lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vyhrajte svoj boj s jarnou únavou a vyčerpaním

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 3.6.2013
späť
Späť

Poslať
 

Leto sa už pomaly blíži a vy ešte stále bojujete s jarnou únavou a vyčerpaním? Nie ste v tom sami. Jarnou únavou trpí väčšina populácie, hoci sa neklasifikuje ako klasická diagnóza. Ako teda opäť získať stratenú energiu? Alfou a omegou tajomstva energie je zdravý životný štýl – zdravá strava, dostatok spánku, pohyb, otužovanie, veľa smiechu a spokojnosti.

Najprv sa pokúste upraviť svoj jedálniček. Doprajte svojmu telu dostatok minerálov, stopových prvkov, bielkovín a vlákniny. Aj dehydratácia môže telo oslabiť a má veľký podiel na pocite vyčerpania a únavy. Dajte teda pozor na pitie dostatočného množstva tekutín! Skvelým jarným tipom je minerálna voda Magnesia s  obsahom prírodného horčíka, ktorý dokáže vzpružiť celý organizmus. Horčík vám pomôže v boji proti únave a vy sa tak budete môcť  bezstarostne tešiť na príchod leta a letné radovánky.

Jarná únava sa objavuje najmä v období na konci zimy a začiatku jari. Je to stav fyzického a psychického vyčerpania. Má ju na svedomí zimné chladné počasie, ktoré nás núti zotrvávať v prekúrených priestoroch. Menej sa venujeme aj aktívnemu relaxu na čerstvom vzduchu a počas zimných mesiacov na nás výrazne vplýva nedostatok slnečných dní, telo nemá dostatok vitamínov či antioxidantov.

Ako teda bojovať proti únave organizmu?

 

Prinášame vám cenné rady na získanie energie a elánu

  • Doprajte si čerstvú zeleninu, ovocie a obmedzte spotrebu nezdravých tukov. Tuky však telo potrebuje takisto ako ostatné živiny, preto sa im nevyhýbajte úplne. Doprajte si však najmä zdravé tuky vo forme nenasýtených mastných kyselín, ktoré obsahujú napríklad orechy, olivový olej, avokádo. Konzumáciou lososa či ľanových semiačok doprajte telu aj omega 3 mastné kyseliny. Ani so zdravými tukmi to však nepreháňajte. Tuky totiž v čreve naviažu na seba horčík, ktorý sa potom horšie vstrebáva. A keďže je horčík v boji proti jarnej únave nepostrádateľný, žiadaný efekt sa nemusí dostaviť.
  • O pitnom režime sa už toho popísalo veľa, napriek tomu naň stále často zabúdame. Dehydratácia značne vyčerpáva telo a spôsobuje únavu. Denne by ste mali vypiť dva až tri litre tekutín. Okrem čistej vody sa nebojte siahnuť aj po minerálkach, ovocných a zeleninových šťavách či nesladených bylinkových čajoch.
  • Ak vás trápi nekonečná únava, príčinou môže byť aj nedostatok minerálnych látok, najmä horčíka. Práve únava môže byť signálom jeho nedostatku v tele. Nízka hladina horčíka môže spôsobiť aj časté bolesti hlavy, problémy s koncentráciou, nespavosť a rannú únavu, búšenie srdca, svalové kŕče, padanie vlasov či lámavosť nechtov. Ideálnym pomocníkom v tejto situácii je neperlivá minerálna voda Magnesia s  obsahom prírodného horčíka, ktorý posilňuje svaly, podporuje nervový systém a bojuje proti stresu a celkovej únave organizmu. Jedným ťahom dodáte telu potrebné množstvo tekutín a rovnako aj minerálnych látok. Navyše obsahuje nízke množstvo sodíka. Majte preto vždy po ruke fľašu s minerálnou vodou Magnesia! V práci si dajte na stôl 1,5-litrovú fľašu tak, aby ste ju mali stále na očiach. Do kabelky zas prihoďte menšiu 0,5-litrovú Magnesiu.
  • Nevysedávajte doma pred telkou! Vyrazte do prírody na čerstvý vzduch a venujte sa akejkoľvek pohybovej aktivite! Pohybom sa telo prekrví,  vylučujú sa endorfíny, nazývané aj hormóny šťastia, a to sa prejaví na vašej psychike a dobrej nálade. Náladu zlepšujú aj hrejivé lúče slnka a vaše telo navyše príjme aj vitamín D, ktorý posilní vašu imunitu.
  • Nájdite si čas aj na regeneráciu tela, relaxujte a doprajte si dostatok spánku. Dĺžka spánku je individuálna, dospelý človek však v priemere potrebuje aspoň päť - šesť hodín spánku, ideálnych je sedem až osem hodín.

 

Ak dodržiavate všetky zásady zdravého života a aj napriek tomu sa necítite dobre, vyhľadajte odborníka. Príčinou dlhodobej únavy môže byť anémia, rôzne vírusové a metabolické ochorenia. Za únavou sa môžu skrývať aj poruchy štítnej žľazy či iné hormonálne poruchy. Ak únavu podceníte, môžete sa prepracovať až do únavového syndrómu. Vtedy je však organizmus už natoľko vyčerpaný, že človek bez odborného liečenia nie je schopný ďalej fungovať. Snažte sa teda čo najskôr začať bojovať proti jarnej únave, aby sa vám tento boj podarilo vyhrať rýchlo a s ľahkosťou.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!