lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
V historickom centre Bratislavy ožila tradícia slávnych salónov

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 28.9.2010
späť
Späť

Poslať
 

V bývalom reprezentačnom salóne paláca rodu Erdodyovcov na Laurinskej ulici č. 3                  v Bratislave ožila, vďaka podpore spoločnosti Henkel Slovensko, tradícia slávnych salónov. Moderátor Richard Stanke a jeho hostia sprevádzali počas večera prítomných divákov dejinami slávnych salónov a všetkým, čo sa v nich odohrávalo. Zaujímavej diskusie v príjemnom prostredí Salónu Mareka Kopanicu sa zúčastnili Marína Kráľovičová, herečka; Július Barczi, historik Aukčného domu SOGA; Nina Gažovičová, licitátorka Aukčného domu SOGA; a Renáta Ormandíková, kostýmová a textilná výtvarníčka.

 

Večer s názvom “Salón v Salóne” sa pohrával s jedinečnou symbiózou významu slova salón - ako spoločenská, prijímacia miestnosť, diskusný kruh ako aj luxusný kadernícky či módny dom. Pozvaní hostia tak v rámci diskusie odhalili aj dejiny kaderníkov a kaderníckych salónov.

 

Od histórie po súčasnosť

 

Vďaka pokrokovým myšlienkam osvietenstva sa Európa v 18. storočí zmenila na jeden veľký diskusný klub. Prvýkrát v histórii sa nahlas hovorilo o človeku, jeho postavení, schopnostiach, živote a slobodnej vôli. Verejne prezentovaný názor sa postupne inštitucionalizoval , formoval do salónov, klubov a kasín. V roku 1827 bolo v Pešti založené uhorské Národné kasíno, členmi ktorého boli výlučne aristokrati a vysokí vojenskí hodnostári. Kasíno slúžilo národu, spoločnosti, štátu, atď. Napĺňalo vyššie kultúrne  a politické ciele, a to všetko prostredníctvom diskusie. Podľa jeho vzoru začali po roku 1830 vznikať kasína takmer  v každom väčšom meste monarchie, ich členmi boli vážení mešťania, veľkostatkári, umelci a intelektuáli. Kasína či salóny fungovali na základe prijatých stanov a členstvo v nich podliehalo prísnej hierarchii. Ženy v salónoch, kde prebiehali vážne rozhovory o budúcnosti krajín a miest nemali miesto, a preto vznikali akési diskusné krúžky, ktorým predsedali zvyčajne manželky starostov alebo vznešené šľachtičné.

 

Účasť na salóne bola v minulosti podmienená aj samotným výzorom jeho členov. Nešlo v ňom teda len o politiku či umenie, ale aj o módu. Páni sa predbiehali v kráse svojich hodiniek, prechádzkových palíc a dámy prezentovali svoj vkus prostredníctvom šiat, klobúkov a účesov.

 

 

 

Je tomu tak aj dnes. Vzhľad totiž tvorí dôležitú súčasť nášho každodenného vystupovania a preto bola počas večera uvedená na svet aj jedna historická inovácia -  Perfect Mousse – prvá trvácna ošetrujúca penová farba na vlasy bez amoniaku v portfóliu Schwarzkopf, ktorá sa do vlasov nanáša jednoducho a rovnomerne pre intenzívne žiarivú a dlhotrvajúcu farbu vlasov.

 

Organizátori a hostitelia večera ďakujú Júliusovi Barczimu a Aukčnému domu SOGA za poskytnutie historického materiálu a starožitného mobiliéru.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!