lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Chcete schudnúť?

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 19.11.2001
späť
Späť

Poslať
 

obmedziť počet kalórií vôbec neznamená, že sa musíte mučiť hladom alebo výrazne obmedzovať. Väčšina z nás totiž priberá nie kvôli nadmerným dávkam jedla, ale preto, že jedlo obsahuje priveľa tuku. Nemusí vôbec ísť o krajce chleba, veľkoryso natreté maslom. Väčšina tuku, ktorý skonzumujeme, nám ostáva skrytá – v mäse, údeninách, syroch alebo pekárskych výrobkoch. Ale ako obmedziť príjem tukov takým spôsobom, aby sme nemuseli radikálne meniť životný štýl? Ponúkame vám dvadsať trikov, ako sa v bežnom živote vyhnúť tukovým nástrahám. Pri ich rešpektovaní vám bude odmenou nielen štíhlejšia postava, ale aj menšie riziko srdcovo - cievnych chorôb a porúch metabolizmu, akou je napríklad cukrovka.

1 Používajte teflónový riad. Aby sa pripravované jedlo nepripaľovalo, stačí teflónový riad jemne potrieť olejom a na rozdiel od bežných panvíc vystačíte s niekoľkými kvapkami tuku.
2 Keď máte chuť na čokoládu, uvarte si kakao. Obsahuje omnoho menej tuku a viac vápnika.
3 Uprednostňujte nízkotučné syry. Celkom by ste si mali prestať všímať každý syr, ktorý obsahuje viac ako 60% tuku. Vyhľadávajte tie, ktorých obal neudáva viac ako 20% tuku.
4 Maslo skladujte v izbovej teplote a nie v chladničke. Keď je mäkšie, môžete ho natrieť v tenšej vrstve a na jedne porcii ušetriť až 5 gramov!
5 Hotové obilninové raňajky a musli často obsahujú vysoké dávky cukru , čokolády a orechov. Pripravujte si radšej vlastnú zmes z celozrnných vločiek, odtučneného mlieka a čerstvého ovocia.
6 Na obložené chlebíčky nemusíte používať maslo. Pod syr alebo šunku natrite horčicu alebo kečup, ktoré obsahujú menej tuku.
7 Omáčky pripravujte z väčšieho množstva zeleniny a cibule. Namiesto smotany stačí odtučnené mlieko.
8 Máte radi majonézové šaláty? Pozorne si prečítajte etiketu na majonéze: bežné druhy obsahujú až 80 percent tuku, majonézy ,,light“ iba polovicu a menej.
9 Salámy a šunku si dávajte nakrájať na čo najtenšie plátky. Vystačíte s menším množstvom a vaša maškrtnosť bude ukojená.
10 Tučný tvaroh nahraďte odtučneným. Na zlepšenie chuti doňho môžete zamiešať trocha sýtenej minerálky.
11 Šaláty sú nepochybne zdravé. Ale len za predpokladu, že zálievka nie je príliš mastná. Namiesto oleja použite vývar, kečup, jogurt alebo varené zemiaky zmixované s jogurtom.
12 Tuk v jedle je nositeľom arómy. Ak obmedzíte pri jeho príprave množstvo tuku, pridajte viac byliniek, korenia alebo sójovej omáčky.
13 Zemiaky jedzte čo najčastejšie varené v šupke. Sto gramov takto pripravených zemiakov obsahuje iba 0,3 g tuku, hranolkov už 21 g a zemiakových lupienkov dokonca 40 g tuku!
14 Obľubujete kuraciu polievku? Nechajte ju cez noc v chladničke a na druhý deň lyžicou jednoducho odstránite prebytočný tuk.
15 Vyprážanie je najnezdravší spôsob prípravy jedla, aký existuje. Ak sa ho nechcete vzdať, dbajte na to, aby bol olej poriadne rozpálený (inak nadmerne vsakuje) a jedlo nechajte odkvapkať na papierový obrúsok.
16. Hovorí sa, že ryba musí plávať – ale nemala by plávať v oleji. Z rybacích výrobkov si vyberatje tie, ktoré sú pripravené vo vlastnej šťave a nie v oleji. Obsahujú až o štvrtinu menej tuku.
17 Ak dusíte väčšie množstvo zeleniny, použite namiesto oleja vývar.
18 Pri mliečnych výrobkoch dávajte prednosť menej tučným. Smotanové jogurty nahraďte verziami ,,light“, rovnako ako smotanovú zmrzlinu, ktorá obsahuje 20% tuku, nahraďte mrazenými dreňami alebo ovocnými penami.
19 Do niektorých jedál sa kvôli chuti pridáva slanina. Pre získanie arómy stačí panvicu slaninou iba vymastiť.
20 Sladkosti ako torty, sušienky a bonbóny obvykle obsahujú vysoké dávky tuku. Ak máte chronicky chuť na sladké, vyberajte si eadšej želatínové alebo tvrdé cukríky.

Diskusia k článku:

K bodu 4.<BR>Maslo je tepelne najnestabilnejsi tuk, k rozkladu dochadza uz pri izbovej teplote. Ak si chcete privodit tazkosti, pokojne ho skladujte pri izbovej teplote.<BR>K bodu 20. Zelatinove cukriky? Co tak radsej banan, susene ovocie, musli tycinku alebo hrozno?
Neregistrovaný - Siby, 19.11.2001 15:53
Suhlasim s pisatelom predchdzajuceho prispevku. <BR>Naozaj je nutne premysliet si skladovanie masla. Suhlasim s nim aj v bode 20.<BR>Ze sa da schudnut zdravsim sposom stravovania je pravda. Ale hlavne kvantita tu zohrava dolezitu ulohu. Podarilo sa mi schudnut od januara tohto roku 26 kg.<BR>Da sa to ale je potrebne to velmi chciet.
Neregistrovaný - Do, 21.11.2001 11:23
Súhlasím s pisatelom predch. príspevku aj s uvedeným článkom. Môžem potvrdiť, že skoro na 99%<BR>všetko dodržiavam, ale váhu si len udržujem, no<BR>bohužial schudnúť sa mi nepodarilo, až na jeden<BR>prípad, keď som 7 dní len pila tekutiny a neprijímala žiadne jedlo.<BR>
Neregistrovaný - Jana, 21.11.2001 13:57
Prosím Ťa ako, ja čo schudnem keď začnem všetko jesť zase priberiem a ešte viac asl
Neregistrovaný - asl, 24.11.2001 20:36, asl(`na`)pobox.sk
Musli tycinka je kalorickejsia aj x-krat tucnejsia nez zelatinove cukriky. Co sa tyka obmedzenia prijmu kalorii, tak to nestaci, treba sa predovsetkym hybat ! A jest treba "normalne" , to neznamena ze ked sme jedli nadmerne (vacsina ludi si toto nechce priznat) tak obmedzenie znamena "pit len tekutiny" . Preboha ! Z takychto tahov si akurat poskodis zdravie a peknu postavu nikdy neziskas. Hybat sa treba primerane veku - aerobne aktivity (starsi si vystacia so sviznou chodzou, plavanim pripadne bicyklovanim), mladsi a lenivsi - prekonat sa a behat, aerobic, lyzovanie, plavanie, kupit si na zimu domaci maly stepper, na sformovanie postavy fitness.... moznosti su desiatky len netreba nariekat ze to nejde. Tiez som nemal vyraznu nadvahu a minuly rok som takto zhodil 12 kil, nabratych len sedavym sposobom zivota.
Neregistrovaný - dod, 13.2.2002 12:02
POTREBUJETE SCHUDNÚŤ? www.SCHUDNUTIE.sk zdravo a trvalo!
Neregistrovaný - schudnutie, 8.9.2004 14:22, schudnutie(`na`)centrum.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!