lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 4 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Streda, 17. Apríl, , Dnes oslavuje Rudolf
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Cukor nie je zlý, chce to len dostatok pohybu

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 10.11.2010
späť
Späť

Poslať
 

Je cukor zdraviu škodlivý ?

Mnoho ľudí sa nesprávne domnieva, že áno. Cukry si spájajú s predstavou obézneho človeka, ktorý stále pojedá sladkosti a zapíja ich presladenými drinkami. Pravdou je, že zvýšený príjem cukrov môže mať vplyv na váhu, stav zubnej skloviny, metabolický syndróm a ďalšie zdravotné problémy. Nie však všetky cukry sú zdraviu škodlivé. Naopak, v organizme majú sacharidy dôležitú funkciu krátkodobej zásoby energie, sú stavebným materiálom a takisto sú zložkou niektorých zložitejších látok, napr. nukleových kyselín a hormónov. Pre zachovanie  zdravia je dôležité vyvažovať príjem cukrov fyzickom aktivitou.

Zvýšený príjem sacharidov (cukrov) nemusí nutne spôsobovať obezitu, je dokonca preukázané, že štíhli ľudia priemerne skonzumujú viac cukru ako ľudia obézni. Najdôležitejšie je ale zladiť svoj jedálniček s celkový pohybom. Vyššia telesná námaha si zasa logicky žiada zvýšený príjem tekutín a živín, teda ja sacharidov.

 

Aké druhy cukrov existujú ?

Nie je cukor ako cukor. Rozlišuje cukry jednoduché alebo monosacharidy – obsahuje ich napríklad sladké pečivo, múčniky, zmrzliny a sladkosti vo všeobecnosti. Polysacharidy, teda zložené cukry sa nachádzajú v obilninách, strukovinách a celozrnných výrobkoch.

Cukry môžu byť rastlinného pôvodu, kam patrí fruktóza (v ovocí) a škrob (zemiaky a obilniny) a živočíšneho pôvodu ako je glykogén (mäso) a laktóza (mlieko, mliečne výrobky). Príjem jednoduchých cukrov si musíme pre udržanie telesnej hmotnosti strážiť, zložené by mali tvoriť 45-60 % z denného energetického príjmu.  Cukor prijímame ako vo forme sladkých nápojov, tak v potravinách. V prípade ľahšej stravy si môžeme dopriať sladký nápoj, ktorý doplní energetický príjem a energiu potom využijeme napríklad pri športových aktivitách. Tieto nápoje sú zdrojom rýchlej energie, potrebnej napríklad pre športových výkonoch alebo pri náročných stresových situáciách. Mimo iného majú totiž cukry pozitívny vplyv na psychiku a pôsobia antidepresívne, preto po nich často siahame pri náročnej duševnej práci.

 

 

Hlad je prezlečený smäd, alebo prečo treba dodržiavať pitný režim ?

Nie nadarmo sa hovorí, že hlad je prezlečený smäd. Na pitný režim nesmieme zabúdať a nezáleží na tom, v akej podobe nápoje prijímame. Približne 20 % tekutín telo získava z potravín, ktoré počas dňa zjeme, zvyšných 80 % sa dopĺňa vo forme pitného režimu, teda vody a iných nápojov. Tento pomer sa u každého líši, podľa zloženia jedálnička každého človeka.  Ak napríklad často jeme šaláty a polievky, získame z potravín viac ako 20% tekutín. Ak naopak dávame prednosť pečivu, pečenému mäsu a pod., musíme zvýšiť prísun tekutín vo forme vody a nápojov.  Vodu však obsahuje i ovocie, zelenina alebo ochutené nápoje, ktoré voda tvorí až z 90%. A pravdou je, že najviac vypijeme tekutín, ktoré nám chutia. Ak sú to rôzne ochutené nápoje, nie je ich príjem na škodu, no nesmieme samozrejme zabúdať na dostatok pohybových aktivít.

A vice versa, pri zvýšenej fyzickej aktivite nemôžeme zabúdať na dostatočný príjem tekutín. Nedostatočná hydratácia totiž vedie k zníženej výkonnosti organizmu, únave, bolesti hlavy a dlhodobo môže spôsobiť aj vážne problémy s ľadvinami alebo vznik močových kameňov.

 

 

Lekárska štúdia

Vplyvom cukrov na zdravie sa zaoberalo niekoľko lekárskych štúdií, ktoré boli uskutočnené v rokoch 1995 - 2006. Výsledky štúdií, týkajúcich sa vysokej obezity, nepreukázali priamu súvislosť medzi hodnotou BMI a príjmom cukru. Zvýšená konzumácia cukru môže mať na obezitu vplyv, ale tá závisí aj od ďalších faktorov.  Energetický príjem bežného človeka by sa mal zo 6-20 % skladať z jednoduchých cukrov. Metabolický syndróm je spôsobený dlhodobým nadmerným príjmom jednoduchých cukrov v množstvách viac ako 40-50% denného energetického príjmu.

 

V troch lekárskych štúdiách (Gibson, 1996; Fletcher, 2004; Drummond, 2004) bol skúmaný vzťah medzi obezitou a cukrami. Tieto štúdie medzi nimi nenašli žiadnu priamu súvislosť.

V štúdií Gibson boli predmetom skúmania ľudia s rôznym príjmom cukrov a tukov a s rôznym BMI.  Zistilo sa, že muži s vyšším BMI majú vysoký príjem tukov a nízky príjem cukrov.

Naopak muži s nižším BMI majú vyšší príjem cukrov. U žien sa nič podobné nepreukázalo. Štúdia Fletcher sa zamerala na 11-12 ročné deti a porovnávala výsledky s predošlými štúdiami.

 

Táto štúdia ukázala, že príjem cukrov nie je hlavnou príčinou obezity. Väčšie nebezpečenstvo ako cukry predstavujú tuky, ktoré sú kaloricky výdatnejšie. Prevenciou proti obezite je najmä dostatok pohybu, vyvážená pestrá strava a dostatočný príjem tekutín. 

 

Na záver prikladáme dva prehľady toho, koľko vody obsahujú rôzne druhy potravín a nápojov a koľko tekutín by sme mali denne prijať:

 

Typ pokrmov a nápojov  

Množstvo vody

voda, čaj, káva, nápoje so zníženým obsahom cukru, športové nápoje, malinovky, light nápoje, zeleninové šťavy

90- 100%

mlieko, nealkoholické nápoje a malinovky, ovocné džúsy a šťavy, ovocné nápoje

80 - 90%

ovocie a zelenina

70- 85%

syr

40- 50%

obilniny, ryža a cestoviny

65- 90%

chlieb a ostatné pečivo

30- 45%

Cereálie

2- 5%

Ryby a morské plody

70- 80%

Hovädzie, hydinové, jahňacie, bravčové a teľacie mäso

45- 65%

Chipsy, praclíky, sušienky, krekry, popcorn, sušené ovocie

1- 10%

Orechy a semená

1- 5%

Zdroj: Hydration: Fluids For Life (ILSI 2004)

 

Vekové kategórie

Odporúčaný príjem vody

Batoľatá

 

0 – 6 mesiacov

0,7 l (materské mlieko)

7 – 12 mesiacov

0,8 l vody celkom (z materského mlieka a z jedla a nápojov celkom); z toho 0,6 l z nápojov

Deti

 

1-3 roky

1,3 l vody celkom;  z toho 0,9 l z nápojov

 

4-8 roky

1,7 l vody celkom;  z toho 1,2 l z nápojov

 

Dospievajúci

Muži

Ženy

9-13 rokov

2,4 l vody celkom;  z toho 1,8 l z nápojov

2,1 l vody celkom;  z toho 1,6 l z nápojov

14-18 rokov

3,3 l vody celkom;  z toho 2,6 l z nápojov

2,3 l vody celkom;  z toho 1,8 l z nápojov

Dospelí

Muži

Ženy

19-70+

3,7 l vody celkom;  z toho 3 l z nápojov

2,7 l vody celkom;  z toho 2,2 l z nápojov

Poznámka:  voda celkom zahŕňa príjem vody z celkového množstva pokrmov a nápojov, ktoré tele denne príjme

 

Zdroj: Institute of Medicine of the National Academies of Sciences 2004

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!