lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Cesta k plochému brušku

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 28.5.2001
späť
Späť

Poslať
 

Pretože ste inteligentné, určite už dávno viete, že vysoký podiel vlákniny v strave podporuje trávenie. To znamená: ovsené a pšeničné vločky, celozrnné pečivo, veľa ovocia a zeleniny. Pre začiatok vám ponúkame dva vcelu jednoduché triky, vďaka ktorým nemusíte načisto zmeniť svoj jedálny lístok a ktoré okrem toho nestoja ani halier.

Po prvé: čokoľvek jete, robte to vždy v pokoji a veľmi dôkladne prežúvajte. Nielen preto, lebo žalúdok aj črevá tak budú mať omnoho menej práce, pretože potrava k nim príde pekne nadrobno pomletá. Ale aj preto, lebo práve naša tráviaca sústava reaguje maximálne citlivo na stres. Pokojná atmosféra pri jedle je preto pre zdravie omnoho priaznivejšia ako náhlivo zhltnutý fast food.

Rada číslo dve: poriadne pite! Príčinou lenivého trávenia totiž veľmi často nie je nesprávne jedlo, ale nedostatok tekutín. Každý deň by ste mali vypiť minimálne dva litre, najlepšie vody, riedených ovocných štiav alebo bylinkového čaju. Dostatok tekutín je obzvlášť dôležitý najmä vtedy, ak chcete svoju tráviacu sústavu prebrať z letargie pomocou vývaru z ovsených vločiek (teda osvedčeným protizápchovým receptom našich starých mám). Bez tekutín vytvorí nestráviteľná vláknina tvrdé kamene a iba zhorší váš stav.

Ako podporovať zdravú črevnú flóru?
Ak je naša črevná flóra v poriadku, nefunguje bez problémov iba naše trávenie, ale zároveň je silná aj naša obranyschopnosť a cítime sa vo svojej koži dobre. Skutočnými silákmi, podporujúcimi zdravú črevnú flóru, sú probiotické baktérie (napr. v jogurte) a prebiotiká. Sú to špeciálne balastné látky ako inulín a ologofruktóza, ktoré naše užitočné črevné baktérie veľmi radi ,,papkajú“. Obe spomenuté látky sú často prímesami odtučnených mliečnych výrobkov. Ak však jedávate dostatok celozrných výrobkov a zeleniny, dostávate do tela automaticky dostatok týchto látok.

To najlepšie pre vaše brucho
· Ráno, hneď po prebudení vypite veľký pohár vlažnej vody s 1 polievkovou lyžicou jablčného octu a 1 kávovou lyžičkou medu. Takto sa zaktivizuje tráviaci proces.
· Nešetrite korením a bylinkami. Najmä aníz, čili, zázvor, kadramom, koriander, rasca, kurkuma, čierne korenie, mäta a škorica stimulujú produkciu tráviacich štiav.
· Častejšie ako doteraz si uvarte bylinkový čaj. Proti nafukovaniu pomáhajú aníz, fenikel, harmanček, kardamom, koriander, rasca a mäta . Pozor: druhy čajov striedajte, aby si na ne organizmus nezvykol!
· Robte to ako Indovia a po jedle požujte zopár anízových semienok.
· Každý deň zjedzte probiotický jogur.
· Pomaly navyknite svoj žalúdok na vlákninu. Z bieleho pečiva prejdite na celozrnné výrobky a každý deň zjedzte niekoľko porcií zeleniny.
· Hýbte sa! Nemusíte sa stať maratónskou bežkyňou, pohyby čriev podporuje aj energická chôdza. A pri prechádzke sa len tak mimochodom vytratí aj váš stres.
Dobré je aj pravidelné milovanie a delená strava, no a zopár „brušákov“ navyše.

Diskusia k článku:

tak to je teda blbost,neverim ze to fungujeee
Neregistrovaný - andy, 23.4.2002 22:31
Urcite to funguje, ak mas problem s travenim. Poznam problem nafuknuteho bruska. S pojenim s pravidelnym pohybom sa dosiahnu pekne vysledky.
Neregistrovaný - , 18.9.2005 21:59
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!