lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Chronická obštrukčná choroba pľúc

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 12.11.2012
späť
Späť

Poslať
 

·      Chronická obštrukčná choroba pľúc postihuje asi každého desiateho človeka nad 40 rokov.

·      Najrozšírenejšie je toto ochorenie v krajinách, v ktorých veľká časť populácie fajčí.

·      Každoročne na CHOCHP zomierajú celosvetovo asi 3 milióny ľudí, každú hodinu je to asi 250 ľudí.

·      Podľa údajov WHO je CHOCHP štvrtou najčastejšou príčinou smrti (po srdcovom infarkte, mozgovej mŕtvici a akútnych pľúcnych infekciách).

·      Na CHOCHP umiera viac ľudí, ako na rakovinu, no napriek tomu jej verejnosť venuje omnoho menšiu pozornosť.

·      Najzávažnejším faktorom, ktorý výrazne zvyšuje riziko vzniku CHOCHP, je fajčenie.

·      Najčastejšími príznakmi CHOCHP sú chronický kašeľ, vykašliavanie hlienu a dýchavičnosť.

·      Dopad CHOCHP je možné znížiť vyhýbaním sa rizikovým faktorom, včasnou diagnostikou a dostatočnou liečbou, ktorá dokáže spomaliť rozvoj ochorenia a pomôcť pacientom cítiť sa lepšie.

·      CHOCHP nie je možné úplne vyliečiť. Liečba však dokáže zmierniť alebo odstrániť príznaky ochorenia, znížiť frekvenciu a závažnosť vzplanutí choroby, zlepšiť celkový zdravotný stav a zvýšiť toleranciu fyzickej záťaže, čím zároveň zvyšuje kvalitu života pacienta.

 

Čo je chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP)

Chronická obštrukčná choroba pľúc je ochorenie, pri ktorom sa dýchacie cesty zužujú, čím sa v nich zároveň znižuje prietok vzduchu a vznikajú problémy s dýchaním. Toto zúženie je dôsledkom dlhodobého a opakovaného zápalu dýchacích ciest, deštrukcie a zjazvenia pľúcneho tkaniva a/alebo rozdutia pľúc - emfyzému. Základným znakom ochorenia je progresia – priechodnosť dýchacích ciest sa postupne zhoršuje, najmä počas výdychu.

 

Chronickej obštrukčnej chorobe pľúc je možné predchádzať, keďže jej najčastejšou príčinou je fajčenie alebo vdychovanie iných škodlivín (plynov, prachu...). Prejavuje sa problémami s dýchaním a kašľom, najmä ráno. Pri CHOCHP nastáva čiastočné alebo úplné upchatie niektorej časti dýchacích ciest hlienovo-hnisovým hlienom, kvôli čomu vzniká pretrvávajúca dychová nedostatočnosť.

 

CHOCHP je život ohrozujúce ochorenie, pokiaľ sa nezačne včas a správne liečiť. V súčasnosti už existujú účinné možnosti liečby, ktoré prinášajú úľavu od príznakov a ovplyvňujú priebeh ochorenia. CHOCHP je teda liečiteľná, nedá sa však zvrátiť a poškodenie pľúc, ktoré už spôsobila, sa už nikdy nedá celkom vyliečiť. Preto je veľmi dôležité, aby pacienti vyhľadali lekára včas a začali sa účinne liečiť čo najskôr. 

 

Ako vzniká CHOCHP

Faktorom vzniku a vývoja CHOCHP sú zápalové zmeny vyvolané dlhodobým vdychovaním inhalačných škodlivín. Príčinou ochorenia je v 80 % prípadov fajčenie (aj pasívne), medzi ďalšie možné vyvolávajúce faktory patrí vdychovaný prach a iné nečistoty z ovzdušia alebo prostredia.

 

Ľudské telo reaguje všeobecne na poškodenie zápalom. Ak poškodenie trvá dlho a intenzívne, zápal sa nikdy nevyhojí bez následkov, ale vzniká jazva s väzivovou prestavbou pôvodného tkaniva. Takéto zmeny sa odohrávajú v prieduškách a pľúcach pri ich dlhodobom poškodzovaní vdychovaním škodlivín či pôsobením alergénov. Škodliviny prítomné vo vdychovanom vzduchu vedú k aktivovaniu obranných buniek, ktoré majú za úlohu pohlcovať a zneškodňovať vdychované škodlivé látky či alergény. Tie priťahujú do miesta poškodenia biele krvinky, ktoré sa hromadia v stene dýchacích ciest a prenikajú aj do hlienu. Pri CHOCHP dochádza k nadprodukcii hlienu, zhrubnutiu steny a strate rozťažnosti malých dýchacích ciest. Môže dochádzať ku kolapsu dýchacích ciest počas výdychu a predĺženiu fázy výdychu. Vdychovaný vzduch sa nevyprázdňuje dostatočne a hromadí sa v okrajových častiach pľúc (hovoríme o tzv. air trappingu)

 

Rizikové faktory ochorenia

Chronická obštrukčná choroba pľúc môže postihnúť kohokoľvek, no najčastejšie hrozí ľuďom, ktorí:

a)  Fajčia: Fajčenie je jednoznačne najvýznamnejším rizikovým faktorom a najčastejšou príčinou vzniku CHOCHP. Výstelku dýchacích ciest cigaretový dym poškodzuje a spôsobuje v nich zápal. Čím viac človek fajčí, tým vyššie je riziko. Na CHOCHP v priemere ochorie asi každý šiesty fajčiar, ktorý denne vyfajčí 20 cigariet a každý štvrtý spomedzi tých, ktorý vyfajčia denne 2 škatuľky cigariet. Vo všeobecnosti majú všetci fajčiari riziko vzniku CHOCHP asi 1:10 až 1:4. Ľudia, ktorí nikdy nefajčili, len zriedka ochorejú na CHOCHP, i keď aj pasívne fajčenie je rizikovým faktorom.

b) Pracovali v prašnom prostredí alebo pri práci vdychovali chemikálie

c)  Sú starší ako 40 rokov

d) Vdychujú/vdychovali dym z dreva alebo biopaliva pri varení alebo vykurovaní vo vnútri

e)  majú príznaky typické pre CHOCHP

 

Prevencia

CHOCHP nie je zvrátiteľné ochorenie a poškodené pľúca už nikdy nebudú celkom zdravé. Dá sa však účinne predchádzať tomu, aby vôbec vzniklo. Možnosti prevencie súvisia s ovplyvnením rizikových faktorov, ktoré rozvoj ochorenia spôsobujú:

 

·      Vyhýbajte sa prašnému a zadymenému prostrediu

·      Prestaňte fajčiť Je to to najdôležitejšie, čo človek musí pri prevencii CHOCHP urobiť. Ideálne je skoncovať s fajčením skôr, ako stihne pľúca poškodiť. No aj keď človek prestanete fajčiť vo včasnejších štádiách CHOCHP, môže to významne ovplyvniť postup ochorenia a jeho prognózu do budúcnosti. V niektorých prípadoch dokonca ani nie je nutná liečba.  O najvhodnejšom a najúčinnejšom spôsobe odvykania sa môže každý poradiť v poradniach na odvykanie od fajčenia, ktoré pôsobia na celom Slovensku, alebo so svojím lekárom.

 

Príznaky CHOCHP

Mnohí ľudia pociťujú príznaky CHOCHP, no nevenujú im pozornosť, kašeľ pripisujú prechladnutiu, svoje problémy s dýchaním považujú za prirodzenú súčasť starnutia. Zľahčovanie príznakov a podceňovanie ochorenia však môže spôsobiť, že lekára vyhľadajú príliš neskoro, v štádiu nezvratných závažných zmien na pľúcach. Preto by mal každý z nás spozornieť, ak sa uňho objavia tieto príznaky:

·      Kašeľ – obyčajne je prvým príznakom ochorenia. Väčšinou ide o produktívny kašeľ s vykašliavaním hlienov. Spočiatku sa objavuje a potom opäť vymizne, no ako ochorenie postupuje, kašeľ je stále trvalejší – chronický. Väčšina pacientov ho spočiatku považuje za bežný „fajčiarsky kašeľ“ a až závažnejšie príznaky ich donútia zvýšiť pozornosť.

·      Dýchavičnosť a chrapot – Dýchavičnosť je najčastejším dôvodom, prečo ľudia s CHOCHP vyhľadajú lekára a je aj hlavnou príčinou invalidity a vzniku úzkosti. Obyčajne má pacient pocit, že nemôže úplne vydýchnuť. Ako dôsledok opakovaného zápalu a/alebo rozdutia pľúc totiž vzniká zúženie, ktoré sa prejavuje poruchou priechodnosti dýchacích ciest a obmedzením prúdenia vzduchu v dýchacích cestách. Zo začiatku sa problémy s dýchaním objavujú len po námahe, napríklad pri chôdzi do schodov. Postupne sa však zhoršujú a môžu spôsobiť významné ťažkosti, najmä ak človek ďalej fajčí.

·      Hlieny – poškodené dýchacie cesty produkujú omnoho viac hlienov ako zdravé a pri CHOCHP kašeľ obyčajne sprevádza vykašliavanie veľkého množstva hlienov počas dňa.

·      Infekcie hrudníka – vírusové aj bakteriálne infekcie sú u pacientov s CHOCHP častejšie a majú ťažší priebeh. Problémy s dýchaním a kašeľ sa môžu pri prebiehajúcej infekcii zhoršiť a aj množstvo vykašľaných hlienov je vyššie ako obyčajne. Hlieny majú pri infekcii obyčajne žltú alebo zelenú farbu. Najvyššie riziko infekcií hrozí v zimných mesiacoch.

·      Cyanóza – modrofialové zafarbenie kože a slizníc, ale tiež pier, jazyka, líc či spojoviek. Koža, najmä na končatinách, je zároveň teplá.

·      Mimopľúcne prejavy CHOCHP – poruchy funkcie srdcovocievneho systému, endokrinného systému, svalového a kostrového aparátu. Pri ťažkej forme CHOCHP výrazne trpí výživa a dochádza k veľkému poklesu telesnej hmotnosti, najmä na úkor kostrového svalstva.

·      Iné prejavy – napr. únava, opuchy členkov...

 

Prejavy podľa štádia ochorenia

Ľahké štádium CHOCHP: objavuje sa častý kašeľ, občas sprevádzaný vykašliavaním hlienu. Pacient môže pociťovať dýchavičnosť pri ťažšej fyzickej práci alebo rýchlejšej chôdzi.

 

Stredné štádium CHOCHP: Kašeľ je závažnejší a častejší a je sprevádzaný vykašliavaním hlienu. Pacient obyčajne pociťuje dýchavičnosť pri ťažšej práci alebo rýchlejšej chôdzi a môže mať problém s vykonávaním bežných domácich prác či fyzických aktivít. Môže sa ťažšie zotavovať z bežného prechladnutia či infekcie dýchacích ciest.

 

Závažné štádium CHOCHP: Pacient kašle takmer neustále a vykašliava veľké množstvo hlienu. Má ťažkosti s dýchaním počas dňa aj v noci. Zotavovanie z infekcie či prechladnutia môže trvať niekoľko týždňov. Pacienti už nie sú schopní chodiť do práce ani vykonávať bežné domáce práce. Nedokážu vyjsť po schodoch a aj pohyb po miestnosti im spôsobuje ťažkosti. Veľmi rýchlo sa unavia.

 

Exacerbácie

CHOCHP môže niekedy prebiehať takmer bez príznakov, no inokedy sa môže prejaviť náhlym prepuknutím prejavov – vtedy hovoríme o tzv. exacerbáciách ochorenia. Počet exacerbácií stúpa so štádiom ochorenia, no u väčšiny pacientov je možné ich vznik a priebeh ovplyvniť liečbou. Niekedy môže náhle prepuknutie príznakov spôsobiť nezvratný pokles pľúcnych funkcií. Príčinou exacerbácií môžu byť infekcie dýchacích ciest, ale aj znečistené ovzdušie, fajčenie a nesprávna životospráva.

 

Mám CHOCHP?

Zodpovedanie niekoľkých jednoduchých otázok môže človeku napovedať, či trpí CHOCHP. Pokiaľ odpovie „Áno“ na 3 alebo viac otázok, mal by požiadať svojho lekára o vyšetrenie pľúcnej funkcie.

  1. Fajčíte alebo ste v minulosti fajčili?
  2. Zadýchate sa rýchlejšie ako vaši rovesníci?
  3. Kašlete niekoľkokrát denne?
  4. Vykašliavate každý deň hlieny, aj keď nie ste chorý?
  5. Máte viac ako 40 rokov?
  6. Robí vám problém vykonávať bežné činnosti bez toho, aby ste sa zadýchali?
  7. Bráni vám pocit nedostatočného dychu rozprávať počas rýchlejšej chôdze?

 

 

Diagnostika

Správne a včas diagnostikovať CHOCHP môže byť niekedy problematické. Jej prejavy totiž často samotní pacienti považujú za prejav starnutia a takmer nenápadne prechádzajú až do závažných štádií choroby bez návštevy lekára.

Vyšetrenie na CHOCHP by mal podstúpiť každý pacient, ktorý pociťuje dýchavičnosť, má chronický kašeľ alebo vykašliava hlien a bol vystavený rizikovým faktorom ochorenia.

 

Anamnéza

Prvé podozrenie na CHOCHP lekári získavajú pri zbere údajov o pacientovi – o jeho kašli, o vykašliavaní, dýchavičnosti, lekár tiež zisťuje, v akom prostredí je pacient zamestnaný, v akom kvalitnom ovzduší sa pohybuje a skúma aj anamnézu fajčenia – za rizikové sa považuje viac ako 10 balíčko-rokov (= počet cigariet za deň x počet rokov fajčenia  : 20 ) a tzv. smoking index viac ako 200 (= počet cigariet za deň x počet rokov fajčenia).

 

Spirometria

Základným vyšetrením pri diagnostike CHOCHP je spirometria – meranie vitálnej kapacity pľúc vyšetrením úsilného výdychu. Spirometria udáva viacero parametrov a pri CHOCHP sú dôležité 2:

·      Množstvo vzduchu vydýchnutého za 1 sekundu  - označuje sa ako FEV1 a hovoríme aj o tzv. úsilnom sekundovom výdychu. Pri CHOCHP je hodnota menšia ako 80 % normy.

·      Celkové množstvo vzduchu vydýchnuté pri jednom výdychu  - označuje sa FVC, ide o tzv. úsilnú vitálnu kapacitu.

Pri diagnostike CHOCHP sa počíta pomer medzi FEV1 a FVC – pokiaľ je hodnota nízka, dýchacie cesty sú zúžené (pri CHOCHP je FEV1/FVC menej ako 80 %). Hodnota FEV1 potom napovedá, o aký závažný stupeň CHOCHP ide. Kapacitu pľúc ovplyvňuje vek, pohlavie a výška, preto sa výsledky porovnávajú s priemernými hodnotami ľudí v rovnakej skupine.

 

Zobrazovacie metódy

RTG pľúc – pomáha odhaliť príznaky CHOCHP a vylúčiť iné pľúcne ochorenia, napr. rakovinu

CT vyšetrenie pľúc – vykonáva sa v nejasných prípadoch, najmä tzv. HRCT (High Resolution Computer Tomography – CT s vysokým rozlíšením)

 

Iné vyšetrenia

Krvné testy – pomáhajú odhaliť anémiu, nízku hladinu kyslíka alebo iné problémy, ktoré by mohli byť príčinou problémov s dýchaním

 

Vyšetrenie CRP – pomáha určiť tzv. C reaktívny proteín, ktorý je znakom zápalu v organizme. Pri podozrení na CHOCHP by sa mal vyšetriť u každého pacienta.

 

Pulzný oximeter – prístroj, ktorý sa pripne na prst, meria pulz a nasýtenie krvi kyslíkom. U ľudí s CHOCHP sa často vyskytujú nižšie hodnoty ako normálne.

 

Vyšetrenie spúta – vyšetrenie vykašlaných hlienov pod mikroskopom

 

Liečba

Cieľom liečby chronickej obštrukčnej choroby pľúc je:

·      Zmiernenie príznakov ochorenia

·      Zlepšenie tolerancie námahy

·      Zlepšenie celkového stavu a kvality života pacienta

·      Prevencia a liečba komplikácií ochorenia

·      Prevencia a liečba exacerbácií - náhlych zhoršení ochorenia

·      Ovplyvnenie postupu ochorenia

·      Zníženie úmrtnosti

 

Správna liečba CHOCHP dokáže pacientovi priniesť mnoho rokov kvalitného života, ochorenie však nevylieči a škody, ktoré už v dýchacích cestách vznikli, sa nedajú napraviť. Preto čím skôr sa s liečbou začne, tým lepšie sú prognózy pacienta.

Na liečbu CHOCHP sa používa viacero typov liekov. Obyčajne trvá 1-3 mesiace, kým je možné zhodnotiť, či je liečba účinná. Pokiaľ pacientovi neprináša zlepšenie, lekár môže liečbu zmeniť alebo pridať ďalší typ lieku. Pri správnej a dostatočnej liečbe by mal pacient cítiť úľavu od príznakov ochorenia a mal by sa znížiť aj počet náhlych zhoršení (exacerbácií). Pacient by mal pocítiť zmiernenie kašľa a dýchavičnosti a mal by sa celkovo cítiť lepšie po fyzickej i psychickej stránke. Pri výbere konkrétneho lieku musí lekár zvážiť aj iné pridružené ochorenia.

V súčasnosti existujú pri farmakologickej liečbe CHOCHP dva prístupy – liečba príznakov a ovplyvnenie príčiny. V závažnejších prípadoch sa oba prístupy kombinujú.

 

Nefarmakologické možnosti liečby

Oxygenoterapia

Tzv. dlhodobú domácu oxygenoterapiu (DDOT), teda liečbu kyslíkom, lekári odporúčajú pacientom, u ktorých i napriek správnej liečbe ochorenia neustále pretrváva dychová nedostatočnosť. Cieľom je predĺženie života a zlepšenie jeho kvality u pacientov so závažným stupňom CHOCHP.

 

Operácia pľúc

Pri liečbe CHOCHP existujú dve chirurgické možnosti liečby:

 

Objem redukujúca operácia pľúc - je vhodným riešením u pacientov v konečnom štádiu CHOCHP s prevahou emfyzému, ktorí nemôžu podstúpiť transplantáciu pľúc. Spočíva v odstránení časti pľúc, ktorá neplní svoju funkciu, čo môže niekedy zlepšiť príznaky ochorenia.

 

Bulektómia

Bula je zoslabnuté miesto pľúcneho tkaniva, buď vrodené, alebo vzniknuté v dôsledku ochorenia pľúc. Pri tomto type zákroku sa bula chirurgicky odstráni, čo zmierňuje dýchavičnosť a zlepšuje funkciu pľúc. Na operáciu sú vhodní len niektorí starostlivo vybraní pacienti.

 

Transplantácia pľúc

Zlepšuje kvalitu života a funkciu pľúc u pacientov s veľmi pokročilou formou CHOCHP, s hodnotami spirometrie FEV1 menej ako 35 %. Dôležitá je spolupráca pacienta a jeho blízkych. Na Slovensku sa transplantácie pľúc nevykonávajú a slovenskí pacienti sú odoslaní do partnerskej nemocnice vo Viedni.

 

 

Súvisiace ochorenia

CHOCHP sa často objavuje súčasne s ďalšími ochoreniami, čo súvisí aj s vyšším vekom väčšiny pacientov. Najčastejšie sa u pacientov s CHOCHP vyskytujú aj:

·      Srdcovocievne ochorenia

·      Vysoký krvný tlak

·      Osteoporóza

·      Poruchy pohybového aparátu

·      Depresia a/alebo úzkosť

·      Obezita – alebo naopak pokles hmotnosti bez zjavnej príčiny

·      Diabetes – cukrovka

 

Ako pomôcť pacientovi s CHOCHP

Pokiaľ poznáte niekoho, kto trpí chronickou obštrukčnou chorobou pľúc, je množstvo spôsobov, ako mu môžete pomôcť v jeho živote s ochorením, napríklad:

·           Pomôžte mu prestať fajčiť.

o  Ak bývate s pacientom s CHOCP v jednej domácnosti, dbajte na to, aby sa u vás doma neobjavovali cigarety ani popolník.

o  Ak fajčíte aj vy, podporte sa navzájom a prestaňte spolu! Ak vy sám nechcete prestať, tak aspoň nefajčite v blízkosti pacienta s CHOCHP.

o  Pomôžte pacientovi nájsť činnosti, ktoré mu pomôžu zahnať chuť na cigaretu.

 

·           Odprevaďte ho na pravidelné kontroly k lekárovi či každoročné očkovanie proti chrípke. Môžete mu tiež pomôcť pripraviť si otázky pre lekára, zoznam užívaných liekov a pod.

·           Naučte sa, ako pacientovi pomôcť pri akútnych problémoch s dýchaním a majte vo svojom mobile uložené číslo na odborného lekára vášho blízkeho.

·           Chodievajte spolu na prechádzky alebo si zľahka zacvičte. Pomôžte pacientovi udržiavať sa v čo najlepšej kondícii.

·           Zorganizujte predmety v domácnosti tak, aby pacient nebol nútený chodiť často po schodoch a aby mal všetko na dosah, pokiaľ kvôli ochoreniu nie je schopný namáhať sa.

·           Varte zdravé jedlá bohaté na proteíny, ovocie a zeleninu.


Diskusia k článku:

Som laik - je to niečo iné ako astma?
Neregistrovaný - via.A, 13.11.2012 12:01
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!