lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Desatoro moderného prania

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 17.2.2015
späť
Späť

Poslať
 

Pranie bielizne je pre väčšinu z nás zložitá a vyčerpávajúca činnosť. Všetko je ale vecou systému a cviku. Osvojte si spolu s nami niekoľko jednoduchých rád, ktoré vám ušetria čas, námahu i peniaze. Spoločnosť Henkel, odborník na pranie a nositeľ pokrokových nemeckých technológií, vám prináša bedeker moderného prania.

 

1. Perte pri nízkych teplotách

„In“ je myslieť nielen ekonomicky ale i ekologicky. Zabudnite na finančne nevýhodné pranie pri vysokých teplotách a perte za studena. S použitím tých najlepších pracích prostriedkov, akými sú napríklad gély Persil Expert, sa takéhoto prania nemusíte obávať. Vďaka enzýmom typu Coldzyme, Persil gély odstraňujú škvrny hneď od začiatku pracieho cyklu, takže nie je dôvod vystavovať bielizeň príliš vysokým teplotám. 

 

2. Zbohom predpieranie

Keďže pracie prostriedky sú dnes oveľa efektívnejšie a výkonnejšie, bielizeň naozaj nie je nutné predpierať. Bez predpierania ušetríte nielen množstvo elektrickej energie ale aj samotnú bielizeň, ktorá sa pri vysokých teplotách rýchlejšie zničí.

 

3. Práčku neprepĺňajte

Objem bubna práčky využívajte optimálne do 80%. Bielizni tým umožníte potrebný pohyb vo vnútri bubna, pričom prací prostriedok ľahšie prenikne do hĺbky vlákien vďaka čomu účinkuje počas celého pracieho cyklu. Navyše týmto spôsobom sa prané tkaniny veľmi nepokrčia.

 

4. Kvalitná práčka nad zlato

Existuje množstvo testov kvality, z ktorých sa dá ľahko zistiť, ktoré pračky perú dobre, energeticky výhodne a nekazia sa. Ak nechcete míňať peniaze zbytočne, odporúčame investovať do energeticky úspornej triedy, ktorá dokáže ušetriť spotrebu vody a elektriny. Ak periete viac ako dvakrát do týždňa, na účtoch úsporu zaručene pocítite. Nezabúdajte práčku pravidelne čistiť, vďaka čomu vám dlhšie vydrží. Pracie gély majú výhodu, že nezanechávajú zvyšky prostriedku v zásobníku práčky.

 

5. Používajte pracie gély

Čo sa týka pracích prostriedkov, je to o niečo jednoduchšie – stačí ich vyskúšať a spraviť si vlastný názor. V súčasnosti sa do popredia dostávajú gély.

Napríklad gél Persil Expert ponúka vysokú kvalitu potvrdenú aj externými testami. Výhodou týchto gélov je, že stačí iba malá odmerka a nastaviť cyklus prania na nízku teplotu. S gélom Persil Expert tak ušetríte aj energiu potrebnú na ohrev vody v práčke. Jeho receptúra obsahuje biologicky odbúrateľné tenzidy, takže nezaťažuje životné prostredie.

 

6. So žehlením to nepreháňajte

Mnohí v dnešnej dobe takmer vôbec nežehlia. Oblečenie vytiahnuté z práčky jednoducho zavesia na vešiak a nechajú vysušiť. Materiály sú dnes nekrčivé a prispôsobivé. Ak ste však v tejto veci neoblomný typ, vedzte, že si žehlenie môžete uľahčiť. Pracie gély v kombinácii s avivážami majú výnimočnú vlastnosť – ochraňujú vlákna tkanín. Oblečenie sa menej krčí a dlhšie si udržuje nový vzhľad.

 

7. Trieďte farebnú bielizeň poctivo

Stále platí, že triedenie bielizne pred praním sa oplatí. Ak sa obávate, že vaše oblečenie v práčke pustí farbu, tak ho radšej pred vložením do práčky otestujte. Týka sa to najmä oblečenia výrazných, sýtych farieb, napríklad krvavo červenej. Krátky desaťminútový test predíde katastrofe. Stačí namočiť oblečenie do vody, do bielej nádoby s pracím gélom na 10 minút. Ak bude voda ružová, určite ich nikdy nevkladajte do práčky s bledšími odtieňmi farieb. Výhodou používania pracích gélov pri praní farebnej bielizne je aj to, že predídete stopovým zvyškom prášku na odeve – pracie gély ich nezanechávajú.

 

8. Perte všetko

Je len veľmi málo tkanín, ktoré sa nedajú vyprať v práčke. Kedysi do tejto kategórie patrila napríklad vlna, či hodváb. Dnešné práčky majú už programy aj na tie najháklivejšie tkaniny, takže môžete vyprať skutočne takmer všetko. Úsporné programy tiež umožňujú naplniť práčku len do polovice s polovičnou spotrebou vody, takže sa nemusíte obávať, že pre 10 hodvábnych kúskov miniete rovnako veľa vody a energie ako pri plnej štvorkilovej práčke.

 

9. Využívajte viac programov prania

Naše staré mamy poznali asi tak tri: predpieranie, „šesťdesiatku“ a vlnu. Moderné práčky majú nekonečné množstvo pracích programov, a teda aj možností. Ak používate len jeden či dva, robíte chybu – skúste niekde nájsť návod na použitie a možno budete prekvapení, čo všetko vaša práčka dokáže. Zistíte, že lavór na ručné pranie môžete už na dobro vylúčiť.

 

10. Vaňa je na kúpanie, nie na pranie

Retro je síce „in“, no neplatí to pri praní. Hodiny namáčania špinavej bielizne vo vani sú už, našťastie, preč. Moderné práčky a pracie prostriedky si poradia aj s najzažratejšími škvrnami, vaňa teda opäť môže slúžiť na relax vo voňavom kúpeli pri sviečkach a nie na naťahovanie sa s ťažkou mokrou bielizňou.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!