lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 3 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Cvičenie nemusí byť namáhavé.

  Spracoval(a) : Simona Párnická
Dátum : 6.2.2007
späť
Späť

Poslať
 

Som príliš zamestnaná, nemám čas cvičiť." Azda najčastejšia výhovorka pred svetom aj pred sebou samým, prečo sa nahýbať, nešportovať. Život je hektický a na konci dňa už väčšina z nás nemá energiu ani vôľu cvičiť. Každý to aspoň raz v živote skúsil, no len nepatrné percento vydržalo.

Prečo nemôžem cvičiť?
Miestne fitnescentrá sú obvykle preplnené. Tie, v ktorých by sa vám dostalo individuálnej starostlivosti, sú zase drahé, pôsobia snobsky a bežný smrteľník sa v nich cíti skôr stiesnene, než aby prežíval radosť z pohybu. Byt je malý a vybavenie nedostatočné. Nech sa pozriete kamkoľvek, všade nájdete nepreberné množstvo výhovoriek prečo telesnú kondíciu zanedbávať. Dostavuje sa pocit viny. Namiesto zaberačky v telocvični sa radšej zvalíte na gauč s dobrou knihou, aby ste si na prípadnú telesnú námahu nemuseli ani len spomenúť.

Skončite s výhovorkami
Čo tak oslobodiť sa od všetkých mýtov, zhodiť zo seba zábrany a naučiť sa využívať prirodzený každodenný pohyb tak, aby vám pomáhal udržiavať kondíciu a kontrolovať hmotnosť? V skutočnosti nemusíte stráviť pol života v telocvičniach a fitnescentrách, aby ste schudli a našli duševnú rovnováhu. Pre začiatok celkom postačí, ak ponecháte o niečo väčší priestor vo svojom živote bežným činnostiam, o ktorých si často ani neuvedomujete, ako veľmi prospievajú vášmu zdraviu.

Cvičenie nemusí byť namáhavé
Hovoríte, že je to nezmysel? Chyba! Túto teóriu potvrdzujú aj posledné prieskumy v rôznych krajinách. Guruovia fitnesu nás vždy presviedčali, že musíme minimálne trikrát týždenne 30 minút stráviť poskakovaním v telocvični v šialenom rytme aerobicu, aby sme boli štíhli a fit. Avšak najnovšie štúdie informujú, že môžete stratiť prebytočné kilogramy aj "pri cvičení", ktoré nevedie k úplnému vyčerpaniu a môže byť navyše príjemné a v niektorých prípadoch veľmi užitočné. Čo tak upratovanie, umývanie okien, prášenie kobercov, či leštenie parkiet? Nie ste fanúšikmi domácich prác? Porozhliadnite sa po svojej záhradke, vyjdite na prechádzku s deťmi, choďte na huby.

Strata prebytočných kilogramov je len jedna z mnohých výhod

Pravidelný tréning znamená pre zdravie oveľa viac, než si väčšina z nás uvedomuje. Psychológovia a odborníci na pohybovú aktivitu uvádzajú minimálne 14 dôvodov prečo byť fit
 
1. Cvičenie pomáha kontrolovať hmotnosť
 Okrem kalórií, ktoré spálite počas samotného tréningu, pravidelné cvičenie ovplyvňuje základný metabolizmus. Štartuje proces, ktorý zabezpečí spaľovanie kalórií aj v čase, kedy relaxujete. Ak ste aktívni a hýbete sa pravidelne, spaľovanie pokračuje aj po skončení cvičenia.
2. Cvičenie zlepšuje milostný život
Štúdia vykonaná na Kalifornskej univerzite v San Diegu poukazuje na zaujímavú skutočnosť. 95 zdravých mužov, ktorí žili sedavým spôsobom života v priemernom veku 47 rokov, bolo rozdelených do 2 cvičebných programov. Prvá skupina sa venovala 60 minútovým prechádzkam 4x do týždňa, druhá hodine intenzívneho aerobicu. Po 9 mesiacoch obe skupiny bez rozdielu udávali zlepšenie sexuálneho života, podstatné zvýšenie sexuálnej túžby a oveľa viac orgazmov.
3. Cvičenie znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení
 Srdcovocievne ochorenia sú jednou z najčastejších príčin úmrtí v našej populácii. Pravidelné cvičenie je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení, posiluje srdce a cievy, znižuje krvný tlak a cholesterol, bojuje proti obezite a diabetes.
4. Cvičenie znižuje riziko mŕtvice
Vysoký krvný tlak je kľúčovým faktorom vzniku mozgových príhod. Cvičenie tento nepríjemný faktor upravuje.
5. Cvičenie je prevenciou pre pohybovú sústavu
Pravidelné stredne záťažové cvičenie (prechádzky, záhradka, tancovanie a pod.) pomáha udržiavať kosti - je najlepšou prevenciou osteoporózy, najčastejšieho problému žien nad 50 rokov.
6. Cvičenie posiluje, zlepšuje pružnosť a výdrž
Cvičením sa naše svaly stávajú silnejšími, človek je ohybnejší a schopný cvičiť stále dlhšie bez pocitu únavy. Inými slovami - čím viac cvičíte, tým viac ste schopní cvičiť, tým menej vás to unavuje, z cvičenia máte väčšiu radosť a ste schopní vydržať.
7. Cvičenie zlepšuje pamäť
Máte problém s pamäťou? Výskumný tím Kentuckej univerzity v Lexingtone porovnával vzťah telesnej kondície a pamäti na skupine 66 dobrovoľníkov vo veku 18-48 rokov. Výsledky boli prekvapujúce. Jedinci s najlepšou kondíciou mali najlepšiu pamäť, ktorá sa zvýšením fyzickej aktivity ešte zlepšila.
8. Cvičenie zvyšuje odolnosť proti chladu
Cvičenie posilňuje imunitný systém. Na univerzite v Južnej Kalifornii sa 50 žien, ktoré nikdy necvičili podrobilo prieskumu, pri ktorom boli rozdelené do 2 skupín. Polovica pokračovala v usadnutom spôsobe života, druhá absolvovala každodenný 45 minútový ľahký tréning. Po 15 týždňoch cvičiace ženy vykazovali o polovicu menej symptómov prechladnutia oproti ostatným.
9. Cvičenie pomáha skoncovať s fajčením
Pre mnohých je cvičenie účinnou náhradou nikotínu. Rovnako bývalým fajčiarom pomáha cvičenie vytrvať.
10. Cvičenie minimalizuje nespavosť
Cvičenie osviežuje, no po niekoľkých hodinách sa stáva tým najúčinnejším liekom na spánok. Tým, ktorí majú problémy so zaspávaním sa odporúča nenáročné cvičenie. Dôležité je necvičiť tesne pred spaním. Spánok by sa vám zďaleka vyhýbal.
11. Cvičenie bojuje proti artritíde
Pri pravidelnom nenáročnom tréningu sú kĺby precvičované a udržiava sa tým celý rozsah ich ohybnosti a znižuje bolestivosť. Endorfín, hormón šťastia, ktorý pri cvičení vzniká, je tak isto ochranou pred bolesťou.

Okrem nepopierateľných zdravotných a fyzických prínosov je cvičenie liekom aj pre ľudskú dušu.
12.Cvičenie zlepšuje náladu
Endorfín bojuje proti depresii a preto sa cvičenie odporúča ako účinné antidepresívum.
13.Cvičenie zvyšuje sebavedomie
Cvičenie dáva pocit sebarealizácie. Okrem krajšej postavy tak získate aj lepšie sebavedomie.
14.Cvičenie bojuje proti stresu
Ľudia, ktorí cvičia pravidelne, hovoria, že sa cítia uvoľnenejšie, ľahšie odolávajú stresu a napätiu.

Zabudnite na uniformitu, nie ste predsa v armáde, ale začnite hneď

Cieľom každého tréningu by malo byť vytvorenie individuálneho cvičebného programu, ktorý práve vám najviac vyhovuje. Načo sa trápiť v posilovni, ak vás dvíhanie činiek unavuje a nudí. Sadnite na bicykel. Zdá sa vám šliapanie do pedálov monotónne? Skočte do bazénu. Aj polhodinová prechádzka v parku v kruhu priateľov, či rodiny urobí svoje. Možností je veľa. Stačí si vybrať tú, ktorá vám najviac vyhovuje.

Nech sa rozhodnete pre akúkoľvek formu cvičenia, nezabúdajte, že nie je cieľom padnúť od vyčerpania, ale naopak, cítiť sa a byť v pohode. Rozhliadnite sa okolo seba, choďte dve zastávky pešo namiesto v preplnenom autobuse, vyjdite po schodoch do tretieho poschodia. Začnite ešte dnes.

Bezplatné informácie o zdravom životnom štýle na Floralinke 0800 152 153

 


Diskusia k článku:

Dobrý článok, musím súhlasiť s jeho obsahom.
Neregistrovaný - Lotos, 6.2.2007 08:03
Veru dobry. Preco nie sa stale najde. Ale staci sa prekonat a pohyb potom chyba.
Neregistrovaný - kokina, 6.2.2007 08:37
Tiez mozem len potvrdit, zacala som v polovici novembra cvicit a niekedy sa mi vobec nechcelo, ale dnes mi to uz chyba a citim sa po vsetkych strankach lepsie...
Neregistrovaný - Lili, 7.2.2007 10:09
Fajn clanok... ja som bola vcera hrat basket a este rano som sa yobudila s endorfinmi v krvi a vydrzalo mi to dost dlho :o) uz terz sa tesim na dalsi zapas... a to som hrala po rokoch prvy krat... cvicenie v posilovni ma nebavi, malo akcnosti...
Neregistrovaný - zoja, 7.2.2007 20:47
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!