lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Katka Feldeková: „Snažím sa brať veci optimisticky.“

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 9.11.2006
späť
Späť

Poslať
 

Každá matka môže celé hodiny rozprávať o tom, koľko pozornosti a starostlivosti si vyžaduje jej dieťa. Výnimkou nie je ani mladá mamička, herečka a speváčka Katka Feldeková (28), dcéra spisovateľov Ľubomíra Feldeka a Oľgy Feldekovej. Jej dcérka Anička-šibalka je naozaj živé striebro, a tak sa jej Katarína venuje naplno a popri tom sa venuje svojej práci na javisku. Pred časom účinkovala v v kabaretnom divadle, v muzikáli Mníšky, v súčasnosti spieva a tancuje na scéne spolu s ostatnými protagonistami muzikálu Neberte nám princeznú a príležitostne vystupuje s kapelou Bratislavská káva. Od 14 rokov má cukrovku, používa inzulínovú pumpu a napriek mamičkovským starostiam a partnerským erupciám sa snaží rozdávať optimizmus, neváha pomôcť ľuďom v núdzi a priznáva, že na seba samú trochu zabúda. Vtedy dáva režimu diabetika na frak a zabúda na správnu životosprávu, ale hneď dodáva, že sa polepší.

Niekedy sa nestihnem najesť či zmerať si glykémiu. Historicky najlepšie hodnoty glykémií a glykovaného hemoglobínu som mala počas tehotenstva. Vtedy som sa snažila o dobrú kompenzáciu. Na cukrovku som myslela 24 hodín denne. Zrazu sa mi to nezdalo ťažké starať sa o seba. Jednoducho som nechcela mať choré dieťa. Cez poisťovňu som si vybavila 150 prúžkov do glukometra a naozaj som si neustále merala glykémie. Oplatilo sa to, pretože sa mi narodila zdravá dcérka. No hneď ako prišla na svet, som celú pozornosť presunula zase na ňu a je to tak už 3 roky.

Cukrovku ti zistili pred 12 rokmi, no dodnes, keď o tom hovoríš, sa chytáš za hlavu. Prečo?
Bola som už takmer v kóme, dehydrovaná a lekári z nemocnice v Trstenej sa chystali vyoperovať mi slepé črevo! Našťastie tam bol na stáži istý lekár z Bratislavy a celý počudovaný sa spýtal, prečo mi neodmerali hladinu cukru v krvi. Keď to spravili, hneď bolo všetko jasné. Nasadili mi inzulín, ja som sa prebrala z kómy a potom ma previezli do Bratislavy na Kramáre. Tam som pobudla pomerne dlhý čas a na ošetrujúci personál mám tie najlepšie spomienky. Naučili ma, ako si pichať inzulín, vysvetlili mi podrobnosti o diéte. Najviac ma ranilo, keď mi povedali, že nebudem môcť jesť žiadne sladkosti. Ja, ktorá som bola na sladkostiach priam odchovaná. Ako puberťáčka a čerstvá diabetička som sa búrila, naschvál som jedla sladké, nemerala som si cukor, kašlala som na všetko a výsledky boli katastrofálne. Ale postupne som pochopila, že keď má človek chorobu na celý život, musí sa o ňu zaujímať, aby si neurobil zle. Potom som sa už snažila.

Ako tvoju chorobu prijali doma, prípadne v škole?
Mama bola úplne hotová, pretože aj moja sestra bola v tom čase vážne chorá a ona akoby nechcela vidieť, že v jeden rok jej ochoreli dve deti. Nemali sme vtedy najľahšie obdobie, moje detstvo bolo dosť stresujúce, ale zvládli sme to. Na základnej škole som nemala veľa kamarátov. Celkovo mám na školu dosť zlé spomienky. Doma sa to všetko anulovalo vďaka štyrom perfektným súrodencom a rodičom, ktorí sa s nami vždy hrali. Ani na konzervatóriu som sa s cukrovkou veľmi nechválila. Nemôžem povedať, že ľudia z divadla sú netolerantní, ale nechcela som prerušovať kolektívny nácvik preto, že som sa potrebovala najesť.

V súvislosti s cukrovkou a reakciami okolia máš aj nemilé skúsenosti.
Som dosť precitlivelá, ale toľkokrát som sa stretla s ľuďmi, ktorí ma v negatívnom zmysle slova zaskočili svojou reakciou, že som si na to zvykla. Musela som, hoci som často mala slzy v očiach. Napríklad v časoch, keď pri vstupe do klubov robili veľké kontroly, či mladí ľudia nemajú pri sebe drogy, som si ja počas diskotéky odskočila na toaletu, pretože som si potrebovala pichnúť inzulín. Práve som si prikladala k telu ihlu, lebo vtedy ešte neboli inzulínové perá, keď mi zrazu do kabínky nechtiac vošlo nejaké dievča. Okamžite sa rozbehlo za vyhadzovačom a ten ma doslova vykopal z diskotéky von. Nepočúval moje vysvetlenia, že mám cukrovku a potrebujem inzulín. Vôbec ma nevnímal.

Ako sa k ľuďom v úzkych staviaš ty?
Každý má svoje starosti a malý záujem o problémy ostatných. Ľudia nie sú ochotní vypočuť si druhého, sú veľmi podráždení, nedotkliví, depresívne naladení. Ja si stále opakujem, že nie som na tom tak zle, aby som nad sebou plakala. Viem, aké mám problémy, ale tie má každý. Snažím sa brať veci optimisticky. Chcem pôsobiť pozitívne. Keď vidím, že niekto potrebuje pomoc, hneď sa zapojím. Raz som uprostred noci vymieňala pneumatiku na aute dvom cudzím štátnym príslušníkom, ktorí si nevedeli poradiť. Jedného deduška som vlastnou silou takmer odniesla domov. Ležal na ulici s dvoma nákupnými taškami. Možno bol podnapitý, ale aj tak som mu pomohla a mala som z toho dobrý pocit. Keď vidím niekoho padnutého na zemi, okamžite reagujem. Možno preto, že mám cukrovku. Hypoglykémia sa totiž niekedy podobá na opitosť a pre ľahostajnosť iných môže predsa niekto aj zomrieť!

Zdroj: časopis DIABETIK


Diskusia k článku:

:)) veľmi vtipný článok .....
Neregistrovaný - , 9.11.2006 09:17
Bodaj by takýchto článkov bolo ešte viac, aby ľudia pochopili, že cukrovka je vážna choroba...a nemýliť si ich s bezdomovcami a narkomanmi
Neregistrovaný - Bellezza, 9.11.2006 13:57
ten kto nezažil nepochopí drž sajj
Neregistrovaný - jaja, 9.11.2006 15:53
Mám syna diabetika, viem, o čom je reč. Lahostajnosť ma vzdy vytácala, odkedy je syn chorý, vytáca ma este viac.Vážim si snahu handicapovaných ludí zit uplne obycajny zivot, hoci pre nich je to podstatne tazsie, ako pre tých, ktorí sme zdraví. Vela stastia a nech zdravíčko slúži.
Neregistrovaný - kerol5, 9.11.2006 20:32
Obdivujem pani Feldekovú,jej húževnatosť a snahu pomáhať.Kiežby bolo takých ľudí na svete viac.
Neregistrovaný - , 23.11.2006 21:20
Ahoj Katka, v niektorych veciach sme podobne a to napriklad ze nie sme lahostajne voci druhym ludom. Raz som si vyvrtla v podchode na schodoch nohu a sedela som na schodoch dost dlho a ludia sa na mna iba pozerali a niektori ani to nie. Mysleli si ze som opita. Urcite si Ta pridem pozriet do divadla. Maj sa pekne a do zivota len to dobre.
Neregistrovaný - Lenka, 5.12.2006 18:22
Velmi ma tento clanok povzbudil sama mam Diabetis1 a viem aky mozu byt ludia netolerantni.Vela stastia do buducnosti pani Feldekova.
Neregistrovaný - Drita, 12.12.2006 08:41, demiri(`na`)aon.at
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!