lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
„Oceľová žena“... ...chráni si svoje kosti ...chráni si svoj život

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 17.10.2013
späť
Späť

Poslať
 

Osteoporóza je rozšírené a mimoriadne zákerné ochorenie, ktoré môže mať bez správnej liečby fatálne následky. Pri príležitosti Svetového dňa osteoporózy (20. október) budú mať ženy na Slovensku jedinečnú príležitosť absolvovať vyšetrenie hustoty kostnej hmoty a konzultáciu s odborníkom a začať tak deň za dňom budovať zdravie svojich kostí.  

 

Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kosti, čím vzniká vysoké riziko zlomenín. Málokto si však uvedomuje, že pri nedostatočnej liečbe môže byť toto ochorenie smrteľné. Na následky zlomeniny krčka stehennej kosti zomrie viac žien, ako na rakovinu vaječníkov, maternice a krčka maternice dohromady.

 

Osteoporóza postihuje najmä ženy po menopauze a podľa odhadov ňou celosvetovo trpí až 200 miliónov žien. Na Slovensku žije asi 240 000 ľudí s osteoporózou, no len okolo 30 % z nich je diagnostikovaných a len 18 % sa adekvátne lieči. Svetový deň osteoporózy (20. október) je príležitosťou upriamiť pozornosť na toto podceňované ochorenie, ktoré sa považuje za nevyhnutnú súčasť starnutia, pritom vďaka liečbe a správnej životospráve sa dá jeho rozvoju zabrániť.

 

Najčastejším príznakom a zároveň najzávažnejšou komplikáciou osteoporózy sú zlomeniny kostí, ktoré najčastejšie postihujú krčok stehnovej kosti, stavce chrbtice a drobné kosti zápästia. Pacientom môžu spôsobiť stratu pohyblivosti či dokonca smrť. Každé tri sekundy dochádza niekde na svete k zlomenine, ktorej príčinou je osteoporóza. Osteoporotické zlomeniny môžu vznikať už pri malej záťaži a tlaku, napríklad pri sedení, prudšom zakašľaní, čupnutí, zdvíhaní predmetov, či dokonca objímaní. Najzávažnejšie sú zlomeniny krčka stehnovej kosti, pri ktorých do jedného roka po úraze zomiera až 30 % pacientov. Z ostatných je až 80 % po úraze odkázaných na pomoc okolia či špecializovanú starostlivosť. Závažné komplikácie prinášajú aj osteoporotické zlomeniny stavcov chrbtice, ktoré môžu mať trvalé následky, ako sú intenzívne bolesti chrbtice, deformity, strata telesnej výšky, útlak vnútorných orgánov či znížená pohyblivosť. Zvyšujú úmrtnosť pacientov s osteoporózou až o 23 %.

 

Osteoporóza sa môže celé roky vyvíjať celkom nenápadne a nespôsobovať pacientovi žiadne ťažkosti, až kým sa neobjaví prvá zlomenina. Preto by mal preventívne navštíviť lekára každý, kto má viacero rizikových faktorov ochorenia, najmä ľudia nad 60 rokov. Základnou diagnostickou metódou je denzitometrické vyšetrenie, vďaka ktorému dokážu lekári zhodnotiť zdravie kostí a odhaliť problémy ešte skôr, ako sa prejavia.

 

Na liečbu osteoporózy už v súčasnosti existuje množstvo účinných liekov a všetky sú dostupné aj na Slovensku. Cieľom liečby je najmä zabrániť vzniku zlomenín (zastaviť nebezpečnú kaskádu hroziacich zlomenín hneď na začiatku)  , ako aj zachovať množstvo a kvalitu kostnej hmoty. Pacienti s osteoporózou majú možnosť liečiť sa rôznymi účinnými látkami s rôznym účinkom, rozličnými formami a režimami užívania. Podľa mechanizmu účinku sa farmakologická liečba delí na tri skupiny. Stroncium ranelát -liek s dvojitým účinkom na kosť, ktorý jednak brzdí odbúravanie kosti a zároveň aj podporuje tvorbu nového kostného tkaniva. Stroncium ranelát sa užíva denne vo forme prášku rozpustného vo vode. Dokázateľne zlepšuje pevnosť a kvalitu kostí, čím znižuje riziko zlomeniny krčka stehnovej kosti, ako aj stavcov chrbtice.

 

Antiresorpčná liečba účinkuje tak, že brzdí odbúravanie kosti a znižuje riziko zlomenín. Do tejto skupiny patria najmä bisfosfonáty, raloxifen či denosumab s rôznymi dávkovacími režimami. Do tretej skupiny patria lieky, ktoré zase zvyšujú tvorbu, ale zároveň aj odbúravanie kosti - parathormón. Užíva sa denne formou podkožných injekcií.

 

Rovnako ako vývoj osteoporózy, aj jej liečba je dlhodobý proces – minimálne 3 roky. Dnes sa lieči osteoporóza  vo všeobecnosti 5 rokov, po ktorých nasleduje prehodnotenie rizikového profilu pacienta.  Ak má byť úspešná, je mimoriadne dôležité, aby pacienti užívali svoje lieky pravidelne a dlhodobo. Mali by spolupracovať s lekárom a vybrať si taký liek, ktorému dôverujú, že ich bude účinne chrániť pred zlomeninou každý deň, pri všetkých aktivitách a koníčkoch. Súčasťou účinnej liečby osteoporózy by vždy mala byť aj správna životospráva, najmä pravidelné cvičenie, vhodné stravovanie, pravidelný pobyt na slnku. Neoddeliteľnou súčastou liečby osteoporózy je užívanie doplnkov vápnika (1000-1200 mg denne) a Vitamínu D 800-1000 medzin. jednotiek denne). 

 

Svetový deň osteoporózy

Svetový deň osteoporózy, ktorý vyhlasuje a organizuje Medzinárodná nadácia pre osteoporózu (IOF – International Osteoporosis Foundation), si každoročne pripomíname 20. októbra. Po prvýkrát bol vyhlásený v roku 1996 vo Veľkej Británii. Tento deň je venovaný zvyšovaniu povedomia o osteoporóze, prevencii, diagnostike a liečbe tohto ochorenia. Každý rok prináša inú hlavnú tému a odkaz.

 

Pre rok 2013 sú hlavnou témou „Ženy po menopauze a zdravie ich kostí“ s cieľom poukázať na dôvody, prečo majú ženy vyššie riziko osteoporózy a zlomenín. Okrem žien po menopauze chce kampaň osloviť aj mladšie ženy, ktoré síce ešte osteoporóza priamo neohrozuje, ale zdravie svojich kostí môžu do budúcnosti výrazne ovplyvniť práve v mladom veku.

 

Aktivity na Slovensku:

Kam prísť na deň otvorených dverí?

V rámci Svetového dňa osteoporózy 2013 budú na celom Slovensku prebiehať Dni otvorených dverí v osteocentrách a osteologických ambulanciách. Záujemkyne budú môcť podstúpiť denzitometrické vyšetrenie, absolvujú test rizika osteoporózy a s odborníkom sa budú môcť porozprávať o tomto ochorení, jeho prevencii a liečbe. Pre verejnosť budú pripravené aj edukačné materiály o prevencii a liečbe osteoporózy.

 

Zoznam lekárov a ambulancií

 

Meno a priezvisko lekára

 

Odbornosť

 

Adresa pracoviska

 

Mesto

Názov ambulancie

Plánovaný deň sledovania

denzit.

MUDr. Kmétyová Eva

Reumatológ

FNsP Bratislava - Petržalka - Nemocnica sv. Cyrila, Antolská 11

Bratislava

Ambulancia

18.10.2013 21.10.2013

MUDr. Ďurišová Elena

Reumatológ

Reumatologicko- rehabilitačné centrum s.r.o., Pribinova 56

Hlohovec

Reumatologická ambulancia

 22.10.2013

 MUDr. Egyenes Porsok - Henrik

Endokrinológ

Jesenského 2

Dunajská Streda

Ambulancia

 8.10.2013

MUDr. Štekláč Juraj

Endokrinológ

Neštátna poliklinika Jesenius Samaria,

Hlavná 50

Šamorín

Endokrinologická ambulancia a denzitometria

18.10.2013

MUDr. Špániková Beata

Internista

Onkolog. ústav Sv. Alžbety,

Heydukova 10

Bratislava 1 – Staré mesto

Interné  oddelenie

18.10.2013

MUDr. Marcinko Ján

Ortopéd

Poliklinika Alexandra, Banícka 4

Poprad

Ortopedická ambulancia

17.10.2013

MUDr.Klein Peter

Ortopéd

Poliklinika, Levočská 18

Prešov

Ortopedická ambulancia

17.10.2013

MUDr. Fabianová Magdaléna

Reumatológ

K dolnej stanici 18

Trenčín

Reumatologická ambulancia

 

MUDr. Kmečová Zlatica

Reumatológ

NsP FDR

Banská Bystrica

Interné  oddelenie

30.10.2013

 MUDr. Šoltýs Jozef, MUDr. Bozó Štefan, MUDr. Treščák Imrich, MUDr. Paľovčík Ján

 

Antona Bernoláka 2

Michalovce

Trimedical s.r.o., ortopedicko-osteologická ambulancia

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.

NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!