lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako byť matkou a pritom nezabudnúť na seba samú

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 27.5.2013
späť
Späť

Poslať
 

V živote každej ženy nastane moment, kedy zatúži po rodine a dieťatku. Ak má po svojom boku „toho pravého“, môže si začať plniť svoje sny o rodine. Čaká ju však náročné obdobie, počas ktorého sa jej život zmení na nepoznanie. Na tému „ako byť matkou a pritom nezabudnúť na seba samú“ sa v priestoroch kliniky YES VISAGE rozprávali Martin Nikodým, Simona Krainová, Marianna Ďurianová a MUDr. Pavel Boček.

 

Hneď na úvod sa chopil slova moderátor Martin Nikodým, aby prítomným hosťom objasnil dôvod spoločného stretnutia: „Dnešný deň by nemusel byť ničím výnimočný a predsa len je. Síce s menším omeškaním, ale práve dnes sme sa rozhodli vzdať hold všetkým úžasným ženám, vďaka ktorým tu dnes môžeme byť a užívať si všetky krásy života. Je to práve matka, ktorá obetuje mnoho rokov svojho života a strávi množstvo prebdených nocí, aby priviedla na svet a následne aj vychovala svoje dieťa, ktorému dá prvé aj posledné.“

 

Pohotový a prirodzene pôsobiaci moderátor sa následne porozprával s „najpopulárnejšími mamičkami Česko – Slovenska“, Simonou Krainovou a Mariannou Ďurianovou o tom, čím všetkým si žena prechádza počas tehotenstva a ako sa mení jej život na materskej. Obe dámy prekvapili svojou bezprostrednosťou a prítomným hosťom aspoň na chvíľu poodhalili svoje súkromie.

 

Po pôrode som mala život naruby. Veci, ktoré mali pre mňa veľký význam sa akosi vytratili a veci, o ktorých som nikdy nerozmýšľala alebo sa mi nezdali zaujímavé a už vôbec zábavné, zas nabrali obrie rozmery. Deti vo mne vyvolávali skôr pocity nevôle, než lásky a rodiny. Brala som to tak, že si ľudia trochu zničili život. Všetkým sa za toto myslenie ospravedlňujem a som šťastím bez seba, že som mala tú česť sa k nim pridať. Nikdy som nebola vlastne naozaj šťastná, skôr hlúpa. Krátko po pôrode som nemala na nič čas, cítila som sa unavená a strácala sa medzi plienkami, dudlíkmi a hračkami a napriek tomu je to ten život, na ktorý som naozaj pyšná. Mám okolo seba dve nové bytosti, ktoré ma potrebujú a ja potrebujem ich,“ prezradila Simona Krainová.

 

V podobnom duchu pokračovala aj Marianna Ďurianová. „Po pôrode sa môj život zmenil radikálne. Všetok svoj čas venujem nášmu synovi. 24 hodín denne sme spolu. Cítim sa výborne. Toto životne obdobie je pre mňa výsostne pozitívne. Aj keď spánok už nie je to, čo býval, stále mám dosť energie. Jediný čas, ktorý si dovolím ukradnúť je, keď si idem oddýchnuť do YES VISAGE, kde aspoň nachvíľu zrelaxujem. Keďže je to moje prvé dieťa, som asi dosť úzkostlivá matka, ale to je v začiatkoch asi normálne. Malý plače naozaj málokedy, lebo v podstate nemá šancu. Vždy keď prejaví čo i len trochu nespokojnosti, okamžite to riešim. Najviac ma prekvapilo to, že úplne prirodzene som začala rozprávať v množnom čísle. Priznám sa, že kým som nebola matkou, tak mi to u iných mamičiek dosť vadilo, no a teraz to dokonale chápem,“ uviedla populárna moderátorka.

 

Takmer vždy pozitívne naladené mamičky Simona s Mariannou žiarili šťastím. Zmeny hodnotovej kvality života žien na materskej však často spôsobujú, že sa matky priveľmi upínajú a sústredia len na svoje deti. Hrozí im tak vznik sociálnej izolácie a z toho prameniacich dôsledkov. O aké dôsledky a riziká ide prezradil MUDr. Pavel Boček z fakultnej nemocnice Motol v Prahe a vedúci lekárskeho tímu kliniky YES VISAGE. „Vždy veľmi záleží na viacerých okolnostiach: či je dieťatko zdravé, či vyžaduje zvýšenú starostlivosť, či sa jedná o prvorodičku alebo má žena detí viac a podobne. Dôležitá je aj  sociálna a ekonomická situácia pred a po pôrode, pretože materská dovolenka dokáže v súčasnosti oslabiť ekonomickú pozíciu celej rodiny. Žena často stráca kamarátky, redukuje svoje aktivity, atď. Môže paradoxne venovať svoje city len dieťaťu a tak „zanedbávať“ svojho partnera, dôsledkom čoho môže vzniknúť neistota v partnerskom vzťahu, oslabenie sociálneho postavenia matky a podobne. Predísť týmto stavom je možné jedine prirodzeným a realistickým prístupom k svojmu vlastnému materstvu. Je dôležité si zaistiť všetky záležitosti okolo zamestnania či bývania a ďalších plánov už pred pôrodom. Rozhodne sa neodporúča si tieto veci nechať na obdobie po pôrode, kedy je žena najcitlivejšia a najmenej stabilná či už po psychickej či fyzickej stránke,“ vysvetľuje MUDr. Pavel Boček.    

 

Pre mamičky je neuveriteľne dôležité, aby nepoľavili z lásky a starostlivosti o seba samé, aby sa ďalej rozvíjali, udržiavali komunikačné zručnosti a nestratili záujem o svoju osobu. Žena musí cítiť, že je krásna – krajšia ako kedykoľvek predtým – musí sa cítiť fit a byť so sebou  a svojim vzhľadom spokojná a to nielen po pôrode, ale aj počas celej výchovy, kým deti nevyrastú.

 

Aké tipy cvikov môže žena absolvovať počas tehotenstva a potom  čerstvo po pôrode, aby sa cítila fit?

 

Tehotenstvo nie je choroba, ide len o fyziologický stav ženy, ktorá by nemala celkom obmedziť svoje pohybové aktivity. Je to samozrejme všetko veľmi individuálne a samotné cvičenie je potrebné primerane prispôsobiť štádiu, v ktorom sa žena nachádza. Odporúčam však absolvovať cvičenie pod dohľadom profesionálneho trénera, pretože aj cviky, ktoré na prvý pohľad vyzerajú nevinne, môžu spôsobiť závažné problémy. Je potrebné zapojiť všetky svalové partie. Svaly na nohách sú dôležité, pretože budú nosiť zvýšenú záťaž a vrchná časť tela - paže sú zas dôležité napríklad pri nosení dieťaťa. V dnešnej dobe najpopulárnejším skupinovým cvičením pre tehotné ženy je cvičenie na fit lopte, kde sa prostredníctvom rôznych pohybových variácií posilňuje celé telo a zároveň je masírované aj panvové dno. Po pôrode je to opäť veľmi individuálne, rozdiel je aj v tom, či žena rodila prirodzeným spôsobom alebo cisárskym rezom. Určite by som najprv začal posilňovaním panvového dna a na záver by som sa sústredil na jednotlivé svalové partie. Je dôležité zohľadniť šestonedelie, kedy u ženy prebieha mnoho fyziologických zmien. Neznamená to však, že by nemohli primerane cvičiť aj predtým. Najlepšie je začať s dychovými cvikmi a používať bilančné pomôcky (ako napr. fitball, overball, bosu, atď.) a v dnešnej dobe je veľmi obľúbené aj závesné cvičenie TRX,“ prezradil kondičný tréner a výživový poradca kliniky YES VISAGE Jiří Benda.

 

Ako teda vplýva spokojnosť či nespokojnosť so sebou samou na celkovú psychiku mamičiek?

 

„U žien, ktoré boli určitým spôsobom so sebou spokojné, či už profesne, ekonomicky alebo sociálne, tieto pocity počas tehotenstva väčšinou ešte zosilnia, obzvlášť ak si všetko vopred naplánovali a všetko prebieha podľa ich predstáv. Ženy úzkostné, psychosomaticky ladené majú obecne ťažšie tehotenstvo, pôrod, ako aj popôrodné obdobie. Zásadným faktorom, ktorý vo výraznej miere dokáže ovplyvniť psychiku matiek, je spokojnosť s ich vlastnou telesnou schránkou, resp. ako rýchlo sa vedia vrátiť do fyzických parametrov, na ktoré boli zvyknuté pred tehotenstvom. Nie všetky postupy a diéty sú však pre ne vhodné a mali by absolvovať len metódy, ktoré sú preverené, bezpečné, nenáročné na čas, majú zaručený efekt a nijakým spôsobom neobmedzujú ich materstvo,“ hovorí MUDr. Pavel Boček.

 

Kde teda končí cvičenie s kondičným trénerom a začína úloha estetickej medicíny a naopak?

 

„Pokiaľ ide o klienta s väčšou nadváhou či s problémovými partiami, kde by len veľmi ťažko zhodil väčšie množstvo kilogramov, tak môže byť estetická medicína veľmi nápomocná, pretože dokáže efektívnym spôsobom takéto množstvo tuku pomerne rýchlo a bez bolestí odstrániť. Obrovský úbytok prebytočného tuku len formou cvičenia by v takomto prípade mohla mamička dosiahnuť len v prípade, ak by trénovala každý deň niekoľkofázovým tréningom, ako to robia vrcholoví športovci. A to je takmer nemožné. Tu je preto výborná komplementárnosť cvičenia s estetickou medicínou. Tá odstráni za krátky čas veľké množstvo tuku a cvičenie následne dopomôže, aby sa daná partia pekne zaoblila a nadobudla sexi krivky,“ vysvetľuje Jiří Benda.

 

K jeho názoru sa pridáva aj MUDr. Pavel Boček, ktorý ešte doplňuje: „Estetická medicína začína tam, kde sa nám ani cvičením nepodarí určenú partiu výrazne zlepšiť, opraviť. Cvičenie a stravovací režim samozrejme hrajú pri formovaní postavy zásadnú úlohu, ale práve v dobe tehotenstva, respektíve kojenia nejde rozhodne držať žiadne očistné či redukčné diéty. Práve naopak je dobré jesť všetko to, čo pomôže rastu plodu, respektíve podporí kojenie.“

 

Ktoré tipy procedúr môžu ženy absolvovať krátko po pôrode, aby sa zbavili prebytočného množstva tukov v danej problémovej partii?

 

„Záleží na čase po pôrode, type pôrodu (spontánny, cisárskym rezom a pod.), na dobe kojenia, atď. Procedúry de facto môžu absolvovať takmer všetky po konzultácii s odborníkmi a lekármi kliniky či sú pre daný prípad vhodné s ohľadom na vyššie opísané skutočnosti. Určite však prvých 8 týždňov žiadne procedúry neodporúčame a potom už záleží od jednotlivých kritérií. Najviac odporúčané a taktiež najžiadanejšie sú metódy, vďaka ktorým dokážu maminky pomerne rýchlo a jednoduchým spôsobom schudnúť. Nie všetky metódy sú však bezpečné, nenáročné na čas i rekonvalescenciu či majú zaručený efekt. Z týchto procedúr sú jednoznačne najžiadanejšími kryolipolýza a SlimLipo. Pri kryolipolýze sa jedná o odstránenie prebytočných tukových zásob v oblasti bruška, bokov a najnovšie aj v oblasti rúk a stehien bez akéhokoľvek zásahu do pokožky – formou zmrazenia podkožného tuku. Kryolipolýza Coolsculpting patentovaným prístrojom Zeltiq má najväčší rozsah účinnosti a úbytok tukového tkaniva medzi neinvazívnymi metódami vôbec, je celkom bezbolestná a garantuje úbytok tuku až do 35%. Druhou populárnou procedúrou na rýchle a efektívne zoštíhlenie je laserom asistovaná liposukcia SlimLipo. Nevyradí vás z bežného života a nevyžaduje ani pobyt v nemocnici. Umožní vám mať už 2. deň o 3 konfekčné veľkosti menšie šaty a byť vo forme. Navyše ide o jedinú liposukciu, ktorá si vďaka technológii 2v1 poradí aj s povolenou kožou po odsatí tuku.  SlimLipo je v súčasnosti absolútny hit medzi liposukciami a je o ňu naozaj veľký záujem. Klienti najviac oceňujú minimálnu invazívnosť, šetrnosť, bezbolestnosť, rýchlosť, komfort, žiadne modriny a hlavne fakt, že vás nevyradí z bežného života,“ uzatvára MUDr. Boček.

 

 

YES VISAGE


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!