lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Je to vážne, ZAPAĽUJÚ sa nám lýtka!

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 25.3.2014
späť
Späť

Poslať
 

Bolesť nôh, tŕpnutie, ťažké a opuchnuté nohy znamenajú, že máte chronické žilové ochorenie a chronický zápal žíl.

 

Navonok nemusíte ešte pozorovať  žiadne príznaky a vaše nohy vyzerajú pekne, ale pod kožou, v žilách, už môže vznikať zápal a tým aj chronické žilové ochorenie. Bolesť nôh, tŕpnutie, kŕče, nepokojné, unavené, ťažké a opuchnuté nohy. To sú prvé príznaky chronického žilového ochorenia, ktoré väčšina ľudí podceňuje a nevenuje im pozornosť. Ak sa tieto ranné príznaky neliečia, postupne sa na koži objavujú viditeľné zmeny – metličky, kŕčové žily, opuchy, ktoré sa pri dlhodobom prehliadaní môžu zmeniť až na vred predkolenia. Nepodceňujte to, že nohy „iba trochu“ bolia. Navštívte lekára, pretože ochorenie môže prerásť do závažnejších štádií s nemenej závažnými následkami.

 

Boleli vás niekedy nohy po celodennom sedení či státí v práci alebo len tak, bez zjavnej príčiny? Ak áno, s veľkou pravdepodobnosťou sa hlásia o slovo práve vaše žily. Aj keď ste na svojich nohách nespozorovali žiadne iné príznaky ako sú napríklad viditeľné modré žilky, patríte do skupiny viac ako 20 % pacientov, u ktorých sa prejavilo prvé štádium chronického žilového ochorenia ľudovo nazývaného i kŕčové žily.

 

Chronickým žilovým ochorením označujeme rôznorodé chorobné stavy žilového systému s chronickým priebehom, ktoré sa prejavujú objektívnymi znakmi ako sú metličky, kŕčové žily, opuchy končatín, kožné  zmeny až  vred predkolenia a/alebo subjektívnymi príznakmi - pocit ťažkých či nepokojných nôh, napätie, nočné kŕče, bolesti, mravčenie, brnenie, svrbenie, pálenie, či pocit chladu.

 

Navštívte praktického lekára

CHŽO je chronické progredujúce zápalové ochorenie, a preto je pre pacientov ním trpiacich dôležitá včasná a správna diagnóza a liečba. Návšteva praktického lekára je prvým a kľúčovým krokom, no prax na Slovensku je častokrát iná. „Ľudia zvyknú práve ochorenie žilového systému nôh podceňovať, dlhodobo prehliadať a samých seba presviedčať, že príznaky, ktoré ho sprevádzajú, sú len dôsledkom náročného denného režimu. Návštevu lekára odkladajú do poslednej chvíle, kedy ochorenie už môže prerásť do závažných štádií s nemenej závažnými následkami. Preto je veľmi dôležité "načúvať svojim nohám" a vyhľadať lekára už pri prvých príznakoch ochorenia, hovorí MUDr. Diana Ganajová, praktická lekárka zo Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS.

 

Podľa závažnosti prejavov rozlišujeme šesť štádií CHŽO. Ak sa začne komplexná liečba pacientov už hneď na začiatku v prvých štádiách (C0-C2), predíde vzniku závažných poškodení končatín vredmi, trombóze a embólii. Komplexná liečba znamená úpravu životosprávy, systematické užívanie protizápalových liekov, používanie elastických pančúch. V prípadoch, keď sa zistí opačné prúdenie žilovej krvi (reflux), napríklad po poškodení žilových chlopní zápalom, je potrebná zavčasu indikovaná angiochirurgická liečba.

 

Ako vzniká zápal v žile?

 

Prvotnou príčinou chronického žilového ochorenia je oslabenie žilovej steny (jej vrodená menejcennosť, resp. poškodenie chorobným procesom), strata jej pružného napätia (tonusu) a následné rozšírenie žily. Tento proces urýchľujú aj rizikové faktory zhoršením odtoku žilovej krvi z dolných končatín.

 

Druhotne s rozšírením žilovej steny vzniká nedovieravosť jej chlopní a dochádza k obráteniu toku krvi v žilách. Všetko to spôsobuje hromadenie krvi predovšetkým v povrchovom žilovom systéme dolných končatín, kde vzniká vysoký žilový krvný tlak. Ten na úrovni veľkých žíl zvyšuje tlak aj v malých cievach – venulách, kapilárach a lymfatických cievach. Dochádza k spomaleniu krvného prietoku, zhoršuje sa okysličenie cievnej steny, čo spôsobuje poškodenie cievnej výstelky, poruchy jej funkcií a následné uľahčenie vzniku zápalu.

 

„Žilný tok je výsledkom práce svalov predkolenia, a práce žilných chlopní, ktoré usmerňujú tok krvi smerom ku srdcu. Súhrou žilných chlopní a svalovej práce dokáže organizmus  transportovať krv proti gravitácii (čo je nemalá práca) naspäť do srdca , aby mohla byť okysličená v pľúcach a obohatená o kyslík opäť vyvrhnutá do tepnového systému. Reflux - alebo obrátený tok je základnou známkou zlyhávania prirodzenej cirkulácie v žilách. Jeho vznik je dôsledkom nedostatočnosti žilných chlopní a obrátený tok krvi vedie k postupne narastajúcemu pretlaku v žilách. Následkom zvýšeného tlaku v žilnom  riečisku vznikajú prvé príznaky žilného ochorenia, pocit ťažkých nôh  ku koncu dňa,  nočné kŕče. Postupne sa pridružujú závažnejšie príznaky ako bolesti, opuchy, farebné zmeny na koži predkolení. U niektorých pacientov , môže takáto zdanlivo nezávažná zmena smeru toku pri zanedbaní vyústiť až do vzniku vredu predkolenia. Veľmi jednoduchá analógia je jednosmerná ulica - v prípade že väčšina  aut  rešpektuje pravidlá je premávka bez obmedzenia . Jedno, alebo dve autá môžu prekĺznuť aj v protismere ak je ich však viac dôjde ku kolapsu dopravy. Rovnako je dôležitá miera refluxu a jeho lokalizácia do povrchového alebo hlbokého žilného riečiska.  Tieto parametre majú rozhodujúci vplyv na pacientove prejavy,“ vysvetľuje MUDr. František Žernovický.

 

Liečba CHŽO

1/ Konzervatívna liečba podľa najnovších doporučení, t. j. liečba liekom (nie výživovým doplnkom) od počiatočných štádií ochorenia. Neodmysliteľnou súčasťou konzervatívnej liečby je kompresívna pančucha. Konzervatívnu liečbu pacientovi odporúča v prvom rade praktický lekár, prípadne angiológ alebo cievny chirurg.

 

2/ Súčasná chirurgická a intervenčná liečba. „Moderná skleroterapia sa vykonáva penou a pod ultrasonografickou kontrolou na podklade predchádzajúceho mapingu žilného riečiska. Z chirugických riešení dominujú endovenózne techniky, ktoré posunuli rozmer operácie varixov do roviny, o ktorej sa nám pred pár rokmi ani nezdalo. Aktuálne sú dostupné štandardizované protokoly pre laserovú a ešte pokročilejšiu rádiofrekvenčnú abláciu varixov. Operácia sa vykoná bez celkovej anestézy, bez rezu, bez stehov a pacient odchádza jednu hodinu po operačnom výkone. Okamžite mobilizovaný pacient je garanciou minimálnych pooperačných komplikácií. Predpokladom úspešného výkonu je certifikované pracovisko, alebo certifikovaný operatér,” priblížil metódu liečby MUDr. Žernovický. 

 

Analgetiká, alebo výživové doplnky, po ktorých pri spomínaných stavoch niekedy siahame, problém nevyriešia, pocit bolesti a prejavy ochorenia iba potlačia, čím sa zvyšuje riziko vzniku komplikácií spojených s rozširujúcim sa zápalom žíl.

 

„Lekárnik v lekárni je najpovolanejšia osoba, ktorá vie pacientovi pomôcť rozlíšiť klinicky účinné, bezpečné a overené lieky od obyčajných výživových doplnkov. Navyše dokáže pacientovi pri konzultácii správne poradiť pri výbere najvhodnejšieho prípravku, či dať rady o jeho správnom použití. V neposlednom rade vie odkomunikovať pacientovi prospech, ale aj riziká užívania lieku alebo liekovej kombinácie. Platí to nielen pri riešení zdravotných komplikácií, ako sú žilové ochorenia, ale aj pri iných, na pohľad možno menej závažných zdravotných problémoch. Okrem toho, lekárnik usmerní pacienta k lekárovi,“ povedal PharmDr. Peter Stanko, lekárnik, liekový analytik pre ADC číselník.

 

Dni zdravých žíl opäť v slovenských mestách

Pojazdná ambulancia s mottom „Počúvaj svoje nohy, kým nie je neskoro“ vyrazí po minuloročnom úspechu do slovenských miest opäť. Počas Dní zdravých žíl v roku 2013 ponúkla možnosť absolvovať vyšetrenie nôh  obyvateľom 55 miest, čo celkovo predstavuje 6225 vyšetrených ľudí. Vyhodnotenie minuloročnej tour potvrdilo, že slovenská verejnosť príznaky chronického žilového ochorenia prehliada a až 82 % ľudí sa o svoje nohy nestará, zanedbáva ich a zápal v žilách ignoruje.

Edukačno-preventívny zámer tohto projektu sa rozhodla podporiť aj spoločnosť Servier, ktorá opäť tento rok poskytla grant Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva, Slovenskej angiologickej spoločnosti a Slovenskej spoločnosti cievnej chirurgie na realizáciu projektu.

 

S cieľom zvýšiť povedomie predovšetkým o ranných štádiách ochorenia, prevencii a dôležitosti včasnej diagnostiky navštívia v roku 2014 členovia menovaných odborných lekárskych spoločností s pojazdnou ambulanciou 30 miest Slovenska. Praktický lekár a angiológ vyšetria záujemcom nohy a poskytnú konzultácie.

 

Neskoro zistené a nesprávne liečené chronické venózne ochorenie spôsobuje závažné komplikácie, ako napríklad vred predkolenia alebo zápal žíl, ktorý sa môže komplikovať smrteľnou pľúcnou embóliou. Žiaľ, ako ukázal prieskum "Dni zdravých žíl" na vzorke vyše 6 000 obyvateľov z rôznych kútov Slovenska, až 82% našich ľudí nepozná príznaky CHVO alebo ich jednoducho ignoruje. Je preto nevyhnutné zvýšiť povedomie obyvateľstva o tomto chronickom ochorení, ktorého podkladom je chronicky prebiehajúci zápal na úrovni mikrocirkulácie a makrocikulácie. Jedine včasnou a správnou liečbou zabránime vzniku komplikácií. Choroby na svete nie sú preto, že nedokážeme liečiť chorých, ale preto, že nedokážeme včas zachytiť počínajúce ochorenie a zmeniť životný štýl obyvateľstva,“ dodáva prof. MUDr. Viera Štvrtinová PhD..


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!