lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kontaktné šošovky, v ktorých môžete aj spať

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 10.4.2013
späť
Späť

Poslať
 

Dnešný životný štýl, dlhé pracovné dni, náročné profesie, ale aj nepreberné množstvo športových aktivít, to všetko si žiada pohodlné a flexibilné riešenie korekcie očnej poruchy. Vhodnou voľbou sú kontaktné šošovky. Bežne rozšírené a veľmi pohodlné sú mäkké kontaktné šošovky. Tie môžeme ďalej rozdeliť z hľadiska materiálu na šošovky staršej generácie, tzv. hydrogélové, ktoré majú vysoký obsah vody, sú pomerne pohodlné, ale nemajú potrebnú priepustnosť pre kyslík. Preto bol vyvinutý materiál silikón-hydrogél, ktorý má nižší obsah vody, ale naopak vysokú priepustnosť pre kyslík. Tá môže byť až 5-násobne vyššia ako u staršieho materiálu hydrogélu. 

 

V  súčasnosti sú vďaka špeciálne vyvinutým unikátnym technológiám kontaktné šošovky určené aj na kontinuálne nosenie. Zo štúdie zameranej na používanie kontaktných šošoviek a návyky pri ich nosení[1] vyplýva, že v kontaktných šošovkách vedome spí alebo si s nimi zdriemne 46 % používateľov. Ide takmer o jedného z dvoch používateľov kontaktných šošoviek. 

Silikón-hydrogélové kontaktné šošovky AIR OPTIX® NIGHT&DAY® AQUA boli schválené podľa normy CE na nepretržité nosenie až na 30 dní a nocí.  Majú najvyššiu priepustnosť pre kyslík zo všetkých dostupných mäkkých kontaktných šošoviek.[2]

Kontaktné šošovky AIR OPTIX® NIGHT&DAY® AQUA sú vyrobené unikátnou technológiou TriComfort® prinášajúcou zdravý a prirodzený pocit pohodlia pri nosení po celý deň, po celý čas nosenia. Zvlhčujúce zložky pomáhajú minimalizovať stupeň dehydratácie šošovky na dosiahnutie celodenného pohodlia. Plazmou zušľachtený povrch zabezpečuje odolnosť proti usadeninám lepšie než iné silikón-hydrogélové šošovky, čo prispieva k pohodlnému noseniu. [3] Vysoká priepustnosť pre kyslík umožňuje priechod väčšieho množstva kyslíka šošovkou než v prípade tradičných hydrogélových šošoviek – pre biele a zdravo vyzerajúce oči.

„Pri nepretržitom nosení odpadne starosť s čistením a uchovávaním šošoviek v roztoku, ako aj každodenná manipulácia so šošovkami. Tieto výhody ocenia predovšetkým ľudia, ktorí často cestujú či vykonávajú špeciálne profesie (zdravotný personál, hasiči, pracovníci v doprave) s náročným pracovným režimom. Vhodným riešením sú aj pre rodičov na materskej dovolenke, ktorí sa musia prispôsobiť častému nočnému vstávaniu. Šošovky určené na kontinuálne nosenie poskytnú maximálnu slobodu a flexibilitu. Používatelia v nich môžu bez obáv pracovať, športovať, baviť sa a dokonca aj spať,“ uvádza k používaniu kontaktných šošoviek určených na nepretržité nosenie špecialistka  RNDr. Oľga Gavorová.

Ako začať s kontaktnými šošovkami?

Vždy by sme mali začať stretnutím s očným špecialistom. Máme na výber navštíviť optometristu v očnej optike alebo očného lekára. To sú odborníci - vyškolení špecialisti na kontaktné šošovky. Najprv absolvujeme vyšetrenie zraku, stavu očí a krátky rozhovor, aby odborník rozpoznal naše očakávania od kontaktných šošoviek. Podľa toho vyberie vhodnú kontaktnú šošovku. Náročnejším bodom tejto návštevy je nácvik používania kontaktných šošoviek. Pri odchode musí byť používateľ schopný si šošovku bezpečne nasadiť, vybrať a aj sa o ňu správne starať. Zákazník odchádza s jedným párom šošoviek, v prípade jednodňových šošoviek to býva 5 párov, a roztokom na starostlivosť o kontaktné šošovky. K špecialistovi sa vracia zhruba po prvom týždni nosenia, aby absolvoval kontrolné vyšetrenie.

Ani kontaktným šošovkám sa nevyhol nástup internetových obchodov. Musíme však upozorniť všetkých nakupujúcich na internete, že by mali aspoň 1x za pol roka vyhľadať svojho očného špecialistu a nechať si skontrolovať stav očí!

 

Výber vhodných kontaktných šošoviek a režim nepretržitého nosenia je vždy nutné konzultovať s očným lekárom alebo optometristom.



[1] Štúdia zameraná na používanie kontaktných šošoviek a návyky pri nosení, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko, Finsko, Dánsko. N = 1800 zákazníkov. Jún 2010, Novartis Ciba Vision

[2] Dk/t = 175 @ -3.00 D, na základe podielu priepustnosti šošoviek pre kyslík; CIBA VISION data on file, 2009, 2010.

[3] Nash W, Gabriel M, Mowrey-McKee M. Porovnanie rôznych silikón-hydrogélových kontaktných šošoviek; ukladanie lipidov a proteínov v dôsledku denného nosenia. Optom Vis Sci. 2010;87:E-abstract 105110.


Diskusia k článku:

Hello. And Bye.
Neregistrovaný - BearusAugmema, 2.4.2018 13:26, crews.allison(`na`)gmail.com
Hello. And Bye.
Neregistrovaný - EliasasAugmema, 2.4.2018 14:10, stephencrawford16(`na`)yahoo.co.uk
Планирую в ближайшее время по работе ехать в Челябинск. Подскажите кто знает о городе. Где можно отдохнуть? Куда сходить? Может скажите где посмотреть подробную информацию? Заранее спасибо!)
Neregistrovaný - Michaelunimi, 2.4.2018 14:28, fedorovich1534(`na`)mail.ru
Hello. And Bye.
Neregistrovaný - BillieAugmema, 2.4.2018 14:56, stebbingj(`na`)gmail.com
Hello. And Bye.
Neregistrovaný - XikonAugmema, 2.4.2018 15:38, makiscalling(`na`)aol.com
Hello. And Bye.
Neregistrovaný - FlamesongAugmema, 2.4.2018 16:05, linz_cartwright(`na`)hotmail.com
Hello. And Bye.
Neregistrovaný - MaricelaAugmema, 2.4.2018 17:17, jane-05(`na`)mail.ru
Hello from Sporthappy.
Neregistrovaný - Larryvep, 24.2.2024 21:01, arryTut(`na`)gmail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!