lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako zvládať stres v období Vianoc ?

  Spracoval(a) : PhDr. Pavla Nôtová, Csc.
Dátum : 14.11.2006
späť
Späť

Poslať
 

Ak sa zamýšľame nad nastávajúcimi Vianočnými sviatkami, často si povzdychneme: „To zase bude stres!“ Používame toto slovo, bez hlbšej úvahy. Je pre nás stresom samotný fakt Vianoc? – to asi nie. Tak čo? Nákupy, blížiaci sa koniec roka s množstvom uzávierok, termínov? Alebo obava z toho ako dopadne Štedrovečerná večera, či stihneme „vyupratovať“ byt, nakúpiť darčeky, či sa budú páčiť. Môže to byť aj smútok, že s nami nebude ten koho sme najviac milovali...

Je dôležité ujasniť si, že samotné Vianoce nie sú stresom. Tým sa stávajú naše očakávania, predstavy. Takže nie je také ťažké zvládnuť Vianočný stres, treba si trocha poupratovať v hlave a v srdiečku. Na čom mi viac záleží - na poriadku alebo pohode doma? Nemôžem si nakúpiť a nachystať veľa vecí už v predstihu? Musím byť na to sama / sám? Čo môžem presunúť na deti, partnera, rodičov ?

Ako najjednoduchšia a najdostupnejšia metóda na zvládnutie Vianočného stresu sa javí urobiť si plán - zoznam nákupov, nevyhnutných činností, termínov a úloh. A samozrejme nechať si taký týždeň v rezerve - môžeme ochorieť, môže nás seknúť pri umývaní okien. Tiež by sme si mali položiť otázku čo je pre nás dôležité a čo môžeme oželieť. Fascinuje ma keď počujem: „Neviem ako stihnem to pečenie, už teraz som z toho nervózna“. A na otázku „Tak prečo nekúpite hotové pečivo?“ dostanem odpoveď: “Keď ja to tak rada robím“. Nehovoriac o upratovaní (musím to naozaj urobiť všetko sama ?), chystaní stromčeka na poslednú chvíľu a rôznych „rituáloch“, ktoré si nesieme z detstva a podobne.

Vianoce sa nie nadarmo nazývajú sviatky pokoja. Myslím, že tu je tá podstata. Pre niekoho pokoj znamená keď je ten všetok ten ruch, povinnosti, tradície za nami. Pre iného je najdôležitejšie, že sa stretne s rodinou a ostatné nie je podstatné. Problémom to býva v mladých manželstvách, vo viacgeneračných rodinách, ale predovšetkým tam kde chýba veľká dávka tolerancie, nadhľadu.

A na záver netreba zabudnúť, že Vianoce sú hlavne o emóciách. Takže dajme šancu pozitívnym emóciám (radosť, očakávanie, tajomno, spomienky...) a nezabúdajme, že možno niekde neďaleko je niekto sám, hladný, je mu zima a nemá nikoho. Lebo na jednej strane je viac radosti, ale na druhej aj smútku počas týchto dní. A je na nás, ako tohoročné Vianoce prežijeme, čím budú iné, čím každoročné.

PhDr. Pavla Nôtová, Csc., klinický psychológ PRO BIOS


Diskusia k článku:

mila pani psychologicka, cez vianoce stres nemusi byt vobec a nebude co zvladat, my sa vykasleme na zvyklosti, ideme na dovolenku a je "povtakoch"
Neregistrovaný - chachachavha, 16.11.2006 21:51
Kazdy rok sa velmi tesim na vianoce. Ci budem mat perfektne upratane, navarene, nakupene? O tom vobec nerozmyslam! Pre mna to nie je dolezite. Chcem si vychutnat spolocne chvilky so svojou rodinkou a nezatazujem sa ze na lustry je prach. To ozaj dolezite nie je. Pekne vianoce, vela pohody.
Neregistrovaný - , 23.11.2006 17:56
zabudla som uviest autora 17.56
Neregistrovaný - otazka a odpoved, 23.11.2006 17:57
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!