lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 3 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Za borovičku vďačíme ženám!

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 29.11.2014
späť
Späť

Poslať
 

Keď sa povie Spišská borovička, veľa Slovákov sa hrdo pobúcha po hrudi a slastne do seba obráti štamperlík. Nikomu však nenapadne zisťovať, kto za prenikavú vôňu a lahodnú chuť nášho národného nápoja vlastne môže. Možno vás prekvapíme, no úslovie o tom, že za všetkým treba hľadať ženu, platí aj v tomto prípade.

 

Prapôvodné zmienky o borovičke smerujú do malebnej krajinky pod Tatrami, kde bol jej priekopníkom Šebastián Laur. Jeho know-how postupne putovalo od domu k domu, až kumšt s liečivými borievkami dorazil k prahom domácností, kde po ňom siahli podnikavé dievky.

 

Alkohol sa veky pálil kade-tade. Borievky, latinsky Juniperus communis, rástli tiež všelikde, ale nikde sa nespracovávali tak, ako práve u nás. Bolo to teda isté špecifikum tunajšieho regiónu. Borovička bola a je naša - a hlavne pre nás. Čudovali by ste sa, ale boli to práve ženy, ktoré sa jej prípravy chopili akoby úplne prirodzene – a svojho času sa jej venovali dokonca viac ako muži, objasňuje vedúca Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Prof. PhDr. Marta Botíková, CSc.

 

Pálenie borovičky bolo už na začiatku 19. storočia celkom bežnou záležitosťou. Výmyselní Slováci neustále hľadali niečo, v čom by sa od ostatných krajín odlišovali. Čosi neopakovateľné a jedinečné. Vrátili sa teda k vlastným koreňom a siahli po pokladoch prírody, z ktorých sa neskôr vykľul jeden z ich národných symbolov. Spišská borovička.

 

V umení destilácie sa vyžívali, napodiv, práve zástupkyne nežnejšieho pohlavia. Zásobili sa medenými nádobami a nadšene doma kúzlili. Nielenže dámy rozbehli výnosný biznis, ale zázračným špiritusom obšťastňovali vlastných mužov. Tí im potom znášali aj modré z neba.

 

„Takto výnimočne podomácky pripravenú lahôdku volali šnaps a tento spôsob pálenia pretrval až do čias, kedy v rámci industrializácie nenastúpili noví a silnejší konkurenti v čele s továrňami a prvými firmami. Práve to, že ľudia mali konečne čosi špeciálne, čím sa vymedzili voči susedom, silne utužilo národné povedomie a kultúrnu identitu. Bolo to dôležité,“ dodáva Botíková.

 

Dievčatá pre vlastnú potrebu – a neskôr i na predaj – pálili prakticky všetko, čím ich záhrady, lesy a pasienky príroda obdarila. Spišiaci či Rusíni by vedeli rozprávať. Či už to boli tradičné druhy ovocia, horec alebo práve staré známe borievky.

 

Spišská borovička je celá – od hrdla až po dno fľaše – jednoznačne a neodmysliteľne spätá so Spišom. Vyrába sa exkluzívne vo vymedzenom regióne Spiša a všetky starostlivo vybrané suroviny, počnúc spracovanými bobuľami borievky obyčajnej a  končiac kvalitným obilným liehom, pochádzajú z tejto rázovitej slovenskej oblasti. V súčasnosti je výrobcom, exportérom a autorom technickej špecifikácie Spišskej borovičky spoločnosť GAS Familia, s.r.o. so sídlom v Starej Ľubovni. Zo Spišskej borovičky sa rokmi stal síce nepísaný, zato do sŕdc patriotov natrvalo vytesaný symbol Slovenska.

 

V tomto článku sú prezentované produkty, ktorých konzumácia je určená len plnoletým osobám.


Diskusia k článku:

hnusne tupe ozralecke, ako vacsina slovakov
Neregistrovaný - ads@hj.sk, 29.11.2014 11:26, ads(`na`)hj.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!