzi skupinami vo výskyte tzv. stresovej inkontinencie, spôsobenej oslabením svalov panvového dna.

Podľa výskumníkov je možné rozdiely vo výskyte problémov s udržaním moču pripísať predovšetkým tomu, že zdravšia strava a cvičenie so sebou nesú pokles váhy. Lekári by preto mali ženám s nadváhou pripomínať, že schudnutie a zdravší životný štýl ich ochráni nielen pred cukrovkou, ale tiež pred nepríjemnou inkontinenciou. Lekári sa domnievajú, že by to mohla byť pomerne silná motivácia.

Zdroj: PR Newswire, Medscape News


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!