lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
MATERSKÁ DOVOLENKA

  Spracoval(a) : Dámsky Klub
Dátum : 23.7.2007
späť
Späť

Poslať
 

Príchod dieťaťa na svet prevráti rodičom život naruby, najmä ak je ich prvé. A to nielen z pohľadu nových povinností, ale tiež preto, že budú musieť zásadne upraviť ekonomiku domácnosti. Prinajmenšom je dôležité prispôsobiť sa prirodzenému zníženiu príjmov zo strany manželky a nevyhnutnému zvýšeniu výdavkov na ďalšieho člena rodiny. Nehovoriac o rodičoch, ktorí z rôznych príčin zostanú na vychovávanie potomkov sami. Štát im síce pomáha rôznymi rodinnými dávkami, ale nemôžu sa spoliehať na príjmy partnera. Utiahnuť chod jednočlennej, ale i úplnej domácnosti je mimoriadne zložité, ak navyše ešte treba splácať aj nejaké finančné záväzky z minulosti.

AKO NA TO?
- V prvom rade vyhodnoťte pomer budúcich príjmov a výdavkov, 
o Príjmy sú súhrnom mzdy jedného z manželov, materského príspevku príp. sociálnej dávky druhého z rodičov,
o Výdavky sú súčtom platieb za bývanie, jedlo, prípadne ďalšie náklady na život rodiny a finančné záväzky (sporenie, poistka, lízing, hypotéka, pôžička, nákup na splátky, ...),
- Zvážte, či si môžete dovoliť zriadiť sporenie pre svoje dieťa a jeho poistenie, 
- Určite si priority vo výdavkoch – prednosť pred dovolenkou a nákupom hi-fi techniky majú náklady na živobytie, bývanie a splácanie zmluvných záväzkov,
- Je dobré dohodnúť sa, z ktorého účtu sa budú uhrádzať povinné platby a z ktorého sa budú platiť ostatné náklady (napr. z manželkinho účtu pôjdu pravidelné výdavky; rodinu bude „živiť“ muž),
Príklad
Žena, ktorá pred pôrodom pracovala a jej hrubý príjem bol 15 000 Sk/mesiac.
Prvých 28 týždňov na materskej dovolenke budú jej príjmy nasledujúce:
Pri prvom dieťati jej jednorazovo na účte pribudne 11 000 Sk po dovŕšení 29. dňa života dieťaťa (príspevok po pôrode), počas prvých 28 týždňov bude dostávať materské + prídavok na dieťa = 8 790 Sk.
Z týchto príjmov je možné splácať lízing za auto (cca 6-8 000 Sk/mesiac), dokonca aj nižší hypotekárny úver. Alebo je z príjmov ženy možné uhrádzať platby za nájomné a inkaso plus výdavky na stravu. Toto však bude možné len prvých 28 týždňov materskej dovolenky.

Úprava príjmov tej istej ženy po uplynutí 28 týždňov na materskej dovolenke:
Sociálna poisťovňa jej prestane vyplácať materské, ktorý nahradí Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny rodičovským príspevkom (4 440 Sk). Žena naďalej dostáva prídavok na dieťa (540 Sk). Mesačný príjem ženy na rodičovskej dovolenke poklesne na 4 980 Sk.
Je zrejmé, že prechod z materského na rodičovský príspevok sa premietne do rodinného rozpočtu. Ak sa žena rozhodne pokračovať v rodičovskej dovolenke a nebude si nikde privyrábať, čo je na Slovensku najrozšírenejší model trávenia prvých troch rokov po pôrode, rodina sa bude musieť uskromniť. Z  príjmov ženy  totiž bude možné zaplatiť nanajvýš nájomné a inkasné platby za bývanie, alebo časť nákladov na stravu.

- Finančný plán na obdobie materskej dovolenky si musí urobiť aj osamelo žijúca matka (s tým rozdielom, že nemôže počítať s príjmom partnera).
- Ak máte prístup na internet, na jednoduchšie a lacnejšie uhrádzanie platieb si zriaďte internet banking. Úspora času a poplatkov za bezhotovostné operácie vám môže pokryť časť nákladov na internet.

Čo robiť s finančnými produktmi pri znížení príjmov počas materskej dovolenky?
Ak splácate pravidelnými splátkami nejaký finančný produkt (úver, lízing, životné poistenie a podobne), pri dočasnom znížení príjmov odporúčame poradiť sa o možnostiach s poskytovateľom finančných služieb. Namiesto často nevýhodného zrušenia produktu je možná dohoda o odklade či znížení splátok. Rozhodne nie je rozumné prestať splácať svoje záväzky a čakať čo sa bude diať, prípadne hrať „mŕtveho chrobáka“ v komunikácii s finančnou inštitúciou.

Sporenie:
Termínované účty
- Výhodou je, že kedykoľvek je možné robiť ďalšie vklady.
- Pri výberoch treba dať pozor na dobu viazanosti vkladu.
- Pri nedodržaní doby viazanosti vkladu - pri predčasnom výbere hotovosti - môžu byť prostriedky úročené nižšou úrokovou sadzbou alebo budete musieť zaplatiť sankčný poplatok. 

Vkladné knižky
- Pri pravidelnom sporení na vkladnú knižku je možné upraviť si výšku sumy sporenia tak, ako vám to najlepšie vyhovuje. 
- Pri nedodržaní podmienok pravidelného sporenia hrozí, že nepostúpite do vyššieho cyklu sporenia, ktorý zvyčajne býva výhodnejšie úročený.

Podielové fondy
- Pri pravidelnom sporení do podielových fondov je možné dosiahnuť zníženie alebo odklad splátky, dokonca aj predčasné ukončenie sporenia. V prvých rokoch však za to môžete zaplatiť výstupný poplatok.

Sporenie na dôchodok (DDP) - v banke, v podielových fondoch alebo v poisťovni
- Splátky sa dajú znížiť alebo aj prerušiť.
- Treba si však dať pozor na splnenie zákonnej podmienky uplatnenia si daňovej úľavy do 12 tisíc korún ročne len pri nepretržitom sporení počas 10 rokov a do veku min. 55 rokov. Pokiaľ predčasne ukončíte sporenie (prestanete splácať) a v minulosti ste využívali znižovanie základu dane (max. 12 000 Sk ročne), musíte v nasledujúcom období o túto sumu zvýšiť základ dane.

Splácanie úveru
- Pri neschopnosti splácať úver alebo pri potrebe zníženia splátky treba okamžite kontaktovať banku, s ktorou je možné sa dohodnúť na znížení či odklade splátok, prípadne úprave splátkového kalendára.

Splácanie lízingu
- Pri neschopnosti splácať lízing odporúčame v prvom rade kontaktovať lízingovú spoločnosť.
- Existuje možnosť rozloženia splátok do zvyšného obdobia lízingu alebo predĺženia zmluvy, prípadne prevodu lízingu na určenú osobu alebo odpredaja predmetu lízingu tretej osobe.
- V krajnom prípade môžete požiadať o predčasné ukončenie lízingu. Za tento úkon sa platí poplatok.

Splácanie životného poistenia
- O konkrétnych možnostiach je najlepšie poradiť sa s poisťovňou, v ktorej máte uzatvorenú zmluvu.
- Výhodou jednorazovo platených produktov je to, že po uzatvorení zmluvy už nie sú potrebné ďalšie vklady a starostlivosť o celú investíciu preberá poisťovňa.
- Odporúčame zistiť si možnosť mimoriadnych výberov, ktoré vám môžu pomôcť preklenúť nečakanú finančnú tieseň bez potreby zrušenia poistnej zmluvy.
- Ak sa dostanete do situácie, kedy nemôžete vkladať viac peňazí, pri každom bežne (t. j. pravidelne) platenom produkte existuje možnosť ako predísť zrušeniu poistenia. Ak už ste na svojom kapitálovom životnom poistení dosiahli určitú hodnotu vloženej investície, môžete požiadať poisťovňu o vykonanie redukcie. V takomto prípade poisťovňa prepočíta poistnú sumu tak, ako keby išlo o jednorazový vklad. Nemusíte zrušiť poistku, nemusíte ďalej pravidelne vkladať poistné a naďalej ostávate v poistnom krytí.


Diskusia k článku:

Super článok... naozaj prehľadný a myslím, že všetky prvorodičky prospešný.
Neregistrovaný - , 26.8.2007 18:01
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!