lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Keď slabne vaša vôľa

  Spracoval(a) : Natália Križova
Dátum : 9.11.2001
späť
Späť

Poslať
 

Tradičná psychológia hľadá príčiny tzv. slabej vôle v negatívnych skúsenostiach z raného detstva. Dieťa, ktoré sa nezručne púšťa do nejakej činnosti a je za svoju nešikovnosť pokarhané alebo vysmiate, ľahko stráca sebadôveru. Každá nasledujúca činnosť už v sebe nesie potencionálne nebezpečenstvo: ,,A čo ak sa mi to nepodarí, zase sa mi vysmejú.“ Sklony očakávať porážku, ktoré sa zrodili v detstve, môžu byť v dospelosti dôvodom podvedomých, ale účinných blokád, keď nastáva čas vykonať nevyhnutné činnosti.
Nezávisle od teórií, kde ležia príčiny ,,slabej vôle“, existujú možnosti, ako ju posilniť. Najmä americkí psychoterapeuti dokazujú, že je to skutočne možné.

Cvičenie pre ľudí, ktorí majú ťažkosti zdržať sa nechcených činností
Začali ste napríklad chudnúť. Žiaľ, už hodinu vás mučí chuť kúpiť si a okamžite zjesť kúsok rozkošne sladkého zákusku. Vaša vôľa slabne.
1 Predstavte si, že zákusok už stojí pred vami. Vrhnete sa naň. Cítite v ústach jeho chuť. Konečne ste uspokojili svoju chuť na sladké. Cítite sa ako v siedmom nebi.
2 Teraz si predstavte, ako sa cítite po 10 minútach. V ústach ešte máte chuť zákusku, ale už nie je taká príjemná ako predtým. Cítite ľahkú nevoľnosť z prejedenia. Pri myšlienke na sladké sa vo vás dvíha nechuť.
3 Predstavte si, ako sa cítite po hodine. Naďalej ste prejedená, máte ťažký žalúdok. Ale čo je ešte horšie, ste nespokojná sama so sebou.
4 A teraz si predstavte, ako sa cítite po hodine, ak ste nepodľahli pokušeniu. Máte pocit ľahkosti, môžete s apetítom siahnuť po krajci celozrného chleba s plátkom šunky a paradajkou a radostne myslieť na to, že onedlho budete štíhlejšia. Môžete byť na seba pyšná. Určite už nemáte chuť na zákusok.
Psychoterapeuti tvrdia, že prelomiť slabú vôľu pomocou takýchto metód je po každom ďalšom ,,zmobilizovaní sa“ čoraz ľahšie a efekty premodelovania vlastného správania na seba nedajú dlho čakať.

Cvičenie pre ľudí, ktorí majú veľké problémy zmobilizovať sa k rozhodnej činnosti (situácia môže byť ľubovoľne zameniteľná). Keď vás napr. čaká upratovanie, ktoré nenávidíte a ku ktorému sa neviete odhodlať (môže to byť aj iná činnosť). Čas plynie, vaša nervozita narastá – a práca je naďalej nedotknutá.
1 Predstavte si, že ste s upratovaním už skončili. Teraz pohodlne sedíte v kresle a pred očami máte čistý, vyleštený priestor bytu. Nad vami už nič ,,nevisí“. Konečne máte čas voľne k dispozícii.
2 Teraz si predstavte, že uplynula hodina a vy ste sa upratovania ešte ani nedotkli. Uvedomte si, ako stúpla vaša nervozita a nespokojnosť so sebou. Predstavte si, že ste premárnili celú hodinu života, počas ktorej ste už mohli mať časť práce za sebou. Vcíťte sa do vlastnej nálady.
3 Opäť sa vráťte k prvému pocitu. Vychutnávajte ho – znova si predstavte čistučký byt a...okamžite sa pustite do práce. Na posilnenie si môžete vopred sľúbiť odmenu: ,,Keď skončím, pozriem si obľúbený seriál.“
P.S.
Tento americký systém ma zaujal skôr teoreticky ako prakticky. Ani raz sa mi nepodarilo premodelovať sa. Napíšte, ak vám to vyjde.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!