lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kde začína chuť na čokoládu?

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 17.9.2007
späť
Späť

Poslať
 

Čo spôsobuje intenzívnu a neodolateľnú chuť na čokoládu? Niektorí vedci tvrdia, že obsahuje látky, ktoré povzbudzujú náladu. Jej psychoaktívne zložky spôsobujú hrejivý pocit povznesenej nálady a tým vraj chceme z tejto pochúťky viac a viac.

Profesor biologickej psychológie  v Bristole Peter Rogers, ktorý na túto problematiku viedol výskum, si myslí, že stimulácia nálady po konzumácii čokolády je spôsobená kofeínom, ktorý čiastočne obsahuje. Intenzívnu nutkavú chuť na čokoládu však vysvetľuje inak- jej sladká chuť a hladký povrch, ktorý sa rozpúšťa na jazyku a hlavne asociácie, ktoré sa v našej kultúre s ňou spájajú- ako dar, či odmena, dávajú čokoláde extra príťažlivosť.

Na druhej strane je čokoláda niečo, čo by sa nemalo jesť príliš často, pretože obsahuje veľa cukru a tuku. A práve jej príjemná chuť a textúra, farba, ktorá sa zvýrazňuje v reklamách a pocit, že by sme jej nemali jesť veľa je podľa profesora príčinou neodolateľnej chuti na čokoládu. Postoje k čokoláde v rôznych krajinách sveta stoja na hodnotách, ktoré sa jej pripisujú. Túžba po čokoláde sa dá vysvetliť kultúrou v ktorej žijeme a neznásobujú ju samotné látky, ktoré obsahuje.

Ako môžeme teda oklamať svoje chute? Jedným zo spôsobov je predstavovať si druhy ovocia, ktoré máme radi, aby sme svoje chute „preladili“  na niečo zdravšie. Zároveň sa však neodporúča príliš odopierať, pretože ak napokon čokoláde podľahneme,  máme tendenciu sa ňou odmeniť v oveľa väčšej miere.

Zdroj: www.bbc.co.uk

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!