lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Jubilantka podprsenka

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 14.10.2003
späť
Späť

Poslať
 

Uplynulo už deväťdesiat rokov od chvíle, keď sa ženská hruď oslobodila z pevne utiahnutého korzetu. Dcéra vynálezcu parníka Roberta Fultona vtedy spôsobila radikálny prevrat v odevnom priemysle.

Mary Phelpsová-Jacobová si priložila na prsia pár vreckoviek spojených ružovou šnúrkou a požiadala slúžku, aby jej pomohla látkovú konštrukciu uviazať. Podstatu svojho úspechu pochopila až po tom, čo ju priateľky začali hromadne prosiť o jej fantastický vynález. Ženy si dovtedy pri tichých stonoch uťahovali nenávidený korzet, len aby dosiahli vytúžených 50 centimetrov v páse... V roku 1913 začala pani Jacobová predávať podprsenku na dobierku poštou. Potom však do hry vstúpil jej manžel, ktorý pracoval pre výrobcu korzetov Warner Company, a presvedčil ju, aby predala patentné práva na podprsenku jeho zamestnávateľovi za 15-tisíc dolárov. Jacobová si čoskoro mohla pre svoju unáhlenosť trhať vlasy - Warner vzápätí zarobil na podprsenke 15 miliónov dolárov.


Nie sú košíčky ako košíčky
Tie, o ktorých bude reč, skrývajú symbol ženskej príťažlivosti - prsia. Forma, línia a objem poprsia podliehali v dejinách rôznemu vkusu. V prudérnej klíme 50. rokov sa uberal smerom k veľkým postavám filmu - Taliankam Sofii Lorenovej a Gine Lollobrigide, k Američankám Marilyn Monroeovej či Liz Taylorovej. Tieto symboly sexepílu v 70. rokoch vystriedali ploché hrude, z ktorých najslávnejšia patrila modelke Twiggy. Dnes je v móde opäť symbol ženskej príťažlivosti vo svojej okázalej veľkosti a stáva sa predmetom každodennej súťaže vo zvodnosti. Čo má však urobiť žena obdarená celkom obyčajným poprsím? Najjednoduchšie a okamžité riešenie je v podprsenke, ktorá prsia zväčšuje.

Ako si správne vybrať
Ponuka podprseniek na našom trhu je skutočne bohatá a pestrá. Výrobcovia myslia na ženy všetkých typov postáv i veku, stačí si iba vybrať. Vieme si však zvoliť správny strih podprsenky? Nestačí iba pohľad do zrkadla. Pri výbere podprsenky si treba uvedomovať viacero faktorov. Najčastejšou chybou, ktorej sa ženy dopúšťajú pri kúpe podprsenky, je, že sa sústredia na veľkosť košíka, aby bola správna. Zabúdajú na spodný obvod hrudníka, a tak nie je zriedkavosťou vidieť ženu, ktorej podprsenka na chrbte vyskočí až na lopatky. Takáto podprsenka v žiadnom prípade nemôže spĺňať funkciu kvalitného držania pŕs. Ba, práve naopak. Deformuje ich a naťahuje, čím trpí krčná chrbtica. Správna podprsenka musí sedieť pekne rovno. Aby strih podprsenky dobre sedel, je veľmi dôležité odmerať spodný obvod hrudníka tesne pod prsiami a horný obvod, ktorý ide cez ich najvyšší bod.

Pri kúpe podprsenky by ste ďalej mali klásť dôraz na:
1. Skúšanie.
Nekupujte si podprsenku v obchodoch, kde si ju nemôžete vyskúšať. Každý výrobca má totiž iný strih a iný strih majú dokonca rôzne modely od rovnakého výrobcu, takže vám nikto nezaručí, že bielizeň, ktorú ste si vybrali na základe údajov a veľkosti, vám bude naozaj sedieť.
Pri skúšaní sa neponáhľajte. Musíte si byť istá, že podprsenka, ktorá sa vám páči, je tá pravá.
Dbajte na to, aby mostík podprsenky dosadal na hrudník, neodskakoval. Prsníky nesmú vybiehať pod pazuchami, ani spod sedielka či z vrchu košíčka.
Kostice vás nesmú tlačiť.
Obvod podprsenky nemá byť tesný.

2. Kvalitu.
Nekupujte hneď prvé, čo vám padne do rúk. Argument, že nezáleží na tom, čo si oblečiete pod šaty, blúzku či pulóver, neobstojí. Práve intímna bielizeň určuje, ako sa budete celý deň cítiť.
Nešetrite na sebe. Kvalitná podprsenka vám vydrží dlhšie než niekoľko kusov z trhu, ktoré sú síce lacnejšie, ale už po dvoch praniach strácajú pružnosť i farbu.

Na výrobu podprseniek sa používa viacero materiálov. Pri väčších veľkostiach je to napríklad 100-percentný polyamid, ktorý sa kombinuje s madeirou alebo elastickou čipkou. Aktuálnym a mimoriadne obľúbeným materiálom je mikrovlákno, ktoré má vynikajúce vlastnosti - je príjemné, priedušné, ako ,druhá koža'.


Priveľké, či primalé?
Podľa nedávneho prieskumu v USA túži po väčšom poprsí asi 19 miliónov amerických žien. Jednu z možností ako dosiahnuť plný dekolt im ponúka vákuová batériová podprsenka. Po určitom čase vyvolá rast tkaniva a nervov - podľa výsledkov testov až o jednu veľkosť košíčkov. A čo ženy v našich zemepisných šírkach?  Najjednoduchšie a najrýchlejšie  riešenie je kúpiť si ,,pushupku" alebo ,,bardotku", ktoré zvýrazňujú ženskosť a pridávajú na objeme pŕs.
,,Pušapka" (z anglického push-up) pridáva na objeme pŕs a je vhodná pre mladšie ženy.
,,Pushupka sa šije so šikmým švíkom. Prsia stláča zboku a vytláča ich smerom do stredu. Nie je to typ podprsenky, ktorý by bol vhodný pre každú ženu. Keď si ju oblečie žena s prsiami, ktoré nie sú už také pevné, pushupka ich tak neudrží ako mladým ženám a dievčatám.

Po francúzskej herečke B. Bardotovej pomenovali podprsenku, ktorá vo výstrihu vytvára tzv. jabĺčka. ,,Bardotka" sa hodí pre ženy, ktoré nemajú prsia už také pevné, čo však neznamená, že nemôžu byť ešte stále pôvabné. Šarmantná môže byť aj silnejšia žena v romantickej podprsenke, ktorá prsia spevňuje a súčasne ich pekne tvaruje. „Bardotka“ je vystužená,  strihaná do T švíkov, čo zabezpečuje dobré podchytenie aj ochabnutých pŕs.

Pre ženy s veľkými prsiami je vhodná podprsenka so spevnenými širokými ramienkami, s vystuženými kosticami, vysokým mostíkom a vodorovným švíkom, čo zaručuje pevné uchopenie pŕs v košíčkoch.

Nuž, priveľké či primalé, všetky majú svoje čaro. Netreba zabúdať na to, že podprsenka nie je len kus odevu, ale aj zvodný predmet.

Krása, šarm

Vystužená podprsenka. Je vhodná pre ženy, ktoré majú veľké prsia. Podprsenka má v prvom rade udržiavať ich tvar. Najvhodnejší je model s výstužou a ramienkami.

Podprsenka bez výstuže. Ak máte menšie pevné prsia a podprsenku nosíte pod tenké blúzky, postačí vám model bez ramienok a bez výstuže.

Stredne vystužená podprsenka. Tento typ slúži na to, aby rovnomerne rozložil váhu pŕs. Je veľmi rozšírený a vhodné sú štandardné modely s ramienkami aj bez nich.

Podprsenka do hlbokého výstrihu. Hodí sa pod pulóver s hlbokým výstrihom. Tento typ podopiera a zároveň tvaruje prsia. Aj tu existujú varianty s ramienkami aj bez nich.

Fond de Robe (na sexi tvary). Zospodu podopiera prsia zo všetkých strán a jemne ich formuje. Hodí sa pod rafinovanú i sexi dekoltáž.

Bez ramienok. Večerné garderóby sú často bez ramienok. Zodpovedajúca podprsenka vás zbaví neistoty a vytvaruje vaše prsia.

 

 

 

 

 


Diskusia k článku:

Ja chodím bez podprsenky.:)
Neregistrovaný - Bellezza, 14.10.2003 09:25
aj za to mozu muzi :-)
Neregistrovaný - , 14.10.2003 11:10
Bell, chodis bez podprdy, lebo tam nemas co dat!
Neregistrovaný - ..., 14.10.2003 21:57
...,PánBoh ma obdaril vysokým intelektom, ktorý sa nástojčivo derie na povrch...tento rad som si vystála a bohužiaľ v ňom nebolo moc ľudí, ale inde sa mi už neušlo.:))))
Neregistrovaný - Bellezza, 15.10.2003 07:15
Mas trojky?
Neregistrovaný - ..., 16.10.2003 22:12
Ja som prírode veľmi vďačná za to,čo mi nadelila. Môj priateľ sa ide z mojich štvoriek zblázniť. Napriek veľkosti sú pevné,hoci dosť ťažké. Naučila som sa chodiť vystretá - mám skoliózu. Na podprsenky som zaťažená.Mám ich asi 50. S intelektom tiež nemám problém - aspoň dúfam - som učiteľka.
Neregistrovaný - Sharon, 17.10.2003 09:11
Sharon,tú skoliózu asi máme všetci a ani nemusíme mať veľké kozy. Môjmu starému sa páčia...viac ma netrápi.
Neregistrovaný - Bellezza, 20.10.2003 12:54
potrebovala by som pomoct...nikde nemozem zohnat podprsenku do korzetovych siat,ktora by mi spravne sedela---mam dost velke prsia 70c...ziadna mi nesedi a nedrzi:(
Neregistrovaný - , 3.11.2007 19:45
pozri sa na www.push-up.sk tam som našla podprsenky rôznych velkosti.
Neregistrovaný - miška, 15.1.2008 17:00
odporucam www.spravnapodprsenka.cz
Neregistrovaný - ladyvanilka , 31.10.2011 20:17, ladyvanil(`na`)email.cz
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!