lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Štartuje 7. ročník školského mliečneho programu Danone

  Spracoval(a) : Janka
Dátum : 19.10.2009
späť
Späť

Poslať
 

Začiatok školského roka sa nesie v znamení viacerých mliečnych programov pre školy. Sú najmä reakciou na nedostatočne pestrú a vyváženú výživu u detí predškolského a školského veku. Spoločnosť Danone okrem zapojenia sa do Európskeho školského mliečneho programu, realizuje aj svoj vlastný neziskový mliečny školský program – Danone školská mliečna liga, ktorý 28. septembra odštartoval už svojim 7. ročníkom. Ide o celoslovenský neziskový projekt pre materské, základné a stredné školy a školské zariadenia a jedálne, organizovaný v spolupráci s Ministerstvom školstva SR, podporený Úradom verejného zdravotníctva SR a Hlavným hygienikom SR. Jeho prvoradým cieľom je dlhodobou výchovou podporiť zdravú výživu u detí v predškolskom a školskom veku. V tomto školskom roku sa do programu zapojilo už 550 škôl a školských zariadení, ostatní majú ešte čas prihlásiť sa do konca októbra.

 

 

Výživovú situáciu detí na Slovensku už niekoľko rokov charakterizuje nadmerný energetický príjem a súčasne nedostatočná spotreba významných potravín najmä mlieka a mliečnych výrobkov. Konzumácia mliečnych potravín je pritom pre deti z hľadiska množstva vápnika veľmi dôležitá, pretože v  detstve,  no  najmä  počas  dospievania,  prebieha najintenzívnejšie  ukladanie vápnika do  kostí a  v  rámci prevencie osteoporózy je dôležitý jeho adekvátny príjem. K niektorým závažným nedostatkom v stravovaní patrí časté vynechávanie raňajok, desiaty alebo olovrantu, konzumácia nekompletných obedov,  nedostatočný  príjem  ovocia,  zeleniny a mliečnych výrobkov, a  to predovšetkým v starších  vekových  skupinách  detí. 

 

Dlhodobo zvýšiť nedostatočnú konzumáciu mliečnych výrobkov u detí a podporiť ich zdravú výživu je cieľom školského mliečneho programu od Danone a to formou zdravej a chutnej desiaty, olovrantu alebo doplnku k obedu, ktorú si deti môžu vybrať z 23 mliečnych výrobkov Danone s rôznymi príchuťami. „Danone školská mliečna liga (DŠML) ponúka deťom mliečne výrobky za zvýhodnenú cenu, a to minimálne o 10 % nižšiu v porovnaní s bežnou predajnou cenou. Táto cena je dokonca porovnateľná aj s cenou mliečnych výrobkov, ktoré si deti zakupujú prostredníctvom Európskeho mliečneho programu. Lepšiu cenu ponúkame všetkým školám a jedálňam nezávisle od toho, či sú prihlásené do Danone školskej mliečnej ligy. O účasť v DŠML má každoročne záujem stále viac škôl, tento rok vďaka novým pravidlám a distribučným spoločnostiam môžeme splniť potreby všetkých škôl. Každý rok sa prostredníctvom našej mliečnej ligy odoberie viac ako 1 milión kusov mliečnych výrobkov a pevne verím, že spotreba mliečnych výrobkov bude aj vďaka DŠML stúpať.“, vysvetľuje Ing. Adriana Gajdošíková, hlavná koordinátorka projektu Danone školská mliečna liga.

 

Mgr. Hilda Šelingerová, riaditeľka ZŠ v Loku, v okrese Levice vidí prínos DŠML hneď v niekoľkých oblastiach: „Máme možnosť vplývať na výber desiaty našich žiakov, a tým ovplyvňovať a formovať aj postoje rodičov k správnej životospráve. Mliečne výrobky im ponúkame už pri príchode do školy, aby si mohli vybrať desiatu, doplnok k obedu alebo olovrant hneď ráno. Aj rodičia vítajú túto možnosť, nakoľko majú zjednodušené zabezpečenie vhodnej desiaty pre svoje dieťa. Rodičia vedia, že mliečne výrobky ponúkané cez DŠML sú čerstvé a neskončia v aktovke roztečené niekde medzi písankami a knihami. Deti si nemusia mliečne výrobky predplácať mesiac dopredu,  rodičia uprednostňujú na ich zakúpenie dať deťom menší obnos peňazí niekoľkokrát do týždňa .“

 

Všetkým školám alebo zariadeniam, ktoré sa zapoja do Danone školskej mliečnej ligy sa tvorí bonusové konto. Za každý odobratý kus z ponuky výrobkov pre DŠML získavajú 0,017 eur pre seba. Prostriedky z tohto konta môže škola využiť na nákup didaktického alebo metodického materiálu, športových potrieb alebo na vybavenie a obnovu jedálne. „Veľmi pozitívne hodnotíme prínos tohto projektu nielen v možnosti dostávať mliečne výrobky vo finančne dostupnej cene pre deti priamo do strediska , ale aj ponuku bonusu. Využívame ho najmä na nákup športového materiálu, ale aj na materiál pre iné záujmové útvary ako sú hudobný, výtvarný alebo dramatický.“, dodáva PhDr. Božena Schmidtová, vedúca Školského strediska záujmovej činnosti pri SOŠ, Na pántoch 9 v Bratislave.

 

Spoločnosť Danone si uvedomuje, že zlepšiť svoje stravovacie návyky nejde zo dňa na deň a je potrebné neustále vzdelávanie a informovanie o nových trendoch v stravovaní. Reaguje na potrebu ozdraviť výživu obyvateľstva viacerými edukačnými projektmi, zameranými na vzdelávanie detí, rodičov, pedagógov a nepedagogických pracovníkov, aby si vhodné výživové návyky udržali po celý život. Dňa 24. septembra zahájila svoj edukačný projekt, v rámci ktorého  Krajský školský úrad na konferenciu pozval 600 vedúcich školských jedální, ktoré zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri príprave školského stravovania.

Spoločnosť Danone v  projekte „Danone pre zdravie“ spolupracuje s tímom lekárov a odborníkov na výživu. V Košiciach odprezentoval význam výživy, jogurtu a jeho postavenia vo výžive, probiotický jogurt a jeho zdraviu prospešné účinky  doc. MUDr. Milan Kuchta, CSc., mim. prof., pediater a predseda Slovenskej spoločnosti pre probiotiká SLS. Vzdelávanie bude pokračovať v októbri a novembri v bratislavskom a žilinskom kraji.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!