lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
ŠKODA ODPORÚČA: JAZDITE BEZPEČNE AJ V ZIME

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 17.11.2010
späť
Späť

Poslať
 

Mnoho slovenských motoristov každoročne podcení prípravu vozidla na zimnú sezónu a odkladá prezutie pneumatík na poslednú chvíľu. Odborníci ŠKODA AUTO preto pripravili pre motoristov odporúčania a tipy, ako včas a správne pripraviť automobil na zimu. Včasným prezutím vozidla na kvalitné zimné pneumatiky tak môžu ovplyvniť bezpečnosť jazdy a predísť zbytočným nepríjemnostiam na cestách. 

 

„Veľa slovenských vodičov každý rok podcení význam včasného prezutia zimných pneumatík a čaká, kým napadne prvý sneh. Jazda s nesprávnymi pneumatikami má pritom výrazný vplyv na bezpečnosť. Preto vodičom ponúkame užitočné rady, ako sa pripraviť na jazdu na zimných cestách. Prípadným komplikáciám sa môžu vyhnúť aj včasnou návštevou autorizovaných servisov, ktoré garantujú odbornú prehliadku automobilu a ponúkajú široký výber originálnych diskov a kvalitných zimných pneumatík,“ hovorí Robert Baumgartner, konateľ ŠKODA AUTO Slovensko.

 

Zimné pneumatiky sú súčasťou povinnej zimnej výbavy. Na Slovensku zákon stanovuje povinné používanie zimných pneumatík od 15. novembra do 31. marca, pokiaľ je na vozovke súvislá snehová alebo ľadová vrstva. Za porušenie hrozí pokuta až do výšky 60 € alebo dokonca zákaz jazdy. Vodiči sa môžu vyhnúť prípadným nepríjemnostiam na ceste aj včasnou návštevou autorizovaných servisov, ktoré zaručujú odborný prístup podľa najnovších smerníc a pokynov výrobcu a zároveň ponúkajú široký výber originálnych diskov a zimných pneumatík. Kvalitné zimné pneumatiky sú zárukou maximálnej bezpečnosti pri dodržiavaní základných zásad jazdy na klzkej vozovke. 

 

Pred jazdou na zimných cestách

Vodičom odporúčame namontovať pneumatiky včas pred začiatkom zimy, už v priebehu októbra,            a nechať ich na vozidle až do konca marca. Zimné pneumatiky musia byť na všetkých nápravách. Nové pneumatiky je nutné zabehnúť, pretože optimálne vlastnosti získavajú asi po 300 km. Rovnako dôležitá je kontrola prípadného poškodenia, ako aj vyváženie použitých zimných pneumatík pred opätovným namontovaním a následná kontrola tlaku v nových či použitých pneumatikách niekoľkokrát počas zimy.

 

Prečo zimné pneumatiky a kedy ich prezuť 

Zmes zimných pneumatík je mäkšia ako pri letných, a tým si zachováva oveľa lepšiu priľnavosť k vozovke aj pri teplotách pod +7 °C. Jazda na zimných pneumatikách je nutná, keďže priemerná teplota v zime dosahuje +3 °C a brzdná dráha pri zimných pneumatikách je podstatne kratšia.

Použitie zimných pneumatík sa odporúča pri klesnutí teplôt pod +7 °CPodľa dlhodobých meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu klesá priemerná teplota na celom území Slovenska pod +7 °C od začiatku novembra do konca marca. Zimné pneumatiky zvyšujú pri teplotách pod +7 °C bezpečnosť, pretože majú oproti letným pneumatikám väčšiu adhéziu na snehu a ľade a vyššiu adhéziu aj na suchej a studenej vozovke. Ďalej udržujú lepšiu stabilitu pri prejazde zákrutami a majú podstatne kratšiu brzdnú dráhu.

 

Sledujte hĺbku dezénu

Podľa rozsiahlych výskumov nemeckých organizácií TŰV a Dekra je príčinou takmer každej druhej dopravnej nehody nedostatočná hĺbka dezénu pneumatík. Minimálna hĺbka dezénu 1,6 mm, ktorú u nás stanovuje  legislatíva, je podľa skúseností príliš nízka. Nová pneumatika pre osobné vozidlá má obvykle hĺbku dezénu cca 8 mm. Jazdné vlastnosti pneumatiky sa  zhoršujú v priamej úmere k znižujúcej sa hĺbke dezénu. Ak teda vodiči jazdia s pneumatikami s hĺbkou dezénu na zákonnej hranici 1,6 mm, používajú     z 80 % opotrebovanú pneumatiku. Tomu zodpovedajú aj zhoršené jazdné vlastnosti a znížená bezpečnosť hlavne pri jazde na mokrej vozovke.

Pokiaľ je hĺbka dezénu pri zimných pneumatikách nižšia ako štyri milimetre, odporúčame motoristom zakúpiť celú novú sadu pneumatík. V prípade, že hĺbka dezénu na zimných pneumatikách klesne pod túto hranicu, záber a brzdný výkon na snehu sa výrazne zhoršia.

 

V zime je riziko nehody 6x vyššie!

Často stačí len jediný deň s prvým snehom, aby spôsobil dopravný chaos a každý nesprávne obutý automobil sa stáva neovládateľný a nebezpečný. Štatistiky dokazujú, že 55 % všetkých dopravných nehôd sa stane na zimných vozovkách. Škoda preto odporúča dodržiavať pravidlo štyroch:

  • používajte zimné pneumatiky na všetkých kolesách
  • používajte zimné pneumatiky s minimálnou hĺbkou dezénu mm
  • používajte zimné pneumatiky na vozidle po dobu najmenej zimných mesiacov
  • používajte zimné pneumatiky najdlhšie sezóny


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!