lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Raňajkujú vaši predškoláci?

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 5.11.2012
späť
Späť

Poslať
 

Raňajky sú nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu. Aj keď odborníci stále upozorňujú na ich dôležitosť, prieskum v rodinách s deťmi potvrdil, že až 37 % detí vo veku 2-7 rokov takmer vôbec neraňajkuje! Práve deti ranné doplnenie energie po nočnom spánku nevyhnutne potrebujú. Čo teda raňajkujú naše deti a raňajkujú vôbec? Podľa prieskumu slovenské deti obľubujú sladké raňajky – jogurty, sladké pečivo, alebo rôzne cereálie s mliekom. Našťastie párky a chlebík vo vajíčku už nie sú také bežné, dnešné deti raňajkujú mliečne produkty, musli a oriešky a teplé raňajky. K tomu už len šálka čaju, alebo kakaa a hor sa do školy a do škôlky!

Slovenské deti, ktoré pravidelne raňajkujú (63%) obľubujú mliečne produkty (25%), ale aj müsli s orieškami (17%). Ovocie na raňajky jedávajú len 4% detí. Deti prirodzene preferujú najmä sladké raňajky (39%) – slané raňajky vyhľadáva len 12% z nich. Aj keď takmer polovica detí pije na raňajky čaj, alebo mlieko (22%) a kakao (16%), stále sa nájdu deti, ktoré ráno nepijú nič (10%).

Raňajky od ocka?

Raňajky v slovenských rodinách pripravujú najmä mamičky (81%). Ockovia sa do prípravy ranného jedla vôbec nehrnú – len 7% z nich pravidelne pomáha pri ich príprave. Mamičky si naopak neváhajú  privstať, aby všetko pripravili a stihli sa naraňajkovať. Príprava im zvyčajne trvá maximálne 10 minút (45%), za 5 minút to zvládne asi tretina mamičiek. Nájdu sa aj deti (8%), ktoré si raňajky zvládnu pripraviť samé, ale sú to skôr dievčatá ako chlapci. 

Až 77 % rodičov si uvedomuje, že zdravé a vyvážené raňajky sú pre deti dôležité. Čo by teda nemalo chýbať na detskom raňajkovom stole? Nutricionistka Lucie Ružičková hovorí: ,,Vyvážené raňajky by mali obsahovať celozrnné cereálie, bielkoviny, ovocie, alebo zeleninu a nápoj. Bielkoviny to sú najmä mliečne výrobky ako tvaroh, jogurt, tvrdé syry, alebo vajíčka, či kvalitná hydinová šunka. Celozrnné cereálie napr. vo forme celozrnného pečiva, musli, alebo obilnej kaše. Nezabúdame na  čerstvé ovocie, alebo zeleninu a samozrejme vhodný nápoj. Doplniť tekutiny je vhodné nesladeným ovocným čajom, mliekom, vodou, zriedenou čerstvou ovocnou šťavou bez cukru, alebo kvalitným ovocným džúsom zriedeným s vodou“.

Raňajkovanie bez stresu

Rána bývajú často hektické, ale aj napriek zhonu sa rodičia snažia, aby deti mali na raňajky dostatok času. Ak sa to čo len trošku dá, preferujú spoločné raňajky, lebo sú dôležité aj pre utuženie rodinných vzťahov. Deti majú na raňajky v bežný deň približne 5 – 10 minút. Je to málo, alebo dosť na pokojné raňajky? Detská psychologička Renáta Faltýnová radí: „Nie je jednoduché si každé ráno vyhradiť čas na pokojné raňajky. Hlavne u menších detí a tých, ktoré nastupujú do škôlky, alebo do školy musíte počítať s časovou rezervou. Deti si potrebujú zvyknúť na ranné procedúry. Ak dieťa nemá problém s jedlom, môže mu 10 minút stačiť. Deťom, ktoré sú pomalšie a vyberavejšie, treba dať viac času a je potrebné aj prispôsobiť množstvo jedla – zamerajte sa na menšie, ale výživnejšie porcie“. Premýšľate nad tým, ako deťom vstávanie spríjemniť? Skúste ráno začať pesničkou, ktorú pre malých spachtošov pripravil Brumík. Veselá pesnička a krátka Brumíkova rozcvička sú zaručený recept aj na najväčších sedmospáčov. Brumíkov ranníček aj s veselým videom nájdete na www.brumik.sk/brumikuv-vstavacek/.

 

Nie som ráno hladný!

Mamičky vedia, že vyvážené raňajky sú pre deti dôležité. Napriek tomu viac ako tretina detí do 7 rokov neraňajkuje. Dôvodom je pravdepodobne ranný stres, zhon a nedostatok času. Nutricionistka upozorňuje: „Nie nadarmo sa hovorí, že raňajky sú základom dňa. Mali by pokryť približne 20-25% celkovej dennej potreby energie. Deti, ktoré neraňajkujú sa dopoludnia ťažšie sústredia, bývajú rozptýlené a nemajú dostatok energie “. Niektoré deti však odmietajú raňajkovať – čo potom? Detská psychologička R. Faltýnová: „Ak dieťa nechce vôbec raňajkovať, skúste to postupne – najprv mu pripravte teplý nápoj (kakao, alebo čaj). Potom postupne pridávajte malé porcie jedla (kúsok ovocia, pečiva) a takto sa časom prepracujete k normálnym porciám. Škôlkárov môžete motivovať raňajkovým kalendárom, kam budú dostávať za odmenu pečiatky, alebo nálepky“.

 

Rýchle, chutné a vyvážené raňajky s Brumíkom

Na raňajky s BeBe Brumíkom Raňajkovým sa tešia všetky deti aj ich mamičky! Detičky milujú hravé raňajky v tvare obľúbeného medvedíka a vôbec ich nebude treba do raňajok nútiť. Mamičky vďaka Brumíkovi hravo zvládnu prípravu raňajok, ranný zhon a malých spachtošov. Mäkké piškótové pečivo s prídavkom celozrnnej múky a tvarohovo – ovocnou plnkou, doplnené jogurtom, kúskom ovocia a vhodným nápojom, napríklad čajom spĺňa požiadavky na chutné, vyvážené a jednoduché raňajky. Brumík Raňajkový neobsahuje farbivá ani konzervačné látky. Oproti štandardnému Brumíkovi desiatovému je o 50% väčší a obsahuje tvarohovo – ovocnú plnku. Vďaka týmto atribútom si ho spotrebitelia zvolili za Najlepšiu novinku v kategórii pečiva v programe Voľba spotrebiteľov 2012. Ochutnajte aj vy Najlepšiu novinku roka 2012!

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!