lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Slivky

  Spracoval(a) : Natália Križova
Dátum : 9.10.2000
späť
Späť

Poslať
 


Slivky ospevoval už Vergílius a Rimania si ich vozili až z Damašku. Do Európy ich priniesli benediktíni. Najskôr sa udomácnili vo francúzskej kuchyni a z nej sa neskôr rozšírili do celej Európy.
Sliviek poznáme asi 2000 druhov a naši predkovia používali presne určené druhy do predpísaných receptov. Slivky sú veľmi zdravé a preto im svet venuje patričnú pozornosť.
Už päť rokov existuje svetový kongres pestovateľov sliviek, ktorý organizujú najväčší producenti sliviek USA, Francúzsko, Chile, Austrália, Juhoafrická republiky a Taliansko. Hoci slivky boli vždy bežnou súčasťou slovenskej kuchyne, dnes sme už takmer zabudli na jedlá zo sliviek a okrem slivkového koláča alebo slivkových guliek sa takmer nevyskytujú na jedálnych lístkoch.
Na Slovensku nenájdete miesto, kde by sa podávala čerstvá alebo konzervovaná slivková šťava, ktorá pomáha pri trávení, najmä keď sa vypije tesne pred konzumáciou. jedla. Výsledky výskumných správ, ktoré odzneli na svetovom kongrese o slivkách potvrdzujú, že slivky môžu zohrať vážnu úlohu pri liečení viacerých civilizačných chorôb, najmä artériosklerózy, reumatizmu a rakoviny. V odbornej literatúre sa hovorí o 216 chemických látkach izolovaných zo sliviek.
Slivky obsahujú veľmi veľa vitamínu E antioxydant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi a dokáže spomaliť niektoré účinky starnutia. Kto jedáva dostatok sliviek, netvoria sa mu vrásky. Slivky ďalej obsahujú vitamín C, veľa provitamínu A a vitamínov skupiny B. Je v nich viac minerálnych látok ako v jablkách a hruškách. Majú vysoký obsah draslíka, fosforu, vápnika, horčíka, železa a rôznych enzýmov. Sú vynikajúcim prostriedkom na odplavovanie a odbúravanie kyseliny močovej, ktorá spôsobuje dnu. Variť so slivkami, znamená variť s fantáziou, pretože slivky sa rovnako dobre znášajú so soľou ako s cukrom. Chutné sú na kyslo, ale úchvatné je aj zdôraznenie ich trpkej chuti./ Najmä tých menej zrelých/ Keďže ich sezóna nie je veľmi dlhá slivky sa sušia.
Pri varení sušené slivky v mnohých jedlách plne nahradia čerstvé, dokonca niekde sa priam odporúčajú sušené slivky. Napríklad do kapustnice. Pravidelná konzumácia sušených sliviek výrazne upravuje peristaltiku čriev a pomáha ľuďom so zápchou.
V niektorých krajinách predávajú slivky naložené v slanom náleve, ktoré sa používajú pri žalúdočnej nevoľnosti a častom zvracaní. Bežne ich na liečenie používajú aj v čínskej medicíne. Pre mimoriadne nízky obsah sodíka sú vhodné pri liečení krvného obehu, obličiek, pečene, dny a reumatizmu. Dobre zrelé slivky nakladané v mede, pokvapkané rumom, konzumované pred spaním, prinášajú sladké sny a pomáhajú nechudnúť. Slivky sa výborne hodia ako doplnok k ostrým výrazným syrom, ale chutné sú aj nadrobno posekané s bielym jemným tvarohom. Slivky s bazalkou obalené slaninkou a opečené, sa hodia k jesenným piknikom.. Slivky na víne pôsobia ako afrodiziakum. Pomáhajú prebrať našu túžbu po láske.
Rovnaký účinok majú slivky plnené mandľami alebo vlašskými orechmi obalené v sladkom cestíčku, vypražené a posypané škoricovým cukrom.
Kto má rád oheň, môže slivky cez noc namočiť do rumu, na druhý deň obaliť v mletých orechoch a v hustom palacinkovom ceste, vypražiť a na dobrom koňaku ich flambovať. Ozdobené zmrzlinou a šľahačkou dodajú nedeľnému popoludniu slávnostný ráz. Slivky chuťovo obohacujú všetky druhy mäsitých jedál. Pripravujeme z nich aj studené polievky, omáčky alebo nákypy.
Dobre sa dajú aj konzervovať – hlavne sušením, zaváraním a mrazením. Pri mrazení, ktoré je veľmi pohodlné a jednoduché nestrácajú slivky takmer nič zo svojej hodnoty. Ak si chcete aj v zime užiť kúsok leta namrazte si aspoň 10 vrecúšiek sliviek.



Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!