lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
INŠPIRÁCIA ZO ZÁHRADY

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 22.8.2012
späť
Späť

Poslať
 

Súčasní odborníci tvrdia, že ide o jedinečný, niečo cez päťtisíc rokov starý elixír zdravia a krásy. Niektorí teológovia však tvrdia, že ide o ovocie, ktoré sprevádza ľudstvo od jeho samého počiatku. Had, ktorý v rajskej záhrade pokúšal Evu, jej vraj nenúkal len tak nejaké jablko, ale symbol krásy, zdravia a zmyselnosti – jablko granátové. To či bola Eva tou, ktorá ako prvá odhalila jeho účinky, to sa už nedozvieme. Isté však je, že tento plod používali na zlepšenie zdravia a udržanie krásy už v staroveku.

 

 

Granátové jablko dostalo pomenovanie podľa množstva zrniečok ukrytých pod hrubou šupkou. Latinské granatus totiž znamená zrnitý. Hoci už niekoľko storočí sa bežne pestuje v Stredomorí, stále je pre nás exotické. Toto ešte stále pomerne neznáme ovocie sa do Európy dostalo až z Orientu. Peržania ho oberali zo stromu nazývaného Marhaník granátový (punica granatum) a využívali ho nie len v medicíne, kozmetike ale dokonca aj pri farbení najdrahších kobercov sveta. Ak ste už niekedy zhliadli originál perzský koberec, tak viete, že je to precízne dielo sýto červených, čiernych, modrých, niekedy aj žltých a bielych farieb. Celú škálu farieb získavali Peržania z jedného jediného zdroja – granátového jablka. Varením plodu dosahovali intenzívnu čiernu, alebo aj žltú farbu. Sýty odtieň červenej zas dávala kobercom šťava zo zrniečok. Z extraktov koreňa sa získavala námornícka modrá.

 

Svoje významné miesto si toto ovocie našlo tiež v gastronómií. Extrakt z lisovaných semien sa už tradične využíva pri výrobe vína, orientálneho nealkoholického nápoja šerbet a o nejaký čas naň došli aj Francúzi, keď prišli na trh s jedinečným sirupom nazývaným grenadina. Z lístkov stromu si môžete dokonca pripraviť lahodný čaj. O chuti samotného čerstvého plodu ani nehovoriac.

 

Dostať sa k zrniečkam vôbec nie je jednoduché, šupka je tvrdá a odolná. Tvar zrniečok je pozoruhodný, každé jedno má šesť cípov. Je ich niekoľko stoviek a sú nahromadené v bielych komôrkach. Keby ste ich chceli spočítať len do toho, podľa Biblie by ich malo byť presne 613, toľko koľko je predpisov v Starom zákone. Majte však na pamäti spomínané perzské koberce. Ak si utriete ruky do trička alebo vám náhodou frkne šťava, kvalitu sýtej farby nepokorí ani najvyšší stupeň prania.

 

Granátové zrniečka sú výborné do omáčok, ktoré môžete podávať ako s bravčovým, tak s kuracím mäsom. Môžete ich zamiešať do šalátu s ovocím alebo posypať na zmrzlinový pohár. Najväčší kulinári ich spracúvajú do múčnikov a koláčov. Ich chuť príjemne prekvapí tiež v kombinácii s kvalitným šampanským.

 

Nie je to však len tá špecifická chuť, čo granátové jablko má. Už výrazná farebnosť plodu je dôkazom, že obsahuje množstvo bioaktívnych látok. Granátové jablko je bohaté najmä na flavonoidy s mimoriadnymi antioxidačnými, protirakovinovými a antisklerotickými účinkami. Skvelú prácu tieto látky robia aj pri kŕčových žilách či hemoroidoch. Plody orientálneho stromu granátovníka obyčajného sú tiež významným zdrojom polyfenolov, ktoré zachytávajú voľné radikály a pôsobia protizápalovo. Šťavnaté zrniečka sú pozoruhodnou zásobárňou vitamínov A, B1, B3, B9, C a E. Práve synergický efekt prítomnosti všetkých týchto látok dokáže divy. Nezanedbateľný je aj obsah medi, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek. Množstvo draslíka, ktoré plod obsahuje, je užitočné najmä pri vysokom krvnom tlaku. Tamíny zase pôsobia upokojujúco na podráždený tráviaci systém.

 

Dámy a teraz informácia pre vás, ak pripravíte svojej polovičke stopercentný džús z granátového jablka, tak vedzte, že máte v rukách nie len vitamínovú bombu ale aj ozajstnú spálňovú rozbušku - zbohom problémy s erekciou! Džús obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré sú „v akcii“ práve pri prekrvení penisu. Ďalej obsahuje významný podiel sodíka, cukrov, chlóru, mangánu, kremíka, vápnika, magnézia a draslíka, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu a prenos nervových signálov.

 

A ešte jedna dôležitá informácia. Šťava a olej zo semien tohto plodu sa vo veľkom využíva aj v kozmetickom priemysle. Je vedecky dokázané, že pomáhajú pri obnove buniek a chránia pokožku pred a dehydratáciou či prejavmi starnutia. Zmyselnosť granátového jablka môžete objaviť aj prostredníctvom značky Dóliva, ktorá tomuto ovociu zasvätila špeciálnu pozornosť v špeciálne vyvinutej rade prípravkou s názvom Dóliva Granatapfel.

 

 

 

Zrniečka zaujímavostí

 

ü    Džús z granátového jablka znižuje riziko chorôb srdca a rakoviny prostaty.

ü    Zrniečka obsahujú chemické látky, ktoré zabraňujú poškodzovaniu buniek a zrejme aj ničia rakovinové bunky.

ü    Šupka granátového jablka obsahuje množstvo prírodných farbív, ktoré sa takmer nedajú umyť! Takže pri krájaní plodov majte radšej rukavice a v prípade núdze pomôže citrónová šťava.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!