lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Dieťa? Ďakujem, nie!

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 28.11.2001
späť
Späť

Poslať
 

Strach z pôrodu? Normálne.
Azda každá prvorodička má z pôrodu obavy. Mnohé ženy o nich ale radšej nehovoria, pretože sa hanbia a lekári na ich obavy neraz reagujú necitlivo. Pritom by bolo doslova šialené nebáť sa. Áno, pôrod pekelne bolí a nikto nemôže vopred s určitosťou povedať, ako veľmi bude bolieť a ako dlho potrvá. To, že naše staré matky prijímali bolesť heroicky a na hodinu H sa tešili v svätej viere v boha a pôrodnú babu , je prevdepodobne tiež iba nevykoreniteľný mýtus. Pravda je taká, že ženy prijímali tehotenstvo vo všetkých časoch so zmiešanými pocitmi: radosťou, vzrušením a strachom. Nikdy predtým si ale nemohli každý mysliteľný hororový scenár predstaviť presnejšie. Pôrod bol totiž dlhý čas najúzkostlivejšie opatrovaným ženským tajomstvom. O podrobnostiach sa nehovorilo. Dnes je pôrod obvykle plánovaný, vedomý a aktívne prežitý akt. Tehotné ženy neboli ešte nikdy lepšie informované, pripravené a (aspoň teoreticky) lepšie lekársky ošetrované.

Perfektná tehotná? Nesplniteľná požiadavka.
Ale ženy ešte nikdy predtým na seba nekládli väčšie požiadavky. Chceme byť nielen perfektné matky, ale perfektné aj v tehotenstve a počas pôrodu. Čítame knižky, navštevujeme prípravné kurzy a ešte aj napriek tomu sme presvedčené, že nevieme dosť.
Za tým všetkým sa skrýva absurdná túžba po perfekcionizme: chceme, aby sa všetko dalo naplánovať a realizovať. Ukazuje sa však, že je celkom jedno, ako vzorne sa pripravujeme, pôrod je akt, ktorý nie vždy podlieha našej kontrole. A akceptovať to, je pre nás ťažké. Tehotné sa neboja ani tak samotných pôrodných sťahov, ako toho, že ich nebudú schopné kontrolovať a že stratia sebakontrolu. Najmä silné, sebavedomé a ctižiadostivé ženy, ktoré sú navyknuté držať všetko vo svojom živote po kontrolou, vyvádza predstava vlastnej bezmocnosti a nevládnosti načisto z miery. Preto majú mnohé ženy, ktoré dnes čakajú dieťa, obrovský strach zo zlyhania – akoby bol pôrod akousi skúškou.

Ako len budem vyzerať!?
Nuž, asi žiadnej žene sa nepodarilo a nepodarí prestáť pôrod ako nonšalantnej, perfektne učesanej a nalíčenej dáme. A iba zopár vyvolených z nás má – podobne ako holywoodske hviezdy – dostatok času, peňazí a personálu, aby sa mesiac po pôrode opäť dostali do perfektnej telesnej formy.
Mať deti, znamená v prvom rade vlastný, vnútorný súhlas s tým, že sa z nás stane okrúhla a spokojná mama. Dnešné mamy sa však chcú popýšiť aj dokonalým a bezchybným telom. Preto nečudo, že mnohé ženy odstraší predstava popraskaného podkožného väziva, možných jaziev, prírastku hmotnosti a poprsia, obraného o pevnosť dojčením...Pritom nejde iba o číru márnomyseľnosť. Naša realita je taká, že ženská identita sa ešte nikdy nedefinovala intenzívnejšie telom a vzhľadom ako dnes. Pružné telo symbolizuje silu, samostatnosť, sebaovládanie. Najmä ženy, ktoré získali nad svojim telom vďaka diétam a cvičeniu absolútnu kontrolu, pociťujú počas tehotenstva, protichodné pocity, ktoré ústia do strachu pred pôrodom.

Strach si treba pripustiť
Neovládnuteľný strach môže zneistiť pred pôrodom dokonca aj ženy, ktoré sa naň od začiatku tešili. Máloktorá však svoje obavy vysloví nahlas, aby nebodaj nepôsobila egoisticky – veď budúca mamička nemá myslieť na nič iné, iba na svoje dieťa a byť neprestajne šťastná.
Tehotenstvo a pôrod sú prirodzené procesy – rovnako ako hlad a sexualita. Ak žena berie svoje obavy vážne a prizná sa k nim, má šancu zmeniť vzťah k sebe aj k svojmu telu. A nakoniec možno aj šancu rozlúčiť sa s nereálnou požiadavkou perfekcionizmu, ktorú na ňu kladie jej okolie alebo ona sama. A práve od prostredia , v ktorom žije závisí, či sa jej po priznaní dostane porozumenia, alebo odsúdenie. Ani jedno ani druhé netreba brať príliš vážne. Každý z nás je zodpovedný hlavne za seba a ak tehotenstvo prežívame s radosťou v srdci, budeme si vedieť poradiť aj s malým čertíkom strachu. Najmä ak sa pozrieme okolo seba a uvedomíme si, že všetci, ktorých vidíme prišli na svet rovnakou cestou.


Diskusia k článku:

:-)<BR>len sa cudujem,ze to napisala zena :-),podpichujem,dobry clanok o perfekcionizme a zaujatosti dokonalostou
Neregistrovaný - mato, 28.11.2001 11:50
ako vysmech. Najma v dnesnej dobe na Slovensku, kde Vam lekar bez vahania povie, ze ked ste vedeli dostat to dnu, budete vediet dostat to aj von. U nas na Slovensku, kde tehotna ma jedine pravo a to zavriet hubu a drzat ju. A samozrejme v pozore a okamzite vykonat to, co lekar zaveli. Na Slovensku, je podla mna tehotenstvo formou masochizmu a sadizmu pod zastitou, ked budes drzat dieta v naruci na vsetko zle zabudnes.... A k tomu este zopar povzbudzujucich slov, v style zavri hubu, nie si prva ani posledna...<BR>
Neregistrovaný - ???, 28.11.2001 12:33
koli comu by si chcel/a dieta?<BR>nuz niekto sa zaobera formou a niekto obsahom
Neregistrovaný - mato, 28.11.2001 12:50
kvoli tomuto vsetkemu sa rozhodnem mat dieta az ked radost prevazi nad obavami a uz teraz mam vybratu suktromnu kliniku v zahranici a odkladame s manzelom nan peniaze. A ked to na nas nepride nikdy, ze chcem mat dieta, pojdeme na cestu okolo sveta. Mat dieta nie je povinnostou kazdej zeny.
Neregistrovaný - sona, 28.11.2001 13:37
kedy prevazi?media,zvlast komercne,koli senzaciam predsa nebudu vysielat o ludskom "stasti",na tom sa neda zarobit ... a ak je povinnostou muza mat dieta?
Neregistrovaný - mato, 28.11.2001 14:32
podla mna je to otazkou slobodneho vyberu a rozhodnutia oboch.Nechcela by som mat rodicov, ktori ma maju ako "povinnost".Brrrr
Neregistrovaný - mirka, 28.11.2001 14:49
Myslim si, ze narodenie mojej dcery, i ked sprvu bola nezelana, bolo tym najkrajsim, co sa mi kedy stalo. Iste, tehotenstvo nie je nicim pohodlnym, ale bolo to moje psychicky snad najkrajsie obdobie. Tesila som sa na dietatko, pozorovala zmeny mojho tela a moj muz bol velmi mily a pozorny. Tehotenstvo boli, a veru mi aj vyhrkli slzy, ked sa mi na prsiach objavili napriek vsetkym opatreniam strie. Chvalabohu mam dedicne dane super telo, ktore sa rychlo po porode spamatalo, a vyzeram lepsie, ako moje bezdetne kamosky. Porod bol strasny, komplikovany, trvalo to 18 hod, a koncilo cisarskym, kedze bejby nechcelo von. Vobec som netusila, co ma caka, lebo som nechodila na predporodne kurzy. Okrem toho som mala horucku 40 stupnov, a zapchaty nos, nemohla som predychavat bolesti, bola som napojena na monitory a infuzie, nemohla som sa prechadzat alebo schulit do klbka. Ale ani mi to vtedy neprislo ako nejake utrpenie. A po porode uz vobec nie, ked som videla moje krasne dieta. Som mlada matka, rodila som v 22 rokoch, a nebola som extra na to pripravena, ale som rada, ze dcerenku mam, a chystam sa coskoro aj na dalsie tehotenstvo. <BR>Nevnucujem nikomu, ze je povinnost mat pokracovanie svojho rodu, len Vam chcem povedat, aka je krasna mokra pusinka od dietata a jeho slova: Teba lubim najviac na svete...
Neregistrovaný - evulik, 28.11.2001 15:54, evulik(`na`)pobox.sk
vdaka za krasny prispevok, blahozelam k stastnej rodinke a detickam, mozno sa raz budem moct pochvalit rovnakym nazorom, ktovie...
Neregistrovaný - sona, 28.11.2001 16:54
V casopise Eva bol o tom skvely clanok: Su stastne, bohate, su na vrchole karieri, majú skveleho muza a uzasny vztah. A ked sa ich spytate kedy budu mat rodinu, vyrovnane odpovedaju: Nikdy.<BR>Zeny maju deti castokrat preto, ze si to zela muz, rodina, okolie. A oni trpia, pretoze v skutocnosti ocakavali od zivota nieco ine.<BR><BR>Silvia, dakujem Vam, ze ste pomenovali moj strach z tehotenstva. Mozem sa s tym naucit zit, bojovat proti tomu. Aj ja totiz patrim k silnym zenam, ktore neznasaju, ak stratia nad sebou kontrolu.
Neregistrovaný - Lila, 28.11.2001 17:37, anonimka(`na`)pobox.sk
ja idem coskoro rodit druhy krat ale myslim,ze clanok nevystihuje moje pocity ci pri prvom, ci pri druhom tehotenstve. pri prvom tehotenstve som sa porodu vobec nebala, nevedela som do coho idem. pri druhom mi je pri pomysleni na to, co bude zle, hoci som mala porod lahky a kratky. ale nieje to strach o moje stihle telo, ani o strach zo staty sebakontroly, je to strach o to, ci bude male zdrave, ci budeme vediet skoordinovat nas zivot aj ako stvorica, ci bude porod rychly a netraumaticky a tak. <BR>to, ze porod boli je sice fakt, ale neni to na tehotenstve to podstatne. teda ja poznam iba pripady, kedy podobne myslienky boli iba okrajove.
Neregistrovaný - anonym, 28.11.2001 23:06
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!