lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nie je voda ako voda

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 1.3.2013
späť
Späť

Poslať
 

Voda je „hnacím motorom“ našej každodennej existencie. Pravidelný pitný režim je preto alfou a omegou zdravého tela i mysle. Odborníci odporúčajú obohatiť každodenný príjem tekutín minerálnou vodou, aby sme organizmus zásobili aj dôležitými minerálnymi látkami a stopovými prvkami. Ako sa však vyznať v ponuke minerálnych vôd? Alebo je lepšie siahnuť po pitnej vode z vodovodu?

Voda naša každodenná

Voda tvorí až dve tretiny nášho tela. Každodenne však stratíme dva až tri litre dýchaním, potením, prirodzenými fyziologickými procesmi či reguláciou teploty. Nestrácame pritom len tekutinu. Z organizmu sa vylučujú aj minerálne látky, ktoré sú spolu s vodou nevyhnutné pre distribúciu živín, správnu funkciu našich buniek a pri spracovaní potravy. Pravidelné pitie minerálnej vody je preto najlepším zvykom, aký si môžeme osvojiť.

Denne by sme mali prijať približne dva až tri litre tekutín. Časť z tohto množstva sa do organizmu dostane potravou, predovšetkým ovocím, mliečnymi výrobkami, mäsom či polievkami. Je to však len zhruba pätina z nášho denného príjmu. Zvyšok jednoducho musíme vypiť.

Ako si vybrať vodu pre ideálny pitný režim?

Minerálna voda sa od pitnej vody z vodovodu líši najmä svojím jedinečným pôvodom, zložením a účinkom. Pitná voda z vodovodu je predovšetkým službou – štatistiky uvádzajú, že z celkového množstva sa využíva asi 1% na konzumáciu, zvyšok je určený na umývanie, splachovanie alebo zalievanie. Navyše, jej kvalita závisí aj od stavu vodovodných potrubí a rozvodov v dome. Pitná voda sa najskôr chemicky upravuje, zbavuje nečistôt, dezinfikuje, až potom sa distribuuje do vodovodnej siete. Balená prírodná minerálna voda si zachováva rovnakú kvalitu neustále a máme ju vždy po ruke. Je považovaná za potravinu a jej kvalita je prísne kontrolovaná. Kým je uznaný zdroj minerálnej vody, musí sa dlhodobo sledovať a preukázať stále zloženie. Minerálky sa nesmú nijako chemicky upravovať. Pomery minerálov a ich jedinečné chuťové vlastnosti sú jednoducho výsledkom dlhoročnej práce čistej prírody.  Minerálne vody preto obsahujú látky – prírodné minerály, stopové prvky alebo ich časti, ktoré môžu byť prospešné pre naše fyzické i psychické zdravie.

Aj správny výber minerálnej vody je dôležitý. Základom je jej zloženie. Ideálne zloženie minerálnej vody sa líši podľa toho, komu je určená. Záleží na veku, fyzickej kondícii, zdravotnom stave či druhu vykonávanej činnosti. Pre zdravého, priemerne aktívneho človeka sú vhodné minerálne vody so strednou mineralizáciou – dopĺňajú potrebné minerály, ale zároveň nezaťažujú organizmus. Dôležité je taktiež sledovať množstvo sodíka, ktoré by malo byť pod hranicou 150mg/l. Minerálka na každodenné pitie by nemala obsahovať príliš veľa sodíka, pretože vo väčšom množstve spôsobuje hromadenie tekutín v tele.

Naopak, prospešným minerálom v minerálkach je napríklad horčík, ktorý podporuje činnosť srdca, odbúrava stres a pomáha predchádzať kŕčom. Rovnako dôležitým minerálom je vápnik, ktorý podporuje pevnosť kostí a zubov, alebo draslík, ktorý zabezpečuje činnosť svalov a prenos nervových vzruchov. Dobrou správou je, že minerálne látky sa z vody do organizmu vstrebávajú lepšie, ako napríklad z potravín alebo z doplnkov výživy. Efekt je teda dvojaký – organizmus „zavlažujeme“ a pomáhame mu lepšie fungovať.

 

Dobré rady pre pitný režim:

1. Nepite len vtedy, keď cítite smäd. Vtedy je vaše telo už dehydratované. Pite počas celého dňa, aby ste dopriali organizmu dostatočný prísun energie a predchádzali príznakom dehydratácie.

2. V záťažových situáciách zvýšte prísun tekutín. Ideálnou voľbou sú minerálky s vyváženým obsahom minerálov, najmä s obsahom prírodného horčíka a nízkou hladinou sodíka, akou je Magnesia. Vďaka nim sa organizmus lepšie vyrovná so stresom a nezradí vás pri rozhodovaní a sústredení.

3. V letných mesiacoch a pri športe nezabúdajte na pravidelný prísun vody s obsahom minerálov. Predchádzať tak budete svalovým kŕčom, a prispejete k správnemu fungovaniu obehového systému a srdca.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!