lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kyselina hyalurónová (2/2)

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 9.6.2014
späť
Späť

Poslať
 

Využitie kyseliny hyalurónovej v dýchacích cestách pri :

 

·         Dlhodobom kašli – suchom alebo vlhkom

·         chronickom zápale priedušiek

·         astme

·         CHOCHP, emfyzéme pľúc

·         angíne

·         zápaloch hrdla, nosohltanu, dutín resp. nádchy

·         zápaloch hltanu

·         akútnych alebo chronických zápaloch priedušnice

·         liečba zachrípnutí, zápalov hlasiviek

 

 

Pomocník pri hojení rán

 

V koži nájdeme asi 50% kyseliny hyalurónovej z celkového množstva v našom tele. Je prítomná v hlbokých vrstvách pokožky (epidermy) ako aj na povrchu kože, kde sa nachádzajú receptory, ktoré sú schopné prijať HA z vonku.

Kyselina hyalurónová vytvára akési "lešenie", ktoré podporuje bunky. Jej vysoká schopnosť viazať vodu udržiava bezprostredné okolie buniek dostatočne hydratované, čím v rane udržuje vlhké prostredie, podporuje delenie buniek, umožňuje migráciu buniek, výmenu výživných a odpadových látok  a stimuluje tvorbu nových ciev (angiogenézu). V procese hojenia minimalizuje tvorbu jaziev tým, že zabraňuje nesúrodému ukladaniu kolagénových vlákien. Kyselina hyalurónová "nasáva" vodu spolu s výživou a rastovými faktormi z okolia a podložia rany a týmto spôsobom výrazne zlepšuje proces hojenia  rán až o 40%. Podieľa sa na zmiernení opuchov a bolesti. Už v 60. rokoch sa využívala HA k liečbe popálenín, preležanín a chronických rán.

 

Využitie kyseliny hyalurónovej v procese hojenia rán

Akútne rany a infekcie

·         popáleniny, omrzliny

·         tržné rany

·         pooperačné rany

 

„Mazivo“ pre kĺby

V našom tele je 143 rôznych kĺbov. Kĺby sú počas života významne namáhané. Ak ich však zaťažujeme nadmerne a nesprávne, dôsledkom môžu byť rôzne ťažkosti a ochorenia. Najčastejšie je to osteoartróza alebo artróza. Najčastejšou príčinou týchto chorôb je opotrebovávanie chrupavky. Chrupavka má veľmi dôležitú úlohu pri činnosti kĺbov– tlmí nárazy a otrasy, dodáva im pružnosť. Aby kĺby dobre fungovali, je medzi chrupkami dutina, obalená synoviálnou membránou. Tá  má vo vnútri tzv. kĺbovú tekutinu, ktorá pôsobí ako lubrikant. Ak by sme prirovnali ľudské telo k motoru auta, tak kĺbová tekutina by bola olejom. Práve synoviálna tekutina je tvorená kyselinou hyalurónovou. Okrem lubrikačných funkcií vyživuje chrupavku a odstraňuje odpad z kĺbového púzdra. Kyselina hyalurónová je teda základnou súčasťou kĺbovej tekutiny, ktorá slúži ako zdroj živín pre bunky chrupavky. Tá sa musí pravidelne obnovovať. HA je zodpovedná za viskozitu -  teda správnu konzistenciu kĺbovej tekutiny. Aby sa chrupavka regenerovala a dobre fungovala, nesmie vysychať. So stúpajúcim vekom však vnútrotelová (endogénna) produkcia kyseliny hyalurónovej klesá a chrupavka tak môže časom začať vysychať.

Základom chrupavky je vlákno kyseliny hyalurónovej, na ktoré sa pomocou zvláštnych spojovacích bielkovín pripájajú tzv. osové proteíny. Pre lepšiu predstavu sa dá vlákno kyseliny hyalurónovej prirovnať ku kefe na čistenie fliaš. Nosný drôt je kyselina hyalurónová a osové bielkoviny sú štetinky. Táto štruktúra tvorí základ, ale sama o sebe ešte nie je schopná vytvoriť stlačiteľnú vrstvu, pretože nevie udržať dostatočné množstvo vody. Túto schopnosť získa po pripojení chondroitínsulfátu na osové proteíny.  Vznikne tak priestorný útvar s dutinkami, ktorý v sebe dokáže udržať kĺbovú tekutinu, je pevný a ohybný. Bez kyseliny hyalurónovej by teda chrupavky nemohli nikdy vzniknúť a nezaobišli by sa bez nej  ani spojivové tkanivá – šľachy a väzy. Vďaka HA zvládnu veľké zaťaženie, napätie a námahu.

 

Využitie kyseliny hyalurónovej v súvislosti s kĺbmi

·         traumatické  poruchy kĺbov

·         degeneratívne poruchy kĺbov

·         zápalové ochorenia kĺbov

 

Kyselina hyalurónová a oči

Vo vnútri očnej buľvy, konkrétne v sklovci, nájdeme vysoký obsah kyseliny hyalurónovej vo forme viskózneho gélu. Pôsobí tu ako tlmič -  oko vďaka nemu nie je tvrdá krehká guľa, ale pevný a zároveň poddajný orgán, ktorý ľahko prijíma živiny.

Pokles tvorby kyseliny hyalurónovej s rastúcim vekom sa týka aj očí. Okolo 50. roku života naše oči pomaly prestávajú produkovať HA. Dôsledkom je vysychanie očí, čo spôsobuje  problémy so zrakom. Vďaka svojim regeneračným a zvlhčujúcim účinkom je HA pevnou súčasťou očného lekárstva. Oční chirurgovia napr. pred niektorými operáciami HA injekčne vpravujú do oka, aby zaistili, že si buľva počas operácie udrží tvar.  Kyselina hyalurónová je súčasťou niektorých roztokov na kontaktné šošovky a očných kvapiek, ktoré majú zvlhčujúci, upokojujúci, regeneračný a ochranný účinok.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!