lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pre krásny úsmev

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 12.11.2011
späť
Späť

Poslať
 

Žiarivý úsmev je mnohokrát nielen synonymom krásy ale aj zdravého chrupu. Starostlivosť o zuby sa stala úplne prirodzenou súčasťou nášho každodenného režimu. Zabúdať by sme však nemali ani na ďasná a sliznicu ústnej dutiny. Nepríjemnosti akými sú napríklad vriedky v ústach nám totiž úsmev na tvári môžu skriviť nadlho.

 

S bolesťami, ktoré spôsobujú afty sa už stretol každý piaty človek vo veku do 35 rokov. Nejde teda o neznáme ochorenie. Predísť sa im dá najmä správnou ústnou hygienou. Jej súčasťou je najmä čistenie chrupu aspoň dvakrát denne - ráno a večer pred spaním.

 

Kefky a spol.-

Výber zubnej kefky by sa nemal podceňovať.  Kým v minulosti platilo čím tvrdšie štetiny, tým lepšie, dnes sa trend uberá iným spôsobom. V podstate je jedno pre akú kefku sa rozhodnete, pokiaľ bude k vašim ďasnám dostatočne šetrná. Pri citlivom detskom chrupe však treba voliť opatrnejšie. Drsné a príliš tvrdé štetiny môžu ďasná poraniť, spôsobiť krvácanie a koniec koncov vzniknuté ranky sa môžu  aj nepríjemne zapáliť. Starať by sme sa mali aj o medzizubné priestory, kde sa potraviny ľahšie zachytia a pri rozklade tvoria živnú pôdu rôznym baktériám. Do kompletnej výbavy starostlivosti o ústa a chrup preto patria aj medzizubné kefky, dentálne nite a ústne vody.

 

Keď bolia ústa

Ak sa aj napriek dôslednému dodržiavaniu všetkých zlatých rád a pravidiel afty alebo iný zápal v ústnej dutine predsa len objavia, s liečbou dlho neotáľajte. „Ide totiž o vírusové ochorenie. Spôsobuje ho teda vírus, ktorý poruší povrch sliznice v ústach, tie miesta sa zapália – vytvoria sa vriedky,“ hovorí MUDr. Katarína Šimovičová. Afty sa rýchlo a ľahko prenášajú a z normálu môžu človeka vyradiť aj na celý týždeň. „Je to veľmi bolestivé ochorenie. Bolí aj tvorba vlastných slín, aj tie v ústach štípu. Bolí a štípe aj kontakt s akoukoľvek potravinou či tekutinou,“ dodáva MUDr. Šimovičová. Protizápalovú liečbu môžete doplniť rôznymi lokálnymi prípravkami, akými sú rôzne gély, napríklad gél Mundisal. Stačí ich naniesť na citlivé miesto a dokážu od bolesti uľaviť aj na niekoľko hodín. Okrem toho, že takýto lokálny gél na afty tlmí bolesť, má aj antiseptický účinok, preto môže zabrániť ďalšej tvorbe áft a urýchli ich hojenie.

 

Pozor na najmenších

Ako sme to už spomenuli, afty sú vírusovým ochorením. Preto ak sa u Vás doma tieto potvory objavia, dbajte na celkovú hygienu oveľa dôslednejšie. Ohrozené sú najmä malé deti, ktorým sa práve prerezávajú zúbky. V tomto veku majú totiž mierne oslabenú imunitu a vírusy sa na ne ľahšie „nalepia“.

 

Dokonalý úsmev

Po takom túži každý z nás. Zdravé a biele zuby, ústa bez bolestí a nepríjemných vriedkov. Tak by sa dali v skratke zhrnúť vlastnosti bezchybného úsmevu. Hoci mnohí z nás sa desia už len zvuku vŕtačky, návšteve stomatológa by sme sa nemali vyhýbať. Preventívna prehliadka každému z nás prináleží raz ročne. A práve vďaka nej sa dá mnohým nepríjemnostiam najefektívnejšie predísť.  

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!