lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Jeseň láka nemeckou kvalitou

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 24.9.2010
späť
Späť

Poslať
 

O nemeckých produktoch je známe, že za nimi stojí kvalita, precíznosť a nadčasovosť. Vďaka týmto atribútom si získali priaznivcov na celom svete a právom im patria prvé priečky v rebríčkoch najkvalitnejších výrobkov. Detailný pohľad na nemecký životný štýl a produkty ponúka túto jeseň návštevníkom aj Design House. Už štvrté podujatie zo série Design Live! prezentuje nemeckú kvalitu tak, ako sľubuje – naživo. Pozvaní hostia z oblasti architektúry, nábytkového a automobilového priemyslu zaručujú, že na svoje si príde naozaj každý.  Podujatím chceme upriamiť pozornosť zákazníkov na vlastnosti a dizajn výrobkov, ale aj tradíciu a životný štýl súčasného Nemecka”, vysvetľuje zmysel projektu Peter Galan, riaditeľ spoločnosti Nábytok Galan.

 

Hudba architektúry

Ťažko by sme hľadali osobnosť, ktorá vystihuje prepojenie slovensko – nemeckého dizajnu lepšie ako Peter Černo. Tento známy rodák z Bratislavy už pätnásť rokov vedie architektonickú kanceláriu v Mníchove. Jeho práca zanechala stopy v úspešných projektoch po celom svete. Od luxusných hotelov a víl, cez administratívne budovy nemeckých veľkomiest až po budovy v Kuvajte. Ani roky skúseností a tvrdej driny neubrali Petrovi Černovi z jeho vášne pre svoju prácu. Ako sám tvrdí, „architektúra je orchester, ktorý sa nezaobíde bez dirigenta – architekta. Je to veľká zodpovednosť, na jej konci však čaká odmena v podobe dokonalej symfónie – architektonického diela“. 

 

To najlepšie alebo nič

Súčasný životný štýl je spojený so spoľahlivými a krásnymi autami. Mercedes-Benz k takým nepochybne patrí. Je hviezdou ciest na celom svete a dvadsať rokov aj na Slovensku. O výnimočnosti tejto nemeckej automobilovej ikony niet pochýb. Na Slovensku, podobne ako na celom svete, sa jej darí udržiavať vysokú prestíž a každý rok presviedča nových i stálych zákazníkov o svojich prednostiach. „Naša filozofia sa dá zhrnúť do jednoduchej frázy – To najlepšie alebo nič,“ hovorí Július Šabo, výkonný riaditeľ Motor-Car Bratislava. „Táto zásada slúži ako stimul každému nášmu zamestnancovi. Je to záväzok poskytovať tie najlepšie produkty v spojení s profesionálnymi službami. Práve tam sa skrýva tajomstvo úspechu,“ dodáva Šabo.  

 

Harmónia dizajnu a kvality

Okrem automobilov je medzi Slovákmi obľúbený aj nemecký nábytok. Nie všetci majú odvahu siahnuť po avantgardnom či minimalistickom dizajne, ktorý vyžaduje istú dávku výstrednosti. V našich končinách dávajú zákazníci prednosť skôr útulnému a nadčasovému nábytku. Takýto štýl je charakteristický aj pre produktové línie značky hülsta. Svetoznáma nábytkárska spoločnosť pôsobí na trhu už úctyhodných sedemdesiat rokov. Od svojho založenia zaznamenala výraznú expanziu, nikdy sa však nevzdala svojich vestfálskych koreňov. „Všetky produkty hülsta sa od roku 1940 vyrábajú v našich závodoch v oblasti Münsteru”, hovorí Kristýna Hotovec, obchodná zástupkyňa spoločnosti pre Českú a Slovenskú republiku.

Filozofia značky hülsta tkvie v osobitosti každého výrobku a v individuálnom prístupe k zákazníkovi. „Váš sused si môže kúpiť rovnaké auto, ale ak máte doma stôl od nás, len ťažko nájdete rovnaký niekde inde”, tvrdí K. Hotovec. Vyše 50 nábytkových programov ponúka paletu variácií pre každý interiér. Individualita aj kvalita sú v sortimente hülsta badateľné na prvý pohľad. Vo výrobe sa používa iba špeciálne drevo a dyha z kontrolovaných oblastí. Jemné a neuveriteľne hladké štruktúry lakovaných povrchov sú pastvou pre oči a získali si obdivovateľov na celom svete.

 

Peter Černo

Zakladateľ a majiteľ cerno+architekten, Mníchov

 

Peter Černo sa narodil v roku 1943 v Bratislave a jeho meno je v oblasti architektúry už roky známe. Ako študent architektúry v socialistickom Československu absolvoval prax v Západnom Berlíne. Práve tu sa zrodila jeho inklinácia ku krajine, kde sa neskôr rozhodol žiť. Prvých 14 rokov svojej kariéry pôsobil v štátnych projektových ústavoch v Bratislave ako architekt a interierista. Spolu s architektmi Rastislavom Janákom a Stanislavom Spáčilom sa v osemdesiatych rokoch podieľal na rekonštrukcii kina Tatra a návrhu stavby nákupného strediska v Lamači.

Keď v roku 1985 odišiel do zahraničia, jeho prvá cesta viedla do Kuvajtu. Pod hlavičkou ateliérov Archicentre a E.A.S.T sa podpísal pod niekoľko významných projektov. Za všetky možno spomenúť výškovú administratívnu budovu alebo vyznamny obytný súbor z rokov 1985 – 87.

O tri roky neskôr sa Peter Černo usídlil v nemeckom Mníchove, kde pôsobí až doteraz. Je zakladateľom a majiteľom architektonickej kancelárie cerno+architekten. Známymi sa stali jeho návrhy luxusných hotelov a víl nielen v Nemecku, ale aj na Slovensku. Projekt Grand Hotel Kempinski na Štrbskom plese získal prestížne ocenenia v rámci Stavba roka 2009. Peter Černo je aj autorom návrhu vily v Borinke, Liečebného domu Solisko, niekoľkých nemeckých golfových klubov či päťhviezdičkových hotelov v Berlíne a Drážďanoch, na ktorých spolupracoval s  AIC a PKP. Svojou prácou a úspechmi sa Peter Černo stal zosobnením slovensko-nemeckej success story v architektúre.

 

Filozofia tvorby

Architektúra je tvorba vonkajšieho alebo vnútorného priestoru. Je ovplyvňovaná myslením a stupňom vývoja ľudskej spoločnosti, technickými možnosťami svojej doby. Prispôsobuje sa podmienkam, alebo je vizionárska. Architektúra by mala slúžiť predovšetkým ľuďom, nebyť výsadou elity. Mala by vzbudzovať emócie – len vtedy je živá a oslovuje. Ak nie, je mŕtva. Architektúra však nemôže byť univerzálna. Stratila by svoju funkčnosť a umelecký náboj. Musí reagovať na prostredie, pre ktoré je určená. Je to orchester, ktorý nutne potrebuje dirigenta – architekta, aby mohol prezentovať dielo.

Architektúra je dialóg medzi investorom a architektom, ktorého výsledok posúdi čas.

 

Peter Černo, Dipl. Ing. Arch., Akad. arch.

 

Vzdelanie

1959 – 1965    Slovenská vysoká škola technická, Bratislava, odbor architektúra a stavba                     miest

1966 – 1969    Vysoká škola výtvarných umení, Bratislava, odbor vnútornej architektúry

1967 – 1968    Hochschule für bildende Künste – odbor architektúra, Západný Berlín

 

 


 

Najvýznamnejšie projekty

  • Rekonštrukcia a interiér kina Tatra, Bratislava 1981 ( s R. Janákom)
    Cena ZSA za realizované dielo a cena ZSVU
  • Prímestské nákupné stredisko Bratislava – Lamač 1984 (so S. Spáčilom)
  • Výšková administratívna budova, Kuvajt 1986
  • ***** Hotel Taschenberg Palais - Kempinski, Drážďany – Nemecko 1995 (s AIC)
  • ***** Hotel Adlon - Kempinski, Berlín – Nemecko 1997 (s AIC a PKP)
  • Rekonštrukcia a interiér Liečebného domu Solisko, Štrbské pleso 1997 (s T.Bendikom a V.Gálikovou)
    Ocenenie Stavba roka 1998 – Hlavná cena,  FIABCI – Prix `d Excelence  Paríž – Sevilla - 1999,  nominácia na cenu D. Jurkoviča  - 1999
  • Deutsche Bank, Frankfurt-Eschborn 1998 (s AIC)
  • Renovácia a dostavba Kuwait towers, Kuvajt 2008
  • ***** Grand Hotel Kempinski High Tatras, Štrbské Pleso 2010 ( s M. Černom a

G. Maiom )
Stavba roka 2009 – Cena verejnosti, Cena za komplexné progresívne riešenie architektonického diela a nominácia na hlavnú cenu


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!