lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Zdravá Päťka ponúka bezplatné poradenstvo o správnej výžive

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 6.11.2006
späť
Späť

Poslať
 

Zdravá Päťka je projekt fungujúci úspešne od roku 2004, pričom jeho hlavným cieľom je hravou formou vštepovať deťom správne stravovacie návyky. Za dva roky navštívilo Školy ovocia a zeleniny spoločnosti Ahold vyše štyritisíc slovenských detí. Od polovice októbra funguje v rámci projektu bezplatná telefonická poradňa a na internetovej stránke Zdravej Päťky pribudla nová sekcia, poradňa pre správnu výživu detí s možnosťou využiť interaktívne konzultácie odborníkov - dietológov. Podľa detskej psychologičky Gabriely Herényiovej je nová poradenská sekcia pomocou pre všetkých, ktorí sa potrebujú zorientovať v zložitých otázkach zdravej výživy, hlavne detí.

Obezita sa stáva pandémiou
Zdravá Päťka je reakciou na rastúci počet obéznych detí. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie žije na svete vyše štvrť miliardy obéznych ľudí. Na Slovensku má nadmernú hmotnosť takmer polovica populácie, pričom hlavnou príčinou sú zlé stravovacie návyky. Najvypuklejšie sa tento negatívny trend prejavuje u detí a mládeže, u ktorých obezita stúpa rýchlym tempom. Približne 13 percent detí vo veku 7 až 11 rokov trpí obezitou. Podľa dlhodobých výskumov až štyri z piatich detí majú nadváhu i v dospelosti a až v 70 percentách prípadov obézni rodičia majú obézne aj deti.

Nesprávne zloženie stravy
Odborníčka na výživu, lekárka Katarína Babinská, vidí hlavné príčiny vzniku detskej obezity vo viacerých faktoroch. „Deti neraňajkujú, namiesto desiaty dostávajú od rodičov peniaze, za ktoré si kupujú sladkosti, jedia kaloricky bohaté večere, navyše tesne pred spaním,“ povedala K. Babinská. K ďalším príčinám patrí nadmerná konzumácia sladených nápojov, málo ovocia a zeleniny, energeticky bohatá strava s vysokým obsahom tukov a cukrov, nedostatok pohybu. Obezita sa stala vážnym problémom, proti ktorému bojujú nielen jednotlivci a rodiny, ale aj organizácie, firmy a štátne inštitúcie.

Zapojilo sa už štyri tisíc detí
Pred dvoma rokmi spoločnosť Ahold spustila projekt zameraný na správnu výživu detí, s názvom Zdravá Päťka. Inšpiráciou bol medzinárodný projekt s názvom FIVE A DAY, prízvukujúci dôležitosť častej konzumácie ovocia a zeleniny. Projekt Five a day a jeho rôzne obdoby sú v mnohých európskych krajinách podporované ministerstvami zdravia a zdravotníctva. Odborníci na zdravú výživu odporúčajú deťom konzumovať zeleninu a ovocie aspoň päťkrát denne. Projekt Zdravá Päťka sa zameriava najmä na žiakov prvého stupňa základných škôl a predškolákov. Formou hier a súťaží sa u nich snaží podnietiť pozitívny vzťah k ovociu a zelenine. Zo slovenských miest sa Zdravá Päťka zatiaľ realizovala v Bratislave, Košiciach, Považskej Bystrici a Trenčíne. „Za dva roky sa do Zdravej Päťky zapojilo vyše štyritisíc detí z viac ako 50 základných škôl a materských škôlok,“ uviedla manažérka projektu Petra Režná. V októbri a novembri putuje Škola Zdravej Päťky do  Spišskej Novej Vsi, záujem potvrdilo jedenásť lokálnych základných škôl.

Osvetu by potrebovali aj rodičia
Spoločnosť Ahold potvrdila, že záujem škôl je obrovský a samé sa hlásia do programu. Počas jeden a pol hodinovej zábavnej hodiny sa deti na oddelení ovocia a zeleniny netradičnou formou dozvedia o základoch zdravej výživy, objavujú svet vitamínov, učia sa poznávať rozdiely medzi ovocím a zeleninou a môžu tiež ochutnať netradičné druhy exotického ovocia.
Kontakt s deťmi a diskusie na tému zdravej výživy však majú význam nielen z hľadiska ich vzdelávania, ale sú prínosom aj pre odborníkov na výživu, ktorí sa od školákov dozvedajú, čo dostávajú od rodičov na desiatu, ako často jedia ovocie a zeleninu, pričom z reakcií detí je zrejmé, že hodiny zdravej výživy by potrebovali aj ich rodičia.

Čo ukazujú prieskumy Zdravej Päťky
V rámci hodín Zdravej Päťky deti vypĺňajú hravou formou jednoduchý dotazník zameraný na zmapovanie stravovacích zvyklostí. Z doteraz vyhodnotených, cca 1200 dotazníkov vyplýva, že až 12 percent detí nekonzumuje denne žiadne ovocie ani zeleninu. Tretina detí uviedla, že konzumuje 1 kus ovocia/zeleniny denne a iba 2 percentá detí v priebehu dňa skonzumujú 5 kusov, resp. porcií ovocia/zeleniny. Najčastejšie konzumované ovocie je jablko, na desiatu ho deťom dáva 41 percent mamičiek. Vyše polovica detí nahrádza desiatu rôznymi sladkosťami, mliečne výrobky má na desiatu menej ako 5 percent detí. Podľa dotazníkov Zdravej Päťky je najobľúbenejším ovocím melón, následne banán, jablko a jahody. Najobľúbenejšou zeleninou je mrkva.

Telefonická a internetová poradňa
Poradenské centrum Zdravej Päťky je novou iniciatívou projektu, vzniklo v spolupráci s odborníkmi na detskú výživu a psychológiu. Zmluvní špecialisti odpovedajú v pracovných dňoch od 8,00 do 16,00 na bezplatnom telefónnom čísle 0800 156 399 na otázky týkajúce sa správnej výživy detí. Otázky možno zadávať aj na internetovom portáli www.zdrava5.sk/poradna. On-line poradňu zastrešujú špecialisti na zdravú výživu v spolupráci s detským psychológom. Súčasťou stránky je dotazník, ktorý im umožňuje hlbšie preniknúť do situácie a navrhnúť optimálny spôsob, ako u detí formovať správne návyky v stravovaní, prípadne ako odstrániť nedostatky. Na rovnakú poradenskú linku v Českej republike, kde funguje od júna, sa týždenne obráti viac ako dvetisíc ľudí.

Ahold cíti spoluzodpovednosť
„Naša spoločnosť si ako veľký obchodný reťazec uvedomuje spoluzodpovednosť, ktorú má za zdravú výživu obyvateľstva,“ zdôraznila hovorkyňa Diana Chovancová Stanková. Pripravuje preto aj ďalšie aktivity, ktoré zákazníkom umožnia získať viac informácií o zelenine a ovocí v obchodoch Hypernova a Albert. Logom Zdravej Päťky sa napríklad budú postupne označovať všetky druhy ovocia a zeleniny, na ktorých budú popísané ich výživové hodnoty a obsah živín.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!